Nyheter

Krever minsteandel ideell velferd

Kjersti Toppe (Sp) forslår en minsteandel 
av ideelle velferdsaktører og slutt på kortsiktige 
anbudsrunder i helse- og omsorgssektoren.

Vårt Lands Verdidebatt-sider har Ap, KrF, Virke og Frivillighet Norge advart mot at nye EU-regler vil la pengene rå i helse- og omsorgssektoren.

Når EUs direktiv for offentlige anskaffelser innføres 1. juli, vil det ikke lenger være mulig å ha anbudsrunder der ideelle aktører skjermes fra konkurranse med kommersielle velferdskonsern.

LES OGSÅ: Nye EU-regler truer ideell omsorg

I åpne anbudsrunder taper de ideelle. Dermed risikerer aktører som Frelsesarmeen å miste andeler til kommersielle aktører. Velferdstilbudet blir mindre mangfoldig og brukerne taper.

29. januar sendte regjeringen sitt forslag om innføring av de nye EU-reglene ut på høring. Spørsmålet den og opposisjonen baler med er: Hvordan skal Norge sikre de ideelle aktørene uten å gå utover det nye direktivets rammer?

BAKGRUNN: BLIR 2016 ET SKJEBNEÅR FOR IDEELLE VELFERDSAKTØRER?

To forslag

Senterpartiets Kjersti Toppe mener det står lite i lovforslaget om hvordan EU-direktivet konkret skal følges opp. Derfor lanserer hun nå to forslag for å bøte på bekymringen – begge er forankret i 
partiet:

• Avskaff anbudssystemet på helse- og omsorgsfeltet. Inngå i stedet langsiktige avtaler basert på kvalitet.

• Sett et minstemål på andelen de ideelle må utgjøre på helse- og omsorgsfeltet.

LES OGSÅ: – Ideelle aktører sikrer mangfoldet i velferdstilbudet

I 2011 anbefalte det offentlig utnevnte Hagen-utvalget et mål om at 25 prosent av tjenestene ble utført av ideelle innen 2020.

– Jeg støtter det, men er åpen for å diskutere tallet, sier Toppe til Vårt Land.

Hun understreker at forslagene­ ikke forutsetter et farvel til EØS-avtalen, og viser til at mange EU-land har et langt større innslag av ideelle enn Norge. Det viser at Norge har et handlingsrom – også med de nye EU-reglene, mener Toppe:

– Men det forutsetter politisk vilje.

LES OGSÅ: Høie: Ønsker flere ideelle aktører

Tilbake til skrivebordet

Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen vil sende regjeringens lovforslag rett tilbake til skrivebordet.

– Jeg hadde forventet mer. De har Norges dyktigste jurister, men klarer ikke si noe konkret om hvilket handlingsrom som finnes. Vi utfordrer regjeringen til å se på dette på nytt, sier Micaelsen.

Han stiller seg imidlertid tvilende til om Sps forslag lar seg gjøre med de nye EU-rammene og hvor praktiske de er.

ARBEIDERPARTIET: – Det holder ikke å prate om ideelle aktører, Høie

Har Ap noen løsningsforslag?

– Dette er så komplisert at vi må lene oss på regjeringens embetsverk, sier Micaelsen, som viser til at Norge har funnet handlingsrom innenfor EU-direktiver før.

Én mulighet er å innføre nasjonale retningslinjer, som sikrer at ulike kriterier for samfunnsnytte vektlegges i tillegg til pris i anbudsrundene. Det vil gjøre det lettere for de ideelle, mener han.

Micaelsen vil foreløpig ikke ta stilling til om Ap vil stemme mot regjeringens lovforslag.

BENT HØIE: – Ideelle styrkes, Micaelsen

Etterlyser politisk samling

For KrF er dette en av vårens viktigste saker, erklærte Line Henriette Hjemdal i Vårt Land 11. februar. Hun mener direktivet gir et stort handlingsrom, og viser til at andre EU-land har løsninger som sikrer ideelle og som ikke rammes av de nye reglene.

– Det krever imidlertid sterk politisk vilje, sier Hjemdal.

Hun liker at regjeringen foreslår å ta hensyn til miljø, menneskerettigheter og samfunnshensyn ved offentlige anskaffelser.

Samtidig vil Hjemdal ha med andre partier på å sikre ideell sektor gjennom «tydelige merknader og vedtak» til lovforslaget.

KRF: – Høie er urovekkende bastant og unyansert

Toget gikk

Bent Høie mener toget har gått for skjermede anbudsrunder, men skriver 5. februar i Vårt Land at han prøver å utnytte «handlingsrommet vi har».

29. januar sa Høie at regjeringen prøver å sikre de ideelle gjennom en samarbeidsavtale med ideelle aktører og KS, samt et statssekretærutvalg som jobber med de kompliserte, overordnede spørsmålene knyttet til dette.

Verken Høie eller Torgeir Micaelsen deler Kjersti Toppes skepsis til anbudsrunder, men foretrekker å gjøre ulike tilpasninger.

ARBEIDERPARTIET: – Nedslående fra helseministeren

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter