Nyheter

Venstre parkerer omskjæring

Venstres topper har satt stopper for årlige, splittende landsmøteoppgjør om omskjæring. Trine Skei Grande stiller nå partiet fritt i vårens store bioslag i Stortinget.

– Vi har nå diskutert aldersgrense for omskjæring så mange ganger nå at det ikke er grunn til å ha flere runder, sier Grande til Vårt Land.

Avisen Klassekampen skrev i går at SVs landstyre til helgen står foran et splittende oppgjør om ja eller nei til aldersgrense for rituell omskjæring. Partileder Audun Lysbakken måtte bruke dobbeltstemmen for å unngå at SVs ledelse i forkant innstilte på et ja.

Under Venstres landsmøte kommende helg, er strid om omskjæring blitt parkert for første gang på flere år.

LES OGSÅ: Høyre forsyner seg av Venstres klær

År etter år

I 2014 var frontene kvasse – og intense. I 2016 var det nye runder og i 2017 var det oppgjør på ny. Alle gangene har Venstres landsmøte avvist slike aldersgrenser.

Som i fjor fremmet en av aktivistene, Anja Johansen, forslaget på nytt. Men komiteen som siler uttalelser foran årets landsmøte har vendt tommelen ned.

– Vi har partiledelsen og noen toneangivende personer i partiet imot oss i denne saken og enn så lenge også flertallet i Unge Venstre. Vi tror dessverre det vil ta tid å endre balansen, slik at flertallet i Venstre går for aldersgrense, skriver Johansen, leder i Nordland Venstre i en tekstmelding.

Kohns varsko

Hun bekrefter at hun ikke vil ta noen omkamp for å få den behandlet i år.

– Vi må erkjenne at aldersgrense om omskjæring er et liberalt dilemma. Men nå har vi diskutert dette så mange ganger, at jeg ikke tror dette kommer opp igjen bortsett fra i programbehandlinger, sier Venstre-leder Grande.

Det er topper i Venstre glade for. Odd Einar Dørum og Ola Elvestuen har flere ganger måttet tre tungt inn i slike debatter for å stoppe aldersgrense. Hetest var det i 2014 – da forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund satt som forbløffet tilhører på første rad, invitert i en annen sammenheng under Venstres landsmøte.

– Den sikreste måten å bli kvitt den jødiske minoriteten i Norge på, er å innføre et forbud mot tidlig omskjæring, sa han.

LES OGSÅ: Høyre-Høie: KrF må senke skuldrene

Fri biopolitikk

Landsmøtet på Gardermoen har hovedtemaet «teknologi», der også en egen debatt om bioteknologi inngår.

Venstres stemmer kan trolig bli avgjørende på enkelte felt når Stortinget i vår behandler biomeldingen. I Jeløya-erklæringen står det ingenting som legger bånd på et Venstre, som sier ja til eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og altruistisk surrogati.

– Er Venstre altså helt fristilt fra regjeringspartiene foran stortingsbehandlingen?

– Saken om bioteknologi ble lagt frem av den forrige regjeringen. Da er prinsippet slik at da står vi fritt. Men jeg håper jo vi kan få til noen enigheter, svarer Grande.

LES OGSÅ: Grande overrasker med stor livssynspakke

Hareide – og henne

For tre måneder siden gikk Venstre inn i regjering – og gammelmakker KrF forble i opposisjon. Like før jul spilte Grande inn en liten Facebook-film i Oslo domkirke. I den tente hun og «mannen i hennes liv» – Knut Arild Hareide – adventslys og snakket om samarbeid.

– Du kan vel ikke lenger kalle Hareide «mannen i ditt liv»? Han er vel eks-mannen som ikke samarbeider?

– Jo, vi har samtaler, men det er Terje Breivik, som har den kontakten i Stortinget jeg i sin tid hadde. De har et fast møtepunkt i uken, svarer Grande, som røper at hun snakket politikk med KrF-ledere senest for «et døgn siden».

– Har du noe råd til Hareide i forkant av den prosessen KrF skal ha om samarbeid?

– Jeg håper han legger Sundvollen-erklæringen fra Høyre/Frp og Jeløy-erklæringen vår ved siden av hverandre. Forskjellen mellom dem er Venstre. Jeg håper det gir ham litt inspirasjon, svarer Grande.

LES OGSÅ: Aalborg kommenterer: Ernas breddeprosjekt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter