Nyheter

Krever penger for å få hjelp

100.000 mennesker står i umiddelbar fare for å sulte i hel i Sør-Sudan. Samtidig rasler myndighetene med krav om mangedoblede avgifter for arbeidstillatelse til hjelpearbeidere.

Alarmen har gått hos de humanitære organisasjonene som prøver å lindre nøden i det krigs- og tørkerammede Sør-Sudan. Grunnen er et memorandum fra arbeidsministeriet om at avgiftene for arbeidstillatelser for utlendinger kan bli mangedoblet.

Høy regning

Det varsles en økning fra 400 dollar til 10.000 dollar for såkalt profesjonelle og forretningsfolk, 2.000 dollar for arbeidere og 1.000 dollar for midlertidig ansatte.

– De som nekter å betale avgiftene vil definitivt være her ulovlig, og vil måtte dra. Hvis du vil tjene til livets opphold i Sør-Sudan, så må du betale for opphold, tillatelse og visum, sa Sør-Sudans informasjonsminister Michael Makuei Leuth i går.

Han sier at myndighetene ikke akter å trakassere utlendinger, men at «enhver som nekter, vil enten måtte gi etter, eller slutte. Det finnens ingen kompromisser».

LES MER: Vil skaffe seg ny hovedstad

Desperat pengebehov

Norske hjelpeorganisasjoner diskuterte onsdag saken på et møte i den norske ambassaden i Juba. Mye er uklart, men organisasjonene frykter at sørsudanske myndigheter tyr til dette grepet i et desperat behov for å fylle på en bunnskrapt statskasse.

Informasjonsminister Makuei Leuth bekrefter overfor nyhetsbyrået AP at den sterkt forhøyede avgiften gjelder alle utlendinger som arbeider i landet. Han sier at hensikten er å øke myndighetenes inntekter, etter at Sør-Sudan i årevis har tapt på å ha noen av de laveste avgiftene i regionen for utlendinger:

– Regjeringen i Sør-Sudan har sovet i timen, men nå har den våknet, sier Makuei Leuth.

LES MER: Må gå sultne til sengs

Tapte oljeinntekter

Sør-Sudan er totalt bistandsavhengig, etter at de livsnødvendige oljeinntektene har krympet dramatisk som følge av krig og konflikt. Borgerkrigen har dessuten ført til at halve statsbudsjettet brukes på forsvarsformål.

Joel Charney i Flyktninghjelpen sier til The Guardian at dette er «feil tiltak til, feil tid»:

– Hvis dette blir gjennomført, skjer det åpenbart på et forferdelig tidspunkt, i et land der 100.000 mennesker sulter.

Siden desember 2013 er titusenvis er drept, mens 1,8 millioner er internt fordrevet og 1,5 millioner drevet på flukt ut av landet. Nesten fem millioner mangler nå sikker tilgang på mat.

LES MER: 10 utfordringer for Afrika

Krever tilgang

Forleden bad FNs nødhjelpskoordinator Stephen O'Brien innstendig om at myndighetene nå sikrer full tilgang for humanitær bistand rundt om i landet:

– Hundretusener av mennesker vil sulte hvis ikke hjelpearbeidere få tilgang til de som er i nød, og hvis det ikke blir bevilget mer hjelp.

O'Brien sier at folk er blitt «tvunget på flukt, brutalisert og voldtatt. De er blitt angrepet når de søkte hjelp. Dette må stanse – og det må stanse nå».

Sterke advarsler kommer også fra FNs høykommissær for menneskerettigheter. I en ny rapport påpeker de hathandlinger og etnisk rensing i Slør-Sudan, der volden i all hovedsak utføres av regjeringssoldater og tilknyttede militser.

Rapporten avslører tilfeller av tilsiktet utsulting og bombing av sivile, og påpeker at samfunnstopper, inkludert president Salva Kiir, holder taler fulle av hat.

LES OGSÅ: George Clooney refser lederskapet

– Skandaløst

Direktør Julien Schopp i den amerikanske bistandsorgansasjonen InterAction knytter overfor Times varselet om økte avgifter opp mot erklæringen om hungersnød i deler av landet, «noe som gjør det enda mer skandaløst».

I februar signerte president Sava Kiir en bestemmelse om at 80 prosent av staben som humanitære organisasjoner holder seg med i Sør-Sudan, skal være lokalt ansatte sørsudanere.

En talsmann for presidenten sier at dersom organisasjonene ikke har råd til de nye avgiftene, så kan de heller ansette lokale medarbeidere.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter