Nyheter

Overlater spontane guds-erfaringer til publikum

Rolf Kjøde taler på karismatiske Sommeroase, men synes det er lettere å forstå ateister enn nyreligiøse.

Onsdag åpnet den karismatiske fornyelsesbevegelsen Oase sitt sommerstevne i Kristiansand. En av de første postene på programmet var bibeltimer med tidligere generalsekretær i Normisjon, Rolf Kjøde.

Oase-bevegelsens grunnleggende mål er å bli fylt av Den hellige ånd. Selv kaller Rolf Kjøde seg for lite religiøs og sier han har lettere for å forstå ateister enn nyreligiøse.

LES OGSÅ: Politiet jaktar Oase-talar

– Mer hodemenneske enn følelsesmenneske

– Du framstår ikke som veldig karismatisk. Hvorfor tale på Oase, Rolf Kjøde?

– Jeg synes ikke det er store forskjeller mellom det jeg står for og det Oase står for. Oase er en fornyelsesbevegelse som er rettet inn mot Den norske kirke. Selv er jeg vokst opp i bedehuslandskap som har lagt vekt på åndens gaver og utrustning, sier han.

Kjøde skal holde daglige bibeltimer om Den hellige ånd i Bibelen og er taler på morgenmøtet torsdag. Om lag 40 personer møtte opp på foredraget onsdag.

Den tidligere bibelskolelæreren beskriver seg selv som stabil følelsesmessig og som en reflekterende person.

– Rolf Kjøde er nok mer et hodemenneske enn følelsesmenneske. Jeg har ikke voldsomme topp- og bunnerfaringer. Av og til må jeg trekke meg tilbake og lytte til andres opplevelser uten selv å ha opplevelser å dele, sier han.

LES OGSÅ: Dette betyr de mest populære menighetsnavnene

– Ånden blåser hvor den vil

I vestibylen utenfor foredragssalen tar en kvinne kontakt med to eldre kvinner og sier hun har fått et ord fra Gud.

– Jeg har fått beskjed om å si at akkurat dere er dyrebare for Gud, sier hun.

De kvinnene takker hjertelig for meddelelsen.

– Hvordan forholder du deg som hodemenneske til de mer spontane tingene som skjer her på Oase, Kjøde?

– De lever jeg greit med. Faren er at jeg kan bli for kontrollerende med min kunnskap og mine system. Ånden blåser hvor den vil og kan ikke fanges.

To grøfter å falle i

Han trekker fram den danske journalisten Charlotte Rørth, som har skrevet bok om sitt møte med Jesus. Boken kom nylig ut på norsk.

LES MIN TRO-INTERVJU MED RØRTH: «Jesus ser på meg. 'Velkommen', sier han – 'det er godt å se deg'»

– Jeg kan ikke betvile hennes erfaringer om at hun faktisk møtte Jesus, men det viktige med slike opplevelser er hvordan man tar dem videre og hvordan de berører livet, forklarer han.

Grøftekanten på den andre siden er å være for ukritisk og ta alle erfaringer og utsagn for god fisk, mener Kjøde.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Takknemlighet som åndelig erfaring

– Hvilke åndelige møter har du selv?

– Jeg har mer på-langs- og over-tid-erfaringer. Den mest grunnleggende er takknemligheten og gleden over å leve i et åpent forhold til Gud og å kunne kalles Guds barn.

– Hva er den viktigste nådegaven?

– Det er et umulig spørsmål. Det viktigste er ikke nådegavene, men Jesus og kjærligheten. Uten kjærlighet er nådegavene bare tomhet.

– Solid forkynnelse om synd og nåde

– Har dere hentet inn Rolf Kjøde for å få en balanse til de mer «høytsvevende» delene av bevegelsen, styreleder Gjermund Eikli?

– Absolutt ikke. Han er en solid bibelforkynner som taler godt om synd og nåde. Alt det Oase står for er bygget på Guds ord og slik forkynnelse, så Kjøde er ikke her for å balansere, men er helt nødvendig innenfor Oase-spekteret, sier Eikli

Oases visjon er å gi deltakerne et nærere gudsforhold, slik at troen blir levende og ikke noe som bare surrer i hverdagen. Eikli mener Kjødes bibeltimer passer fint inn i Oases tradisjon og viser til Helligånd-seminarene i Oslo på 70-tallet som var forløperne til Oase.

– De var særpreget av solid forkynnelse om synd og nåde som utløste en radikal omvendelse. Det ga et nært gudsforhold som nådegavene sprang ut av, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter