Parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan i KrF antyder at partiet kan søke alternative flertall for å hente barn fra Moria-leieren til Norge.

Da Kommunalkomiteen på Stortinget avga innstilling om SV-forslaget om å hente Moria-barn, hadde regjeringspartiene ingen felles løsning. KrF og Venstre ønsker å hente barn fra Moria-leiren, mens Høyre holder igjen i regjering i påvente av en varig felleseuropeisk løsning.

Dermed inviterer SVs Karin Andersen KrF og Venstre til samtaler om å finne en felles løsning – noe som med Aps støtte kan overkjøre Høyre.

– KrF og Venstre sier de ikke har gitt opp. Da vil jeg invitere dem til å sette seg ned sammen med oss og andre for å finne en løsning før stortingsdebatten i neste uke, sier Andersen til Vårt Land.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SVs Karin Andersen er klar for å samarbeide med KrF og Venstre om Moria-barna. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

KrF-talskvinne: – Utelukker ingen ting

KrF åpner for å snakke med SV – «utelukker ingen ting»

Og KrFs talskvinne på feltet, Torhild Bransdal, er åpen for dette nå, etter uker med stillingskrig overfor Høyre.

– Er du klar til å sette deg ned med SVs Karin Andersen for å finne en løsning?

– Jeg utelukker nå absolutt ingen ting noen steder, rett og slett, svarer Bransdal.

– Men en løsning i regjeringen er selvsagt KrFs løsning nummer én, påpeker hun.

Forankret helt til topps

Det var Dagbladet som først meldte at KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan, var åpen for alternative løsninger til regjeringens kurs.

– Vi utelukker ikke noen løsninger med noen partier akkurat nå, men vi sitter og jobber sammen med regjeringspartiene for å finne en løsning der. Det er vårt prioriterte første alternativ som vi jobber med. Vi vet ikke om vi lykkes, og da må vi se på alternativene, sier Grøvan til Dagbladet.

Dermed er KrFs posisjon nå ytterligere spisset. Høyres Ove Trellevik gjentok tirsdag morgen den avvisningen han kom med i Vårt Land fredag: Nye europeiske prosedyrer for å hente barn ut av Moria-leiren er ikke sikre nok for Høyre.

– Dette stemmer ikke, ut fra de signalene jeg har fått. Det sies nå ganske uttrykkelig at Norge kan gjøre sine egne prioriteringer og legge inn forutsetninger. Her er det en meningsforskjell mellom oss og Høyre. Og en forskjellen er essensiell, sier Bransdal, KrFs nøkkelkvinne i saken, til Vårt Land.

KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan og talskvinne på feltet, Torhild Bransdal, forteller at KrF åpner for å bryte med regjeringen om Moria-barna.
Foto: Per Anders Hoel
KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan og talskvinne på feltet, Torhild Bransdal, forteller at KrF åpner for å bryte med regjeringen om Moria-barna. Foto: Per Anders Hoel

Mener nye retningslinjer gir rom til å velge

Bransdal peker på klare meldinger fra UNHCR om at det foreligger retningslinjer for å hente ut barn. Organisasjonen UNICEF skrev i går hastebrev til Kommunalkomiteen, der de viste til EUs nye standardprosedyre for å relokalisere folk fra leirene i Hellas.

Disse kom på plass 11. mai – og viser at land som vil hente ut flyktninger, allerede i innledende faser kan stille egne kriterier.

– Jeg stusser over at Høyre så veldig lett avfeier dette, sier Bransdal.

– Og dermed vil altså KrF jobbe på alle mulige måter for å sikre en Moria-løsning innen stortingsavklaringen neste tirsdag?

– Ja. Jeg sier ikke at vi vinner saken, men jeg sier: Vi skal jobbe.

Hun sier hun har håp om at regjeringen får en løsning på plass før den avgjørende avstemningen 26. mai. Det er fortsatt holdningen også i toppen av KrFs regjeringsapparat, erfarer Vårt Land.

SV-Andersen: «De har holdt oss for narr»

SVs Karin Andersen refser regjeringens fremferd i saken. De ba Stortinget om utsatt frist i Moria-saken, men da innstillingen kom fikk opposisjonen ingenting nytt fra Solberg-regjeringen.

– Regjeringen har holdt oss for narr, sier hun.

– Og det er skammelig at ikke Norge kan bidra i en slik situasjon. Derfor er det viktig at alle engasjerte fortsatt står på. I Stortinget er det i praksis et flertall for en løsning som er bedre enn regjeringens. Senest i dag har UNICEF sendt oss i komiteen et brev, som viser at det finnes prosedyrer for å hente ut barn, sier Andersen.

Sp: KrF og Venstre selvsagt velkomne til å samtale

Til Høyre er meldingen fra Andersen:

– Det er jo absolutt ingen i Stortinget som vil hente ut noen som ikke har beskyttelsesbehov.
Sp hilser et mulig initiativ for ny samling velkommen.

– Regjeringen fikk utsettelse. Hvis vi skal sette oss til forhandlingsbordet bør det komme en løsning fra dem. Men hvis KrF og Venstre signaliserer at de dissenterer og vil inn i forhandlinger, er vi selvsagt villige til å diskutere med dem, sier talskvinne Heidi Greni.

Nettopp Sp tok for snart tre uker siden initiativ til bred stortingssamling om Moria-barn. Men da Høyre og regjeringskollegene selv bremset, la partiet fremstøtet til side.

 

LES MER:

• Dette er barna i Moria-leiren

• KrF presser frem bio-drama – Ropstad og toppene tvinger frem full stortingssal

• Den doble krisen: På flukt i en pandemi