Nyheter

KrF-Dagrun spilles inn i tøff stortingskamp

Nestleder Dagrun Eriksen kan gjøre comeback på Stortinget. Men først venter tøff kvinnekamp i Akershus.

Bilde 1 av 2

For fire år siden ble Eriksen vraket i Vest-Agder, etter over 13 år på Stortinget. Nå er hun hett navn i innspurten av nominasjonsprosessen i sitt nye hjemfylke. Hun bor i Bærum i Akershus.

– Dagrun er KrFs fungerende leder, hun er nestleder, hun har tung erfaring fra Stortinget og er nå hjemmehørende hos oss. Det er opplagt at hennes navn kommer inn i nominasjonsprosessen, sier lokallagsleder i Bærum KrF, Arne Inge Mathisen.

Tøff kvinnekamp

Men i Akershus har alt KrFUs leder, Ida Lindtveit, lansert sitt kandidatur. Dessuten ønsker lokallag på Romerike at fylkesleder Ingunn E. Ulfsten topper listen. Dermed kan Eriksen havne i en tøff kvinnekamp om topplassen.

Og innspurten er ikke langt unna. Akershus KrF valgte i vinter å forsere nominasjonen. Lokallag hadde frist til å spille inn prioriteringer denne uken.

– Vi skal ha et møte i nominasjonskomiteen onsdag. Der vil vi gjennomgå navn og vil etter hvert intervjue de aktuelle kandidatene. Selve nominasjonsmøtet er 28. september, opplyser lederen av nominasjonskomitéen, Hildur Horn Øien.

Akershus KrF tapte mandatet ved forrige valg. Derfor ønsker fylkespartiet å få etablert sin nye kandidat i velgernes bevissthet i god tid før selve stortingsvalget.

LES OGSÅ: Dramatisk sorti – Dagrun Eriksen kastet

Bittert drama

Vårt Land har bedt Eriksen svare på om hun igjen kan tenke seg å bli stortingsrepresentant – og om nominasjon i Akershus kan være aktuelt. Eriksen vil ikke gi noen kommentarer om saken, men avviser ikke aktivt problemstillingen.

For snart fire år siden var nettopp Eriksen gjennom et politisk drama av sjeldent slag:

Etter 13 år på Stortinget ble hun vraket fra førsteplassen til Vest Agder KrF under et opphetet nominasjonsmøte. Selv om hun var nestleder i KrF og da partiets mest erfarne stortingspolitiker, syntes fylkeslaget at nok var nok. I stedet gikk førsteplassen til Hans Fredrik Grøvan.

LES OGSÅ: KrF-Eriksen: Det skjer et ideologisk skifte i Høyre

Havnet ikke ut

Kvelden hun fikk marsjordre, sendte partileder Knut Arild Hareide henne en sms der han ba henne fortsette som nestleder. Det gjorde hun – og ble gjenvalgt av landsmøtet i fjor.

Fra enkelte ble Eriksen spådd en vei ut av politikken, men om hun blir nominert og valgt i 2017, skjer det totalt motsatte. Akkurat nå er Eriksen igjen inne i en periode som vikarierende leder mens Hareide har pappaperm.

LES OGSÅ: KrF tonar ned «kristeleg»

«Diffuse signaler»

Lederen av Kristelig Folkepartis ungdomsorganisasjon, 24 år gamle Ida Lindtveit, lanserte i Aftenposten tidlig i april at hun gikk for førsteplassen.

– Jeg ville annonsere kandidaturet tidlig. Slike nominasjonsprosesser preges gjerne av diffuse signaler om man er aktuell.

– Frykter du konkurranse mot erfarne Eriksen?

– Jeg varslet at jeg ønsket førsteplassen før det ble klart at Eriksen var et aktuelt navn. Motkandidaten er ikke et viktigste – men om fylket ønsker meg, svarer Lindtveit, som på sjette året er partiets gruppeleder i Oppegård.

Thriller-fylke

Velgerne har gjort Akershus til et thriller-fylke for KrF. Det var fra Akershus Knut Arild Hareide kapret et utjevningsmandat i 2009. Og det var i Akershus at eks-leder Valgerd Svarstad tapte mandatet med bare 116 stemmer etter 12 år på Stortinget.

Skal KrF – og eventuelt Eriksen – få stortingsplass fra fylket, trengs det trolig høyere oppslutning enn de 5,5 prosentene som ga partiet og Hareide plass sist.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter