Pelsbonde Kristian Aasen er en av dem som taper mye penger på ordninga. Aasen tok over gården på Ringsaker i 2010 og har satset alt på et toppmoderne anlegg. Millioner er investert. Lånene er tatt opp med sikkerhet i markedsverdien til gården.

Nå beskriver han både sjokk og fortvilelse blant bønder i næringa som innser at de sitter igjen med smuler for livsverket – eller ekstra gjeld.

– Her har vi endt opp med mange pelsdyrbønder i dyp depresjon. Det er sykemeldinger i fleng, ekteskap som har gått føyken. Det er mange småbarnsfamilier som rammes, sier Aaasen.

Han spør seg hvordan KrF kan godta erstatningsordningen regjeringen legger opp til.

Går ut mot egen regjering

Nedleggelse av pelsdyrnæringen var Venstres store seier i regjeringen. Da KrFs Olaug Bollestad ble landbruksminister, overtok hun ansvaret for å gjennomføre den.

1. oktober gikk fristen ut for høringssvar på forskriften om erstatningsordningen. I sommer fastslo flertallet på Stortinget at erstatninga må være utforma slik at den ikke slår ut urimelig. Nå mener flere fylkeslag blant regjeringspartiene at det ikke er oppfylt.

Slik lever minken på oppdrettsgården til Kristian Aasen.
Foto: Jan Langhaug

Både Frps, Høyres og KrFs fylkeslag i Rogaland har levert inn kritiske høringssvar. Det samme har Frps og KrFs fylkeslag i Innlandet. Ankepunktet handler om at bøndene blir kompensert etter såkalt bokført verdi på gården, istedenfor takstverdi (se faktaboks).

Ikke en anstendig erstatning

– Det som ligger på bordet nå – der flere sier de blir frarøva millioner – det er ikke en anstendig erstatning. Selv om jeg tror landbruksminister Olaug Bollestad har gjort så godt hun har kunnet her, er ikke dette til å leve med for mange i bransjen, sier Innlandet KrF-leder Oluf Maurud. 

Han mener saken går på KrFs troverdighet løs i Distrikts-Norge.

– Mange pelsdyrbønder sier de er fryktelig skuffa over KrF, og at de ikke hadde forventa av KrF som distriktsparti at de skulle gå inn for en sånn ordning.

Vil sitte igjen med 1,5 millioner i gjeld

Ut fra pelsbonde Aasens egne beregninger vil han få mellom én og to millioner kroner i kompensasjon. Likevel vil han sitte igjen med over 1,5 millioner kroner i gjeld. Med en slik gjeld blir det også vanskelig å ta opp lån for eventuelt ny virksomhet.

– Jeg sitter igjen med gjelda en familie normalt har – for bil, hus og så videre - og i tillegg rundt 1,5 millioner på det som er hefta på pelsdyrdriften, sier han.

– Jeg tror ikke Olaug Bollestad innerst inne føler at dette er ålreit gjort mot oss i næringa. Jeg tror ikke hun vil at jeg skal risikere å gå konkurs og kunne ende opp i en trang kommunal bolig med tre barn. Men det er konsekvensen av det hun gjør nå, sier Aasen.

LES MER: «KrF vil måtte legge om til en bredere profil for å klare seg»

Stemmer ikke overens med verdisynet til KrF

Det har kommet signaler – blant annet fra Frps Morten Ørsal Johansen – om at saken kan komme opp i Stortinget igjen. Johansen uttalte dette til NTB søndag. I så fall håper Aasen at KrF snur. Han etterlyser at Distrikts-KrFs stemme blir hørt i stortingsgruppa.

– Jeg håper inderlig at KrF skal kunne se oss i øynene når saken er avgjort, og bidrar til å rydde opp. Det er et parti jeg selv er glad i, men fram til nå har de sittet fryktelig stille i båten, sier han.

Pelsdyrbonde Kristian Aasen på gården i Brumunddal.
Foto: Jan Langhaug

Det stemmer ikke overens med verdisynet til KrF, er Aasens oppfatning.

Mener det er mulig å lage erstatningsordning alle er fornøyd med

– Er det i det hele tatt mulig å finne en erstatningsordning folk er fornøyd med, når hele næringa legges ned?

– Det er veldig enkelt å få til en løsning som alle er fornøyd med. Når staten tar fra deg dine verdier, skal du ha full erstatning. Vi forventer å bli behandla som alle andre når vi blir pålagt næringsforbud, sier han.

LES MER: KrF radbrukket i røde Innlandet

Kjempet og tapte

Aasen reagerer på at regjeringen har laget en egen ordning for pelsdyrbøndene, istedenfor å legge erstatningsrettslige prinsipper til grunn.

Det gjør også Magne Rydland, leder i Hamar KrF. Han er en av KrF-erne som har stått på barrikadene for pelsdyrnæringa og kjempet innbitt mot at den skulle legges ned. Han mener saken har vært lite debattert i KrF.

– Debatten har vært minimal. Der har nok iveren etter regjeringssamarbeid gjort at det ikke har vært så stor interesse for det. Men vi har sentrale politikere i KrF som er helt enige med meg. Jeg overvar debatten i Stortinget og syns det var leit at ingen av KrFs representanter forsvarte prinsippene, sier han.

Mener KrF må rydde opp

Rydland mener KrF på Stortinget må rydde opp i erstatningssaken og ikke kan leve med forslaget som ligger på bordet nå.

– Jeg forventer at en del KrF-representanter stemmer i samsvar med erstatningsrettslige prinsipper heller enn å støtte regjeringas forskrift, sier han.

Også Maurud og Aasen sier de forventer at KrF vil bidra til at ordninga blir bedre enn den er foreslått nå.

Statsråden vil vurdere

Olaug Bollestad gir følgende kommentar til Vårt Land per e-post:

– Alle vet at dette er en krevende sak for KrF, og at vi ikke ønsket en avvikling av pelsdyrnæringen. Det jeg har vært opptatt av etter at jeg ble statsråd er å forbedre kompensasjonsordningen så mye som mulig ut fra det som var lagt fram tidligere. Vi i regjeringen vil også følge kompensasjonsordningen tett, slik Stortinget har bedt om, og vil vurdere justeringer av ordningen dersom det viser seg at det blir urimelige utslag i samlet utmåling av kompensasjon for enkeltutøvere.