Nyheter

– Bruker Israel-reise for å splitte og herske

Det ble stor ståhei da to amerikanske kongressmedlemmer ble nektet innreise til Israel. Det skjedde like etter at Donald Trump tvitret at de «hater jødiske mennesker». USA-ekspert mener presidenten brukte reisen for å splitte og herske i amerikansk politikk.

– Trump sin agenda er å bruke disse politikerne for å splitte Det demokratiske partiet.

Det er USA-analytiker Eirik Bergesens dom over de siste dagers furore, etter at kongressmedlemmene Ilhan Omar og Rashida Tlaib ble nektet innreise til Israel.

Bakgrunnen for innreisenekten var at de to kvinnene fra Det demokratiske partiet er uttalte kritikere av Israels politikk overfor palestinerne. Avgjørelsen om å stenge dem ute kom kort tid etter at USAs president Donalds Trump tvitret at kongressmedlemmene «hater Israel og jødiske mennesker». Mange tolker det som at det var nettopp denne Twitter-meldingen som fikk Israel til å nekte dem innreise. Tidligere har Israel signalisert at Omar og Tlaib får besøke landet.

Fredag ettermiddag snudde Israel, og gir Tlaib innreisetillatelse for å besøke bestemoren sin i den palestinske landsbyen Beit Ur al-Fouqa på Vestbredden. Det skjer etter at Tlaib, som har palestinsk opprinnelse, har lovet israelske myndigheter å ikke fremme boikott av Israel under besøket. Det er fremdeles uklart om Ilhan Omar får lov til å besøke landet.

LES OGSÅ: Valg i Israel: Netanyahu flotter seg med vennskapsbånd til både Trump og Putin

Opphisset stemning blant amerikanerne

Beslutningen om å nekte kongressmedlemmene innreise skapte sterke reaksjoner i USA. Flere høytstående representanter fra demokratene fordømte beslutningen i sosiale medier. Også den mektige, amerikanske israel-lobbyen Aipac tvitret at alle kongressmedlemmer bør få besøke Israel.

Israel på sin side viste til israelsk lov. Den gir myndighetene rett til å nekte personer som er aktive i boikottbevegelsen å besøke landet, fordi de kan utgjøre en trussel for den israelske sikkerheten. På Twitter viser Israels statsminister Benjamin Netanyahu blant annet til at de to kongressmedlemmene skulle besøke den palestinske organisasjonen Miftah, som støtter boikottbevegelsen. Noen av medlemmene skal angivelig ha «støttet terrorisme mot Israel.»

«The Squad»

– Hele rabalderet får Trump til å gni seg i hendene. Han er ikke dum, tvert i mot veldig strategisk, sier Bergesen til Vårt Land.

Han mener det er avgjørende å forstå hvem de to kongressmedlemmene representerer i den amerikanske politikken, for å forstå Twitter-meldingen til Trump, som igjen banet vei for Israels innreisenekt.

De demokratiske representantene Tlaib og Omar er de første kvinnene i kongressen med muslimsk bakgrunn. Sammen med to andre fargede kvinner i kongressen utgjør de gruppen som på folkemunne kalles «The Squad». De er unge, multikulturelle og radikale i sine politiske meninger.

Tlaib og Omar har tidligere ikke sanket bred støtte hos demokratene. Blant annet har Omar fått sterk kritikk fra sine egne etter uttalelser som har blitt tolket som antisemittiske.

LES OGSÅ: Norge fastholder kritikken av Israel

Valgkamp-strategi fra Trump

Men etter innreisenekten fikk de massiv oppmerksomhet, og ble omfavnet offentlig av partiorganisasjonen. Akkurat slik Trump ville, skal vi tro Bergesen.

– Trump ønsker at Det demokratiske partiet skal forenes rundt disse kvinnene, og nå fikk han det som han ville. Nå kan han få valget til å dreie seg om hvor radikal politikk demokratene fører, sier Bergesen.

Ved å gjøre «The Squad» til symbolet på Det demokratiske partiet kan Trump tegne et bilde av dem som naive sosialister som vil ha frie grenser, og åpner for kriminalitet og terror inn til USA.

– Tynnslitt bånd mellom Israel og USA

Til tross for at Rashida Tlaib likevel får besøke Israel, mener Hilde Restad, USA-ekspert og førsteamanuensis ved freds- og konfliktstudier på Bjørknes Høyskole, at episoder som dette kan være med på å ødelegge den tverrpolitiske støtten Israel får fra USA. Hun peker på den unisone fordømmelsen fra demokratene da innreisenekten var et faktum.

– Det som tradisjonelt har vært en tverrpolitisk amerikansk støtte kan reduseres til et partisk forhold mellom republikanerne i USA og ytre høyre i Israel. Israel bør vurdere om dette er et farlig spill.

– Den siste utviklingen (om å gi Tlaib innreisetillatelse, journ.anm.) understreker vel bare at Israel følte på den uvanlig tverrpolitiske fordømmelsen som kom fra USA, legger hun til.

– Kan episoder som dette ødelegge forholdet mellom Israel og USA slik vi kjenner det?

– Det sterke båndet disse to landene i mellom er jo bygget på ideen om at Israel er et liberalt demokrati. Én enkelthendelse kan vanskelig rokke ved det, men dersom Israel fortsetter å ha en ytre høyre-regjering kan denne ideen bryte sammen. At Det demokratiske partiet så massivt stilte seg bak disse kongressmedlemmene forsterker inntrykket av at det tverrpolitiske båndet til Israel er tynnslitt, sier Restad.

LES OGSÅ: Netanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan

Flere radikale kongressmedlemmer på banen

Eirik Bergesen vil ikke gå like langt som Restad i å begrave Israel-USA-båndet.

– Forholdet er absolutt i endring, men ikke tynnslitt. Amerikanere er relativt flinke til å skille mellom staten Israel og politikken som føres.

– Men vi vil se mer av de nye unge, mer radikale kongressmedlemmer som kritiserer Israel på et mer strukturelt nivå. Det er nytt. Det, i tillegg til det nære samarbeidet mellom israelsk konservative høyre og republikanerne kommer til å gi flere utslag i tiden fremover. Trump bringer en langt mer ideologisk enn den tradisjonelt pragmatiske linjen overfor Israel, og det øker spenningen sier Bergesen.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter