Nyheter

– Humanistisk presteskap

Humanetiker Morten Horn mener den nye ordningen med felthumanist i Forsvaret kan føre til et humanistisk klasseskille.

– Humanetikken handler ikke om at det finnes en separat sannhet som individet kan søke seg frem mot, det handler om at du som individ er ansvarlig for ditt eget livssyn. Det hjelper ikke deg at andre har funnet svaret hvis du selv ikke har funnet det, sier overlege og medlem av Human-Etisk Forbund (HEF), Morten Horn

I en kronikk på fritanke.no advarer han mot det han kaller et humanistisk presteskap som blir «litt mer humanistiske enn oss vanlige dødelige». Det skjer etter at HEF har takket ja til å føre tilsyn med den nye felthumanisten i Forsvaret.

LES MER: Human-Etisk forbund ønsket aldri ordningen – tar likevel ansvaret

Hierarki

– Jeg ville heller hatt en sykehuspsykolog enn en sykehushumanist. Ikke fordi det er et problem at en humanist møter folk i krise, men fordi jeg er bekymret for at vi skal få et slags hierarki med noen som anses som mer kompetente på humanisme enn andre, sier Horn til Vårt Land.

Han mener HEF må være tenke gjennom risikoen for at man gjennom noen posisjoner kan gi enkeltpersoner et større eierskap til humanismen.

– Nå som HEF engasjerer seg i dette med felthumanister, så må vi være veldig bevisst på at vi kan få en slik utvikling.

LES MER: Humanist og imam til Feltprestkorpset

HEF-medlemskap

En av betingelsene for at HEF skal føre tilsyn med den nye felthumanisten er at personen må ha et medlemskap i Human-Etisk forbund.

– Det betyr ikke at felthumanisten er der spesielt for medlemmer av Human-Etisk Forbund, men som en kollega for prestene og som et alternativ for soldatene. Det gir en større valgmulighet for dem som ønsker kontakt med korpset, sier generalsekretær Kristin Mile i HEF.

– Er dette et steg i retning av å opprette et slags humanistisk presteskap?

– Nei, overhodet ikke. Vårt tilsyn handler først og fremst om å kvalitetssikre at personen gjør en god jobb. Vi har i flere år sertifisert seremonimestere som kan holde både vigsler og gravferder. Det er ikke en sertifisering av personens livssyn, men et spørsmål om å være egnet til å utføre disse seremoniene på en ordentlig måte. Det er først og frem en kvalitetssikring, ikke en granskning av livssyn.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter