Nyheter

Ordfører Pete vil ta kristne velgere fra Trump

Ingen snakker mer om tro i valgkampen enn Pete Buttigieg. Lykkes han, blir han den første åpne homofile presidentkandidaten i USA.

Valgbarhet. Det er det som er buzz-ordet for demokratene i USA nå. Hvem av kandidatene som er igjen, kan slå Donald Trump?

Kan den mannen være Pete Buttigieg? Han har i alle fall sitt momentum nå. Sist uke fikk han og Bernie Sanders like mange stemmer i skandalevalget i Iowa.

I morgen er det på´n igjen i New Hampshire.

Skandalevalget i Iowa

Så ille var det i Iowa at det ble umulig å kåre en vinner. Men Pete Buttigieg er i siget. Stadig flere lurer på om han faktisk kan dra seieren i land.

Da blir han historisk på flere områder:

• Det er første gang en kandidat kommer rett fra et ordførerkontor til Det hvite hus.

• 38-åringen ville blitt den yngste presidenten noensinne.

• Det er første gang en åpent homofil stiller som kandidat.

Ukjent for et år siden

38-år gamle Pete Buttigieg var til nylig ordfører i småbyen South Bend, i delstaten Indiana.

For ett år siden var han ukjent, om vi ser bort fra de 100.000 innbyggerne i hjembyen.

Mens oppmerksomheten har vært rettet mot Joe Biden, Elizabeth Warren og Bernie Sanders, har Pete Buttigieg sakte, men sikkert dratt innpå den siste tida.

Buttigieg, som er er krigsveteran fra Afghanistan, regnes som en moderat politiker fra Midtvesten.

Hvem kan velges

Hvis vi tar en sving innom Pew Research Centre og meningsmålingssiden Fivethirtyeight, finner vi at gjennomført militærtjeneste er et pluss blant amerikanske velgere.

Og: Du har mindre sjanse for å få støtte fra velgerne hvis du er ateist enn hvis du er homofil.

Flere ville nektet å stemme på en ateistisk kandidat enn en muslimsk, eller for en homofil kandidat.

I 2007 sa nesten halvparten (46 prosent) at de ville vært skeptiske til en homofil presidentkandidat. I 2016 var det sunket til en fjerdedel. Nesten syv av ti sier at det ikke spiller noen rolle, ifølge Pew.

Det aller «verste» er altså å ikke tro på Gud. Det er nok derfor ingen av de kandidatene som står igjen, er åpent ikke-troende. Selv ikke jødiske Bernie Sanders, som ikke flagger sin tro, måtte rykke ut og benekte ryktene og si at nei, han ikke er ateist.

Democratic presidential candidate former South Bend Mayor Pete Buttigieg, right, and his husband, Chasten Buttigieg, left, greet people at a campaign event, Tuesday, Feb. 4, 2020, in Hampton, N.H. (AP Photo/Elise Amendola)
Pete møter velgere med ektefellen Chasten Buttigieg (til venstre).

Kritiserer evangelikale

Pete Buttietig er den av kandidatene som bruker mest tid til å snakke om tro. Han var den første av de demokratiske kandidatene som ansatte en egen trosrådgiver.

Det demokratiske partiet har et «kristenproblem», og det har Mayor-Pete vært kritisk til tidligere. – De er allergiske mot å snakke om tro, sa han i en samtale med sjefredaktør Jim Wallis i magasinet Soujourners.

– Du har snakket mer om Jesus enn noen andre kandidater – både demokrater og republikanere. Hvorfor, spør Wallis i intervjuet.

– Fordi jeg føler det har vært forsøkt å rekruttere Jesus til et politisk parti – det republikanske, svarer Pete Buttietig, og legger til: «Gud hører ikke til et bestemt politisk parti i USA».

«De splitter amerikanerne»

Det har han uttalt ved flere anledninger.

Han liker også å parafrasere Abraham Lincoln – alle vil ha Gud på sin side, men at det nok er smartere å prøve å komme på Guds side.

Før valget i Iowa beskyldte han republikanerne for å bruke religion til å splitte amerikanerne.

– Se på hva de gjør! De bruker religion for å få folk til å føle at de ikke hører til.

Tros-strategien

Når det kommer til Pete Buttietig og tro, handler det også strategi.

Han mangler nemlig støtte fra en viktig velgergruppe: afroamerikanerne. Og afroamerikanske, kvinnelige velgere er de aller mest religiøse blant demokratene.

En fersk meningsmåling fra Washington Post og Ipsos viser at Buttigeg har støtte fra bare 2 prosent svarte, demokratiske velgere. Til sammenligning har Bernie Sanders støtte fra 20 prosent mens tidligere visepresident Joe Biden har støtte fra hele 48 prosent.

Kommentator i Washington Post, Jonathan Capehart poengterer imidlertid at Buttigieg og noen av de andre kandidatene har et ekstraproblem: Folk vet ikke hvem de er.

I samme undersøkelse, når respondentene skal svare om de har et godt eller dårlig inntrykk av ham, har hele 34 prosent krysset av på: Har aldri hørt om ham.

«Tidligere republikanere»

Og han tar sikte på å nå religiøse velgere som stemte Trump sist, men som ikke vil gjøre det igjen. «Framtidas tidligere republikanske velgere», som han kaller dem.

En annen ting er alder. Joe Biden, som gikk på en smell i Iowa, kaller det «risikabelt å nominere noen som aldri har hatt noe annet verv enn å være ordfører for en by med 100.000 mennesker i Indiana».

Senator Amy Klobuchar, som også kjemper om å bli kandidat, mener at en «kul nykommer» ikke er det USA trenger nå.

– Vi har allerede en nykommer i Det hvite hus, og se hvor vi er i dag, sa hun i en debatt på fredag.

Oppdratt som katolikk

Buttigieg ble oppdratt som katolikk, og var ikke spesielt religiøs før han studerte i Oxford i Storbritannia og orienterte seg mer og mer mot den anglikanske kirke. Så da han kom tilbake til USA, lette han etter en kirke han kunne føle seg hjemme. Det ble den episkopale kirka, som han også giftet seg i.

Tro kan binde folk sammen, på tvers av alle skillelinjer, mener Buttigieg.

I april i fjor sa han: – Den ene saken jeg skulle ønske alle Mike Pence-ene i verden kunne forstå, er: Har du et problem med hvem jeg er, så skal du ikke krangle med meg. Den krangelen er mellom deg og din skaper.

Donald Trumps visepresident Mike Pence er motstander av likekjønnet ekteskap.

At han er gift med en mann kom som en overraskelse på denne kvinnen i Iowa, som i utgangspunktet ville støtte Buttigieg:

Den seansen vakte stor oppmerksomhet, og i dette intervjuet kommenterer Buttigieg hendelsen, blant annet med at han vil være alles president, uansett:

«Plutselig kjempekristen»

Under et møte i megakirken Ministerio Internacional El Rey Jesús i Miami i begynnelsen av januar, prøvde Donald Trump å latterliggjøre troen til den demokratiske kandidaten:

Og: – Gud er på vår side, sa Trump.

Svaret fra Buttigieg var igjen: Gud tilhører ikke ett bestemt parti.

Politisk helbredelse og forsoning er kjernen i budskapet til Pete Buttigieg. Han vil prøve å få nok stemmer til å bli demokratenes kandidat. Skulle han lykkes med det, er det tvilsomt om han klarer å rappe den harde kjerne evangeliske kristne fra Donald Trump. Men muligens de som ser etter en «god nok» grunn til ikke å stemme Trump igjen.

Det vanskelige etternavnet

På samme møtet gjorde forøvrig Trump narr av en ting til: navnet. Etternavnet, som kom med faren fra Malta, har vært en kilde til frustrasjon: Hvordan i all verden skal Buttigieg uttales?

Selv etter måneder i medienes søkelys, er folk like usikre. Selv de som stemmer på ham, vet det ikke. Mange artikler om Pete (det er lettere både å si og å skrive bare fornavnet), kommer også med forklaring på hvordan du skal uttale navnet.

Også på hans egen Twitter- presentasjon får du hjelp.

Der står det: Boot-edge-edge.

Bare lær deg det først som sist, er hans budskap.

Primærvalgene framover vil vise om han har rett.

 

Vil du lese mer om USA? Her er flere artikler fra Vårt Land om religion i amerikansk politikk

Selv om stadig flere amerikanere tilhører gruppa «nones» - de som ikke tilhører noen trosretning, er tro en viktig ingrediens når folk stemmer ved valg. Les mer om det her: Amerikanske ateister har det ikke lett og Hva er det aller verste du kan være som amerikanske politiker?

– Bruker splitt og hersk for å få kristne velgere

Jeg er en dypt religiøs person. Troen min berører selve hjertet av den jeg er. Jeg tar en ed foran Gud enormt alvorlig. Mormoneren Mitt Romney var den eneste republikaneren som stemte for riksrett i Senatet, og det var troen som styrte avgjørelsen hans.

---

Pete Buttigieg (38)

  • Tidligere ordfører i South Bend i delstaten Indiana.
  • Moderat demokrat, åpen homofil.
  • Var etterretningsoffiser i Afghanistan, har jobbet for konsulentselskapet McKinsey.
  • Utdannet ved Harvard, kjent for å være språkmektig og lærte seg norsk etter å ha lest Naiv Super av Erlend Loe.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter