– Nå er tiden inne for å plassere ansvaret der det hører hjemme. Jeg vil innstendig oppfordre statsministeren til å slutte å være så irriterende høflig mot Donald Trump, sa Lysbakken i sin tale til SVs landsstyremøte lørdag.

– Trumps håndtering må fordømmes

Han viser blant annet til at Trump har truet med å sette inn militæret mot befolkningen og at demonstranter ble ryddet vekk for at presidenten skulle posere med bibelen i hånden.

– Trumps bevisste provokative respons har bidratt til å eskalere opptøyene i amerikanske storbyer, sier Lysbakken.

Afroamerikanske George Floyd (46) døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis 25. mai. Hendelsen har utløst massive demonstrasjoner mot politivold over hele USA.

– Drapet må fordømmes. Trumps håndtering må også fordømmes, sier Lysbakken.

40 millioner har tvitret

Over hele verden har mennesker lagt ut meldinger med referanse til demonstrasjonene i USA for å vise solidaritet og ta stilling mot rasisme. 

Ifølge analyseselskapet Meltwater har emneknaggen #blacklivesmatter blir omtalt 40,5 millioner ganger i perioden fra 22. mai til 3. juni, ifølge det svenske tidsskriftet Resumé.

I svenske sosiale medier har emneknaggen dukket opp 220.000 ganger. Mest engasjert er brukere i USA, deretter kommer England, Brasil og Frankrike.

Ord som er mest vanlig å bruke sammen med #blacklivesmatter, er politi, rettferdighet, forandring og protest.

 

LES MER:

• Michelle A. Tisdel vokste opp i samme by som George Floyd: «Vi dør fordi vi er svarte»

• Marilynne Robinson: «USA har tatt avskjed med egen historie»

Drapene og politivolden som fanges på film