Samtidig med de blodige angrepene i Christchurch ble et 74 sider langt manifest med tittelen «The Great Replacement» publisert flere steder på internett fredag.

Ingen offisielle kilder har så langt bekreftet at det er 28-åringen som står bak manifestet, som i form og innhold kan minne om Breviks manifest.

Kriminalomsorgen vil ikke kommentere overfor NTB om det har vært kontakt mellom Breivik, som soner i Skien fengsel, og angriperen i New Zealand.

LES OGSÅ: 49 drept i terrorangrep mot moskeer på New Zealand – tre pågrepet

Logger kontakt

– Vi loggfører hvem innsatte sender post til og får post fra, men den informasjonen er taushetsbelagt. Men hvis politiet henvender seg til oss og ber om innsyn, vil en slik henvendelse bli vurdert, sier seniorrådgiver Atle Syvertsen i Kriminalomsorgsdirektoratet til NTB.

– Noen bekreftelse eller avkreftelse på om den mistenkte faktisk har vært i kontakt med Breivik, vil ikke komme fra oss, legger han til.

– Han har svært begrenset kontakt med omverdenen, så det virker lite sannsynlig at han har hatt kontakt, sier Breiviks advokat, Øystein Storrvik, til VG.

Sensur

Anders Behring Breivik soner forvaringsdommen på 21 år under et isolasjonsregime i Skien fengsel.

Det er kjent at Breivik, som i dag kaller seg Fjotolf Hansen, har aktiv korrespondanse både inn og ut av fengselet. Mange ideologiske meningsfeller har tatt kontakt med ham. Brevene er imidlertid gjenstand for gjennomlesning og sensurering.

I manifestet som hevdes å være skrevet av 28-åringen, forteller mannen at han er inspirert av Anders Behring Breivik. Han sier også at han via kontakter i Breiviks «gjenoppståtte Knights Templar-orden» har mottatt en «velsignelse» før angrepet.

Etterforskningen i Norge etter Breiviks terrorangrep 22. juli 2011 avdekket aldri noen bevis for at Knights Templar-orden har eksistert, og politiet mente det var noe Breivik diktet opp.