Nyheter

Lagbilde for valgvind

De borgerlige toppene ble alle med på et siste skrytebilde for å få til valgseier. Men den slags er det helst Høyre som tjener på, mener valgforsker.

Knappe uken før stortingsperioden – og samarbeidsavtalen – er historie, møtte de fire ikke-sosialistiske partilederne pressen for å hylle egen innsats for jobbskaping, og gi seg selv litt valgvind.

– Bildet av oss fire sammen signaliserer at samarbeidet har gått ganske bra, sier statsminister Erna Solberg (H) til Vårt Land.

Men om de vinner flertall ved valget, sørger KrF for at de aldri kan bli en felles regjering. Partileder Knut Arild Hareide svarte ikke noe forpliktende om fremtiden. Derfor besto bildet av et sprikende lag.

Positive resultater

– Slike markeringer kan likevel ha betydning foran den valgkampen som kommer. Man har fått tonet ned det som har vært av uenigheter og vanskeligheter og skaper anledninger for å løfte frem positive resultater, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

– Hvem av de fire tjener på slike markeringer?

– Når bildet av dem utad ser vellykket ut, er det Høyre som tjener mest på anledningen. I velgernes øyne har nok Erna Solberg og Høyre vært garantist for samarbeidet – og en slik fellesmarkering gir derfor en påminnelse om dette, svarer valgforskeren.

LES OGSÅ: Analyse: Borgerlig kamp splitter

Tynt med treff

Med unntak av pressetreffet om Nasjonal transportplan (NTP), har det vært tynt med fellesmarkeringer for statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide dette halvåret.

Det siste store anledningen for «familiebilde», var under presentasjonen av budsjettavtalen i desember. Avtalen kom etter krisepregede uker med brudd, kaos og krangel.

– Risikoen nå er at enkelte velgerne igjen blir minnet om fjorårets krisestemning og hva de kan oppleve om det borgerlige alternativet får forsette ved makten, påpeker Bergh.

LES OGSÅ: Palestinsk aktivist ber boikottere holde seg unna

Regjerings-snakk

Onsdagens pressetreff i lokalene til gründerfellesskapet Mesh skulle handle om jobbskaping og «høyere aktivitet og nødvendig omstilling». Det var gründerpartiet Venstre særlig opptatt av. Pressen lurte mest på om de fire egentlig var noe felles alternativ før valget.

– Vi er fire forskjellige partier og vi kommer til å måtte diskutere noe også i neste periode, poengterte Solberg.

Statsministeren mener mange av vedtakene fra i vår – ikke minst Nasjonal Transportplan – vil kreve videre samarbeid. Det gjør eksempelvis også handlingsplan for psykisk helse.

– Veldig mange saker denne våren trekker opp hva vi skal gjøre i neste periode, sier hun.

Frp-leder Jensen nikket til Solbergs budskap, mens Venstre-leder Grande ville ha flere «gründerseire» i neste periode.

– Det finnes to alternativer på borgerlig side. Hvor mange det finnes på den andre siden, vet jeg ikke. Vi skal nok klare å samarbeide på borgerlig side, uansett, sa Grande.

LES OGSÅ: Hjertesaks-millioner til KrF og Venstre

Hareides kurs

Den slags vyer kom ikke fra KrF-leder Hareide. På plussiden hans var tiltak for flyktninger og milliard-satsingen på flere lærere i småskolen.

– Hva slags signal sender dere fire egentlig nå ut, Hareide?

– At vi er opptatt av å få frem hva vi har fått til sammen.

– Men Venstre snakker om fortsettelsen også. Er det ikke nå klar forskjell på KrF og Venstre?

– Vi har felles ønske om en sentrum-Høyre-regjering. Utover det er vi ulike partier og har ulike planer, svarer KrF-lederen.

Statsminister Solberg avviser at sprik om samarbeidskurs egentlig gir rifter i det ferske lagbildet.

– Det skyldes at noen ønsker å ha en større åpenhet i det politiske landskapet enn de har hatt. Det er klart at Venstre i mange av de store reformene vært en større samarbeidspartner enn KrF. Men i budsjettarbeid har KrF ofte vært den enkleste – og Venstre den vanskeligste av dem.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter