Musikk

Musikkpedagog vil ha korsang på blå resept

– Sangen gjør oss menneskelige. For kirken er sangen uunnværlig, sier musikkpedagog Hilde Svela. Hun mener musikken i enda større grad må bli en del av trosopplæringen.

Musikeren, sangeren og pedagogen Hilde Svela fra Klepp utenfor Stavanger har tatt turen til IKO-Forlaget i Oslo. Der får 14 nyansatte menighetsarbeidere i Den norske kirke en innføring i hvordan variert og bevisst bruk av sang og musikk kan styrke både livskvaliteten, fellesskapet og trosformidlingen i menigheten.

– Musikken er en Guds gave. Den bærer Ordet, og er et viktig redskap til å formidle Bibelen. Den er også en møteplass mellom mennesker, og mellom Gud og mennesker. Der det synges mye, viser også forskning at det er mindre konflikter og spenninger, forteller Svela.

Veiviser

Foredragsholderen støtter seg ikke bare på Bibelen i sine påstander, men også oldtidens teolog Augustin: «Hvis du vil vite hva vi tror på, så kom og hør hva vi synger.»

– Vi beskriver ofte menighetene våre ut fra musikkstilen de har, sier Svela.

Hun forteller at sangen er det første vi møter, allerede i mors liv. Snart inviterer menighetene til babysang. I den andre enden av livsskalaen, minner hun om at sangen er det siste vi mister – også etter at man er blitt dement. Om man har glemt alt annet, fins det flere eksempler på at demente ikke har glemt sanger de har lært gjennom livet. Audun Myskja, med doktorgrad i musikkterapi, er en som har forsket mye på dette.

– Det finnes ikke musikalsk demens. Musikk rommer både lukter, stemninger, følelser og hendelser, og den musikalske hukommelsen er ubegrenset. Først og fremst er likevel sangen en veiviser og stifinner gjennom livet vårt. Derfor er det så viktig at barn tidlig får et møte med sangen og sanggleden. Når skolen har trappet ned tilbudet, bør kanskje menighetene trappe opp? spør Svela.

Hilde Svela holder foredrag om musikkens betydning på IKO ved St. Hanshaugen. Nytilsatte menighetsarbeidere følger med.
Hilde Svela holder foredrag om musikkens betydning på IKO ved St. Hanshaugen. Nytilsatte menighetsarbeidere følger med.

Blå resept

Hilde Svela mener et variert musikalsk tilbud er et enestående middel i fellesskapsbygging – også i menighetssammenheng. Det hun husker best fra korene hun selv har vært med i, for eksempel Kor de Ville og Oslo Gospel Choir, er fellesskapet. Viktigere enn at korene blir flinke, er det at medlemmene får en opplevelse av tilhørighet og mening med livet.

– Kor er et sted hvor vi kan oppleve kompetanse og mestring, men også et sted hvor forskjeller og fordommer viskes ut. I et kor kan vi finne tonen sammen, og ledes vekk fra prestasjon til opplevelse sammen, hevder Svela.

Så viktig er korsang for vår fysiske og mentale helse, at Hilde Svela gjerne vil ha det på blå resept – slik det er blitt i Sverige.

– Nabolandet vårt har tatt forskning som viser sangen og musikkens store helsegevinst på alvor. Dette skulle jeg ønske også vi i Norge, inkludert kirken, kunne gjort mer av.

Nytt materiale

Anders Kristian Rønning (40) har tatt en pause fra jobben som friluftslivslærer på Sagavoll folkehøyskole, for å jobbe i Sauherad kirke.

– Jeg visste fra før av at sang og musikk var viktig, men nå fikk jeg vite mer om hvorfor det er så viktig. Mor og far sang mye for meg, nå tenker jeg at dét nok har vært veldig avgjørende for min egen musikkinteresse. For en menighet, er jeg nå blitt enda mer sikker på hvor viktig variert sang og musikk er for fellesskapet, sier Rønning.

Operasangeren Randi Røssaak (35) har holdt mange konserter i Norge, England og Sverige, men jobber nå som menighetspedagog i Grefsen kirke ved siden av frilansing som operasanger.

– Det er flott å bli presentert for nytt sangmateriale til bruk i kirkens barnearbeid, familiegudstjenester og andre sammenhenger, sier hun.

Operasanger og nyansatt menighetspedagog i Grefsen kirke, Randi Røssaak.
Operasanger og nyansatt menighetspedagog i Grefsen kirke, Randi Røssaak.

Fellesskap

Da Hilde Svela var liten, husker hun at CD-er med Børud-gjengen gikk på full guffe i bilen på alle ferieturer.

– Vi barna opplevde ikke bare sanggleden, men også fellesskapet det skapte. Når mine egne barn, i likhet med de fleste andre barn, vil jeg tro, sitter med hver sin mobiltelefon og spilleliste, blir det ikke det samme. Men vi prøver ofte å høre musikk sammen, og la alle få sine favoritter etter tur. Det oppleves veldig fint.

Hun tror det er lurt å bevisstgjøre barna på hva slags musikk de hører på, og hva den formidler.

– Det vi gir øret vårt til, gjør alltid noe med oss. Sanger vi synger blir som skrift i stein i hjertene våre.

Slik mener hun musikken vi hører også er identitetsskapende.

– Vi omtaler ofte musikken vi hører som «min musikk», fordi den er eiendommelig for oss.

Hilde Svela har nettopp gjort ferdig et nytt album kalt Du er dyrebar, med bibelverssanger for alle generasjoner, som blir lansert på trosopplæringskonferansen i november.

– Da jeg ble mamma for 16 år siden, vokste det fram et ønske om å gi en levende tro videre til barna mine. På leting etter trosformidlende verktøy, ble ideen om å lage egne melodier til bibelvers født. Jeg tror disse sangene kan bety noe for alle aldersgrupper. Vi har allerede brukt dem mye hjemme, men også i kor, til babysang og gudstjenester.

Svela mener vi kan skrive vår egen livshistorie ut ifra hvilke sanger vi har hørt gjennom livet, helt fra barnsben av. Hun er ikke i tvil om at det som synges inn i hjertene på barna når de er små, vil bli nistepakke for resten av livet.

– Derfor er det også så viktig at dette blir en sentral og bevisst del av trosopplæringen.

MER OM MUSIKK

• Etterspør mer mollstemt musikk for barn

• Michael W. Smith åpner lovsangsenter

• Åleskjær etterlyser mer jorda kristne plater

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk