Kultur

– Nytter ikke å jukse med barnemusikk

Tore Thomassens musikk er nå tilgjengelig på digitale strømmetjenester. Han ­etterspør mer mollstemt og utfordrende musikk for barn. – Hvis ikke, får de feil virkelighets­oppfatning, mener han.

Bilde 1 av 2

Inntil nå har Tore Thomassens mange barneutgivelser kun vært tilgjengelig i fysisk format, men nå vil de også bli tilgjengelig på strømmetjenester.

– Barn må tas på alvor, de lar seg ikke jukse med. Musikk ­virker uavhengig av alder, den setter seg i ryggmargen på liten og stor. De som mener det holder å gi barn en lystig, enkel og ofte kalkulert sang, har ikke skjønt at barn ikke vil ha slike sanger. De vil ha sanger som får dem til å tenke seg om, sier Thomassen.

LES MER: Tore Thomassen tar oss tilbake til virkeligheten

La lista høyt

Christine Sandtorv var tidligere med i det ­anerkjente popbandet ­Ephemera. Etter at hun fikk barn, har hun gitt ut fire barnealbum. I likhet med Thomassen, har hun sittet i Spelle­mannjuryen for barnemusikk. Slett ikke alt holdt mål.

– Jeg bestemte meg for å ­legge lista høyt på egne barne­prosjekter. Det gjaldt sangenes innhold, instrumenteringen og lyd og lys under konsertene. Samtidig kan det være nok å slå takten på en pappkartong også.

Christine Sandtorv er enig med Thomassen i at barn ikke må ­undervurderes. De liker ikke bare lettfordøyelig tekst og ­musikk.

– Jeg har fått god respons på sangen «Halen mellom beina», som handler om prestasjonspress.

LES MER: Solid søndagsmusikk

Etterlyser åpnere flater

Tore Thomassen har i over 30 år reist Norge på kryss og tvers og opptrådt for både voksne og barn. Han har unngått «musikk på boks», som gjerne er laget i all hast. Det siste må ikke for­veksles med elektronisk musikk, som han slett ikke har noe imot.

– Elektronisk musikk kan være både levende og flott. ­Kritikken min går ikke på ­bestemte ­musikksjangere eller musikkinstrumenter, men hastverksarbeid med lettvinte løsninger.

MGP jr. er et eksempel på slike lettvintheter, mener Thomassen.

– MGP jr. lar barn ­presentere seg for et stort publikum. Det er bra, men NRK bør ha en ­ambisjon om å ha åpnere sendeflater enn musikk-konkurranser. De kunne for eksempel laget et program om hvordan barn får spille og ­utvikle seg på kulturskolene våre, uten frykt for å bli stemt ut, eller havne nede på resultatlista.

Bare barneplate

Da Tore ­Thomassen kom med sin ­forrige barneplate i 2014, ringte han NRK Sørlandet og lurte på om det var aktuelt for dem å ­anmelde plata? Det var det ikke.

– Det var begrunnelsen deres, «det er jo ei barneplate!», som jeg reagerte på.

Også i kristne sammen­henger er han blitt møtt med skepsis, når han har laget barnesanger som skiller seg fra det helt ­enkle og gjenkjennelige konseptet. På plata Skatteskrin fra 2005, ­benyttet han seg av en jazz-trio.

– Det var barnemusikk med jazz-feeling. Flere barnekor­ledere sa til meg at dette ikke var musikk for unger, fordi den ikke var enkel nok.

Feil gudsbilde

På ­albumet Songen om Maria for IKO var oppdragsgiveren fornøyd da han leverte dem tekstene. ­Thomassen hevder at pipen fikk en annen lyd da de en uke senere fikk høre musikken.

– De mente det var for ­mange sanger i moll. Jeg spurte om ikke moll passet bedre enn dur, til en tekst om en høygravid ­Maria som red 180 kilometer på et esel fra Nasaret til Betlehem. Vi kan ikke pynte på fakta, og heller ikke ­bibelhistorien. Det vil gi barna feil virkelighetsoppfatning og et ensidig bilde av både Gud og troen, sier Thomassen.

Han synes det har vært for mange kristne barnetekster om å være unik, spesiell, og tøff nok.

– Er man ni år, så er det ikke så lett å føle seg hverken unik eller tøff. Barns tankeverden og selvbilde må få plass i både den virkelige verden rundt dem og i gudsbildet deres.

Greit med moll

Forlagssjef i IKO, Heidi Andersen, hadde ikke begynt å jobbe for IKO da de ga ut Songen om Maria. Hun har heller ikke hørt om det ­Thomassen forteller før nå.

– IKO har ikke nedfelt noe skriftlig når det gjelder ­kriterier for barnemusikken vi gir ut, men vi er opptatt av at det skal kommunisere med barna på en god måte; både ­inspirere og ­utfordre dem. Jeg ville ikke hatt problemer med noen ­sanger i moll-dur. Men hadde det bare vært moll-sanger på en jule­plate, ville jeg reagert. Jula handler først og fremst om en stor glede.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur