Nyheter

I hemmelighet skrev Hareide bok om KrF

Helt i det stille har Knut Arild Hareide skrevet bok om et politisk liv – og KrFs vei fremover. Den får en rolle i partiets jakt på ny strategi.

– Boken er ikke et KrF-prosjekt, men «et Knut Arild-prosjekt». Innholdet vil være tett koblet til det jeg mener bør være KrFs vei fremover, forklarer KrF-lederen.

I dag tar han i mot partiets landsstyre til en av de viktigste møtehelgene på mange år. KrF skal drøfte første steg i en ny strategiprosess. Arbeidet skal bidra til å løfte partiet opp igjen etter valgkatastrofen i fjor høst. Forventningspresset nedenfra er enormt.

Men innimellom alt annet har Hareide også gjort sine personlige notater – og jobbet som forfatter. Summen av tankearbeidet kommer ut over sommeren.

LES OGSÅ: Hareide varsler klar tale om samarbeid

Et redskap

Bare noen av de nærmeste har hatt fullt kjennskap til bokprosjektet.

– Det blir en bok om mitt politiske engasjement, hva jeg brenner for og utfordringen med det samfunnet vi står i. Og hvordan KrF kan være et redskap i det arbeidet. Når KrF nå er i gang med det strategiske arbeidet, tror jeg boken kan bli viktig inn i dette, forklarer Hareide.

– Hvordan da?

– Fordi jeg da har en litt annen mulighet til å fortelle om mine visjoner og mine tanker. Og hva som er viktig. Det handler ikke om samarbeidsspørsmålet, men om innholdet i politikken.

Slett ikke alene

Forgjenger Dagfinn Høybråten skrev to personlige bøker: «Pengene eller livet» da han var partileder – og «Drivkraft» like etter at han hadde gått av.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har også utgitt to bøker – den siste i 2014. Året etter ga Audun Lysbakken ut «Frihet sammen». I den inviterte Lysbakken nettopp KrF-leder Hareide til samarbeid.

– Får de som vil lese boken for å avkode hvordan du vil KrF skal regjere fremover noen fasit?

– Nei. Men de vil lære veldig mye om hva jeg mener er viktig for KrF å prioritere, svarer Hareide.

LES OGSÅ: KrF-analyse: Finne seg selv i full fart

Inkluderer Listhaug

Boken vil være klar over sommeren. Den ble noe utsatt, blant annet fordi hans egne tanker omkring mistillitsdramaet og Sylvi Listhaug før påske skulle få en plass i boken.

– Avdekker du både personlige og politiske opplevelser av dramaet?

– Begge deler. Både litt av prosessen som førte inn i det, men også om hva jeg tenkte disse dagene og nettene mens det hele sto på.

Lilletun

Det meste har Hareide skrevet selv – men noe hjelp har han fått. Han sier han i boken gir blomster til personer bak hendelser som har vært viktige for ham selv i politikken. Det gjelder ikke minst den avdøde KrF-personligheten Jon Lilletun.

– Jeg vier mye oppmerksomhet til Jon og møtet med ham. Det preget meg for resten av livet, forklarer Hareide.

I sum skal poenget være å skape forståelse for tankemåter både han og partiet hans har. Hareide håper boken kan bli nyttig i å forklare KrFs rolle i det politiske Norge i denne stortingsperioden.

LES OGSÅ: Her skapes KrFs nye vei

Avsløring i helgen

Helt frem til helgens landsstyremøte har KrFs ledertrio og generalsekretær jobbet med partiets nye strategiprosess. Så sent som i går formiddag pågikk det finpuss av opplegg og regi. Lørdag formiddag avslører Hareide innholdet i det som skal være startskuddet for en stor samtale i partirekkene.

Hareides opplegg presenteres i en avsluttende tale til landsstyret – en tale som er åpen for pressefolk. De har helt siden valget vært opptatt av spørsmålet: Hva slags regjeringssamarbeid velger KrF?

Sprik og arbeidsro

Akkurat dette spørsmålet blir ikke besvart med det første. For KrF skal det handle om politikk og ideer først. For uten en klar ramme for utspill og satsinger, frykter toppene at partiets ferd kan bli så uklar at den ikke trekker velgere.

Først etter at politikk er på plass, kan valg av samarbeidsform komme. Der spriker partiorganisasjonen. Under mange av vårens fylkesårsmøter ble det konkludert med å gi partiet og ledelsen arbeidsro til «politikk først».

Men i tunge fylkeslag er det krefter som ønsker fortgang i valg av regjeringsalternativ. I Agder ble det vedtatt en uttalelse om at en avklaring burde være klar innen årsskiftet.

Vil skuffe noen

Etter det Vårt Land forstår, blir en tempoplan i samarbeidsspørsmålet et tema under helgens møte. Men partiledelsen vil stå hardt på at debatt skal tas i riktig rekkefølge.

Under landskonferansen i vinter varslet Hareide at KrF måtte gjøre tydeligere valg av saker å profilere seg på. Han omtalte situasjonen for partiet som alvorlig. I spørsmålet om samarbeidsform, forberedte han partifeller på at noen vil bli skuffet:

– Jeg kan ikke love at alle skal være fornøyde med valgene vi tar. Men jeg håper at alle kan ha en viss forståelse for valgene, gjennom den prosessen som vi fører, sa han til forsamlingen.

LES OGSÅ: Venstre stopper splittende omskjæringsdebatt

«Trekke som lag»

I forkant av landsstyremøtet er Hareide og toppens utkast til strategi topphemmelig. Hareide vil overfor Vårt Land ikke gi noen ymt om hva han skal fortelle delegatene før debatten starter fredag.

– Hva er nøkkelen til at KrFs prosess skal lande bra?

– Forankringen i etterkant. At vi klarer å stå sammen som lag, er viktig. Samt at vi makter å skape en entusiasme, fordi vi i daglig politikk er tro mot det vi lover, svarer Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter