Nyheter

Kidnappere kan få 20.000 for hver flyktning

Mer enn 15 prosent av de som flykter fra Afrikas horn til Europa blir kidnappet på veien. Kidnappinger er blitt mer lønnsomt for menneskesmuglerne.

Dette er anslaget til Mixed Migration Centre (MMC), som har foretatt mer enn 11.000 intervjuer av flyktninger på flere av de store flyktningrutene til Europa. MMC er en del av Dansk Flygtningeråd.

Mange flyktninger fra land som Etiopia, Eritrea og Somalia benytter seg av menneskesmuglere på flukten. Disse kidnapper dem på veien til Europa, særlig i ørkenen i Sudan eller Egypt.

LES OGSÅ: Nå har tre millioner flyktet fra landet

Tvunget

– Oftest får familiene en telefon fra kidnapperne, som sier at de har deres slektning og krever løsepenger. Noen ganger kan de høre stemmen til offeret, eller til og med at det foregår tortur i bakgrunnen, slik at de skal føle seg tvunget til å betale, sier MMC-lederen Bram Frouws til den britiske avisa The Guardian.

Avisa skriver at løsepengesummene det dreier seg om ofte nærmer seg 20.000 kroner.

LES OGSÅ: En hel generasjon på flukt

Færre flyktninger

Frouws mener det er mulig at kidnapping blir mer vanlig etter hvert som det er færre og færre som benytter seg av bestemte fluktruter. Kidnapping er også relativt vanlig på rutene mellom Afghanistan og Europa, som av MMC regnes som den nest farligste ruta. Der oppgir 8 prosent av de spurte at de ble kidnappet under flukten.

Ifølge Guardian oppga 20 prosent av de drøyt 1.200 etiopierne som ble intervjuet at de var blitt kidnappet på veien til Europa.

LES OGSÅ: Der flyktninger ønskes velkommen

Umenneskeliggjøring

Frouws mener at europeiske politikeres og mediers umenneskeliggjøring av flyktninger gjør det enklere for menneskesmuglere å begå kidnapping. Han reagerer særlig på artikler som beskriver flyktninger og migranter som en bølge som skyller over Europa.

– Jo mer man umenneskeliggjør dem, jo mindre reagerer offentligheten på slik behandling, sier han til The Guardian.

Praksisen var særlig utbredt på Sinai-halvøya i Egypt fra 2011 til 2014. Etter at den egyptiske presidenten Hosni Mubarak ble avsatt i 2011, valgte sikkerhetsstyrkene stort sett å trekke seg ut fra området, noe som åpnet for både terrorister og menneskesmuglere. Da sikkerhetsstyrkene kom tilbake til området i 2014 for å bekjempe terrorisme, ble det nesten slutt på kidnappingen.

LES OGSÅ: Krever tusen flere kvoteflyktninger

Organsalg

Kidnapping er en av flere ekstra inntektskilder for menneskesmuglerne, forteller Evelyn Aero.Hun er rådgiver ved Flyktninghjelpens kontor i Nairobi i Kenya, som har ansvar for arbeidet på Afrikas Horn.

– Noen av dem prøver også å få tak i organer til salg på det illegale markedet, andre leter etter sexslaver eller arbeidsslaver, sier Aero.

Hun synes tallene fra Mixed Migration Centre er troverdige:

– Ja, det er veldig sannsynlig, gitt flyktningsituasjonen på Afrikas Horn.

LES OGSÅ: Krever 5.000 kvoteflyktninger årlig

Desinformasjon

Aero forteller at folk får ulik informasjon fra mange ulike kilder om mulighetene i Europa, og hvordan de kommer seg dit. Det fører til at det blir lettere for menneskesmuglerne å lure dem.

– Situasjonen blir verre. Samtidig som flyktningene får masse negativ oppmerksomhet i media, blir bistanden til området kuttet, og det blir vanskelig å få flyktningstatus i nabolandene, sier hun.

Når kidnappingen har skjedd, er det vanskelig for familiene å betale løsepengene.

– De må ofte selge jord, eiendom, eller husdyr for å få råd, sier Aero.

LES OGSÅ: Få kan få opphold i Norge

Lite politi

Langs rutene er det lite politi og få tjenester som kan hjelpe flyktningene, og beskytte dem og deres rettigheter. Men selv om dette er viktig, er det andre faktorer som er enda viktigere, mener Aero.

– Vi må sørge for at de får bedre informasjon, men ikke minst må vi se bak problemene – på de grunnleggende årsakene til at folk flykter. Det er ikke lett, men vi må gjøre det, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter