Nyheter

Hareide varsler klar tale om samarbeid

Neste regjeringsvalg fra KrF blir et klart valg – ikke et ullent kompromiss mellom ulike meningsgrupper i partiet.

KrF-leder Knut Arild Hareide ga landskonferansen på Gardermoen et klart varsel om at tid for uklarhet om regjeringsvalg er forbi. Han forberedte partifeller på at noen kan bli skuffet:

– Når vi tar valg – så kan jeg ikke love at alle skal være fornøyde med valgene vi tar. Men jeg håper at alle kan ha en viss forståelse for valgene, gjennom den prosessen som vi fører.

Den prosessen handler om å samle om politikk. Men KrFs oppslutning er i følge Hareide så alvorlig lav at det ikke gir rom for ulne ord om partiets vei.

– Når vi er på 4,2 prosent – som er noe annet enn 5,2 og 3,2 – og sperregrensen i norsk politikk er 4 prosent – så må vi i den kommende tiden kanskje ta noen modigere valg, varslet han.

Ressursgruppen som i fjor høst evaluerte KrFs katastrofevalg, konkluderte tydelig med at partiet ikke maktet å kommunisere sitt eget regjeringsvedtak.

LES OGSÅ: Analyse: KrF skal finne seg selv i full fart

Høyrefot – og venstrefot

Offisielt pågår ingen samarbeidsdebatt i KrF. Men det pågår en strategiprosess om KrFs oppdrag og politiske satsinger. Når dette er landet, vil konklusjonene derfra peke vei i en ny, intern samarbeidsdebatt.

Og da kan det ikke bli slik det i følge Hareide var sist: Dobbelkommunisere – nå både «de som står best på venstrefoten» og de som «står best på høyrefoten».

– Det var en tendens til å ha ett budskap til den ene og et annet til den andre. Jeg tror vi må ha en tydeligere fortelling om virkeligheten.

LES OGSÅ: Oppgjør i sentrum om Venstres fortelling

«Valg noen synes er krevende»

Det var i en runde der Hareide besvarte spørsmål fra deltakerne på landskonferansen at han serverte de nye signalene. Han påpekte at han som leder hele tiden har hatt som mål «å samle dette laget».

– Det er målet. Men vi skal være så ærlige å si at der vi er nå, vil det være en tid for å ta noen valg som noen vil synes er krevende. Vi må også forstå at det å sitte stille i båten, er et valg det også. Vi skal vite at vi er nødt til å ta disse valgene, som et lag, sa Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter