Nyheter

Abort-løfter helt inn i siste oppgjør

Da Knut Arild Hareide talte for sitt politiske liv, kom en siste motoffensiv mot abortversjonen fra de blå i partiet. Kjell Ingolf Ropstad firer ingenting på at blått gjør livsvern best.

– Det er ikke aktuelt for meg å ta KrF inn i en regjering som ikke forplikter seg til å arbeide for en kraftig reduksjon i abort-tallene, lød det tydelig fra Hareide.

Mens nettaviser meldte om spill og overtalelsesforsøk i kulissene, kjempet Hareide frem en motversjon mot Ropstads og fylkesdelegaters trykk de siste dagene: At en flertallsregjering vil justere bestemmelser om tvillingabort og den såkalte «downs-paragrafen».

LES OGSÅ: Hareide går av hvis han ikke vinner frem

Hareide med abort-løfte

Der Ropstad har reklamert med forståelse hos Erna Solberg om endringer, går også Hareide nå langt i å love rødgrønn innsats for å få aborttallene ned:

– Vi vil ha en strategi for å redusere aborttallene med en tredjedel på ti år. Gode venner, det vil si i overkant av 4.000 færre aborter i 2028 enn i dag. Det betyr noe. Det kan du si ja til i dag, sa Hareide til delegatene.

Han mener nettopp samarbeid med sentrum/venstre er beste verktøy for ny innsats. For i 2014 fremmet KrF et forslag i Stortinget om en konkret handlingsplan for å forebygge uønskede svangerskap. Det handlet nettopp om et måltall på å redusere aborttallene med en tredjedel.

– Men forslaget falt. Ap og Sp gikk sammen med oss. Høyre, Venstre og Frp stemte i mot. Den holdningen har de fortsatt. Derfor ser jeg større muligheter i et samarbeid med tyngdepunktet i sentrum. Der verdifellesskapet er sterkest, sa han.

LES OGSÅ: Slik ryster KrF-dramaet de andre partiene

Ikke berøringsangst for Frp

Kjell Ingolf Ropstad jaktet på støtte med triumfene fra samarbeidet med de blå så langt. Der Hareide igjen snakket om avstander til Frp, ramset Ropstad opp seiersrekker. Som økt skattefradrag for gaver, lærernorm, skjerpet klimapolitikk som Sp er mot – og høyt bistandsnivå.

Det har skjedd med Frp i budsjettavtaler.

– Ja, det er betydelig avstand til Frp. Jeg har ingen berøringsangst. Jeg er trygg på den politikken som KrF står på. Derfor er jeg klar til å ta harde kamper med Frp, sa Ropstad.

Ropstad: «Stolt av deg»

Ropstad gjentok håpet om at nettopp Erna Solbergs åpning på abortfeltet kan gi endringer i politikk:

– Denne uken tok Ap til gatene, sammen med Sp og andre i abortprotest. Hvem her inne som tror det er mulig å få Ap og SV med på å få endre abortloven, spurte Ropstad.

Ropstad talte etter at Knut Arild Hareide hadde varslet salen om at han ville gå av om han tapte. Han kom med denne hilsenen til partilederen:

– Jeg må innrømme at jeg synes dette er trist. Knut Arild. Du er partilederen vår. Jeg er sikker på at jeg har hele partiet i ryggen når jeg sier: Vi er stolt av den jobben du gjør.

LES OGSÅ: Frp kan torpedere abortseier for KrF

Grøvan: Is i magen

Lederen for mellomveien i retningsvalget, Hans Fredrik Grøvan, minnet partifellene om at KrF er i en kritisk situasjon. Derfor bør opposisjonsrollen beholdes:

– Jeg forstår at det er fristende å ta dramatiske grep nå. Til det vil jeg si: Ha is i magen. Det finnes en annen løsning, sa Grøvan.

Han poengterte at det nettopp er samarbeidsdiskusjon som har skygget for markeringer av innhold i KrFs politikk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter