Det omdiskuterte, norske hytteforbudet framstår som et nesten eksotisk unntak når koronaviruset nå herjer store deler av kloden. I USA kan Los Angeles Times melde at byboeren Gina Grande fluksens forlot sin nye drømmejobb i San Fransisco for å søke tilflukt i feriehuset i ørkenoasen Joshua Tree.

På veien måtte Grande bare beklage og kansellere bestillingen til familien som i mellomtiden hadde reservert ferieboligen for langtidsleie. Hennes ferd til ødemarken speiler en koronatrend, der byfolk tar med seg noen ukers forråd og søker smittevern i alt fra Mojave-ørkenen til Sierra Nevada-fjellene.

LES OGSÅ: Knut Vollebæk er koronasmittet: – At viruset smitter veldig, veldig lett, er min historie eksempel på

Trekker fram eksempelet Norge

Kontrasten fra den velstående klassen som rår over fine feriehus, er dermed enorm til tallrike husløse som nå er ekstra utsatte i storbyer som Los Angeles og San Fransisco.

I magasinet The Atlantic advarer Nathan Thornburgh sine medborgere i New York mot å dra fra trange byleiligheter til feriehus med god plass og natur rundt seg. Han ber folk holde seg hjemme for ikke å spre viruset, og viser til eksempelet Norge:

– En venn av meg i Norge, restauratøren Nud Dudhia, hadde bodd sammen med familien sin i deres superhygge-fjellhytte. Men i midten av mars beordret Norges regjering alle tilbake til sin primære bolig, slik at eventuell helsepleiebyrde vil legge seg der befolkningen faktisk bor, skriver Thornburgh.

LES OGSÅ: Derfor har svenskene selvsikker smittestrategi

Lokal vrede mot tilflyttende gjester

I Spania og Italia skal viruset ha spredd seg ekstra raskt som følge av at mange velstående har flyttet seg til mer isolerte, og kanskje mer bekvemme, feriehus.

I Frankrike er det samme trend, melder den britiske avisen The Guardian. Ikke minst skal «ferierende» parisere ha blitt møtt med en kald skulder når de potensielt har dratt med seg viruset fra hovedstaden til sine koselige ferielandsbyer.

Der skal de for øvrig også ha bidratt til rask tømming av hyllene i dagligvarebutikken, før det ble innført bøter på rundt 1.500 kroner for dem som brøt myndighetenes pålegg om å holde seg i hjemmet. Å rømme fra byer i tider med pest eller revolusjon, er for øvrig en gammel fransk tradisjon.

Kontrastene er store i et virusrammet Paris, der en hjemløs betrakter en kvinne som jogger forbi i folketomme gater.
Foto: Francois Mori, AP/NTB scanpix

Kontrastene er store i et virusrammet Paris, der en hjemløs betrakter en kvinne som jogger forbi i folketomme gater. Foto: Francois Mori / AP Photo / NTB scanpix

Doblet befolkningen på ferieøy

New York Times melder også om franske tilstander. Avisens reporter kan sitere en lokal ordfører, Noël Faucher, som bestemte seg for å hindre ankomster til den populære ferieøyen Île de Noirmoutier ved å sperre den eneste broen fra fastlandet.

Den slags selvtekt tillot dog ikke myndighetene. Faucher kan dermed ikke annet enn å sukke tungt over tilstrømningen, som han betegner som «en invasjon» av folk som ikke kan nøye seg med å bli værende i sine hovedboliger.

Ordføreren har et poeng: Over natten ble øyas befolkning nesten doblet, til 20.000. Et par uker etter at den nasjonale nedstengningen var et faktum, var det mistanke om rundt 70 tilfeller av coronavirus der.

Forstyrrer britisk landsbygdidyll

Hva så med tradisjonelt sindige briter, som visstnok lever etter mottoet Keep Calm and Carry On, først presentert på en motivasjonsplakat som forberedelse til 2. verdenskrig.

Også der er det imidlertid en «hyttefeide» på gang mellom distriktene og byene. I alle fall kan Mail Online melde at beboere på landsbygda langer ut mot «velstående hovedstatsbeboere» som har søkt tilflukt i sine andre hjem i idylliske egner som Yorkshire, Oxfordshire, Suffolk og Norfolk:

– Uansvarlige idioter fra London, som burde være innelåst for å redde resten av oss fra dem, er omkvedet blant irriterte landsbybeboere, ifølge nettavisen, som navngir en rekke kjendiser som nå nyter landsbylivet med større iver enn noen gang.

LES MER:

Slik kan du lage kriselager

Slik kan viruset endre verden