Nyheter

Kamp om Vincent skal leve eller dø

Franske Vincent Lambert har vært alvorlig hjerneskadet i 11 år. Like lenge har familien vært splittet: Avslutte livet eller ikke.

I 2008 ble Vincent Lambert alvorlig skadet i en motorsykkelulykke. Siden da har han ligget i en vegetativ tilstand, med alvorlig hjerneskade. Han holdes i live gjennom sondemating.

Behandlingen og Lamberts skjebne splitter Frankrike.

Og Lamberts skjebne har i høyeste grad splittet familien, hvor historien har versert i rettsystemet i mange år. Kona Rachel vil at behandlingen skal stanse, mens foreldrene hans motsetter seg dette.

Fredag ble siste ord sagt i fransk rett. Kjennelsen fra kassasjonsdomstolen - som har fullmakt til å oppheve andre domstolers beslutning – sier at legene skal avslutte sondeernæringen.

Ikke livstegn

Tom Holta Heide, teolog bosatt i Frankrike, sier at den offentlige opinionen er splittet i to leire. Det store flertallet mener det er absurd at han ikke skal få lov til å dø.

– Han har vært i samme situasjon i over ti år. Han gir ikke fra seg livstegn. For de som er for eutanasi er dette nesten blitt en merkesak. Folk skal ikke holdes kunstig i live utover det som er fornuftig, sier Heide.

Mindretallet, som er tilhenger av at Lambert fortsatt skal holdes i live, er for det meste representanter for Den katolske kirke.

– Det franske bisperådet har tatt veldig klar stilling til at man ikke skal opphøre næringen til Lambert. Det er det som er spørsmålet: Skal han få næring og væske eller la det være? Bisperådet sier: Livet skal fortsette, det er en plikt. Dette standpunktet har også pavens støtte, sier Tom Holta Heide.

– Hvorfor dette hastverket for å lede ham i døden, uttalte de, og ba myndighetene vente på en uttalelse fra FN-konvensjonen for rettigheter til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD).

20. mai, sluttet legene å gi Lambert sondeernæring, men snudde bare timer etterpå. En rettsinstans i Paris sa at man måtte vente på uttalelsen fra CRPD.

– En seier, uttalte moren. «Ingen skal behøve og dø av tørst og sult i Frankrike i dag.»

LES MER: Må vi snakke om døden?

Morten Horn, som har fulgt Lambert-saken i mange år sier at dette er kroppslige opplevelser som man ikke kan vite om Lambert har eller ikke har. De er også mulige å lindre, om det ser ut til at han lider. Horn er spesialist i nevrologi, og overlege ved Oslo universitetssykehus. Han er også medlem i Rådet for legeetikk.

Presidenten

Foreldrene og støttespillerne hadde også appellert til president Emmanuel Macron: «Du er den siste og eneste som kan hindre dette».

Macron svarte at selv om han var dypt rørt over Lamberts situasjon, er det ikke hans rolle å overprøve leger og rettens avgjørelser.

Foreldrene har i flere år prøvd å gå rettens vei for at behandlingen av sønnen Vincent skal fortsette. De har tapt i alle instanser og prøvde saken for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i 2015. Men også der, etter en grundig gjennomgang, fikk legene medhold i at det var rett å stoppe livsforlengende behandling. Likevel har det ikke skjedd.

Det var i 2013, etter flere år med håp om bedring, at legene anbefalte at behandlingen skulle stanse. I samråd med kona ble det bestemt at sondeernæringen skulle opphøre, og da ville Lambert dø etter kort tid. Men foreldrene protesterte, og det startet en lang prosess i rettssystemene i Frankrike.

Familien er delt. Kona og seks av Vincents søsken og en nevø kjemper for at han skal få dø. Foreldrene og to søsken til prøver alt de kan for at sondeernæringen skal fortsette.

I 2015 publiserte foreldrene en video der de mener Vincent Lambert viste reaksjoner da han så foreldrene. Denne videoen er omdiskutert. Behandlende leger sa at videoen er villedende og manipulativ.

– Moren stryker ham over kinnet, men det er ingen reaksjon. Her er vi i grenselandet mellom det som er intimt og personlig og det som er propaganda. De som støtter foreldrene jublet, og det reagerte mange på. Det har også kommet trusler mot legene som behandler ham, sier Tom Holta Heide.

LES MER: Folkerik delstat åpner for aktiv dødshjelp i Australia

Forkludrer

Morten Horn påpeker at begrepsforvirringen er med på å forkludre debatten. I land i Sør-Europa skiller man ikke så godt mellom dødshjelp og behandlingsbegrensing. I Frankrike sauses disse begrepene sammen som «eutanasi», og det gjør debatten enda mer rotete og vanskelig.

– Den vegetative tilstanden Vincent Lambert er i kan beskrives som «bevisstløs våkenhet». Lambert har sterkt nedsatt hjernefunksjon. Han har ingen, eller kun minimal evne til bevissthet. Han kan ikke kommunisere, ikke bearbeide inntrykk. I den grad han kan føle noe som helst, er det ikke utenkelig at dét er smerte og ubehag. Kroppen holdes kunstig i live, uten utsikt til noen form for bedring. Fikk naturen råde, ville han vært død for lengst.

Han kaller en trist sak, med foreldre som kanskje vil det beste, men som ikke gjør det beste for sin sønn.

Det er også derfor behandlingen ikke er avsluttet – av menneskelige og emosjonelle grunner.

LES MER: Sterke historier påvirker opinionen om aktiv dødshjelp

Religion

– Det er tragisk for Vincent Lambert at foreldrene ikke lar naturen gå sin gang. Jeg skjønner at legene synes det er vanskelig å stå mot foreldrenes sterke kamp. Det er uheldig at religion overstyrer faglighet og sunn fornuft, mener Horn.

Vincent Lamberts foreldre er dypt troende katolikker, med forankring i de mest fundamentalistiske, kompromissløse miljøene, sier Tom Holta Heide. Moren har tidligere sagt at det er ikke som kristen hun reagerer, det er som mor: «Det må folk forstå».

Heide forteller at moren til Vincent Lambert reiser til New York for å forsvare sin sak for Menneskerettighetsrådet i FN. Foreldrenes advokater har sagt at de vil anmelde sykehuset i Reims, der Lambert ligger, og ikke minst den ansvarlige legen for «drap» hvis ernæringen opphører.

Heide mener at alle, uansett hvilken side de står på i Frankrike, er enige om hvor ubehagelig det er at en persons tragedie blir spilt ut i mediene.

– Alle roper og brøler, advokatene slåss, det er demonstrasjoner og opprop. Dessverre er det spliden i familien som har gjort at vi har kommet i den situasjonen. Det er absurd og uverdig. Hva blir det neste? En meningsmåling i avisene, om han skal få dø eller ikke?

Heide sier det er mulig at foreldrene oppriktig tror på et mirakel, at Jesus helbreder ham.

– Innen kirken er det derimot veldig få som sier «skal vi prøve å sette oss i hans sted», sier Heide.

Fornuft

Morten Horn mener foreldrenes påstand om at sønnen Vincent ville ha ønsket å bli holdt i live, er hårreisende.

– Det strider mot all menneskelig fornuft, kunne de selv tenke seg å ligge sånn dag ut og dag inn, år etter år? Vi vet at å ligge totalt lammet i en seng er forbundet med smerte, sier han, og legger til:

– Foreldrene føler nok at de handler ut fra kjærlighet og omsorg, men jeg tror de gjør sønnen sin vondt. Man kan vel bli forstokket av sorg.

LES OGSÅ: Mukwege til kirken: – Si til menn at de ikke eier kvinner

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter