Nyheter

Ny overgrepsskandale

Den australske kardinal George Pell er siktet for voldtekt og seksuelle overgrep. Siktelsen bringer den katolske kirkes mørke overgrepshistorie til hittil høyeste nivå i Vatikanet.

Kardinal George Pell er pavens øverste økonomiske rådgiver og nummer tre i Vatikanet. Han valgte torsdag å innkalle til pressekonferanse i Vatikanet i Roma, etter at politiet i Victoria i Australia torsdag tok ut stevning mot 76-åringen på grunn av anklager om voldtekt og seksuelle overgrep som strekker seg tilbake i tid.

Hevder uskyld

Pell, som er overhode for den katolske kirken i Australia og en av de mest betrodde medarbeiderne til pave Frans, sier han er totalt uskyldig. Han hevdet på pressekonferansen å være offer for det han betegner som et karakterdrap.

Han må imidlertid møte i forhørsretten i Melbourne 18. juli. Ifølge politimesteren i Victoria, Shane Patton, er det rettet mange anklager mot Pell, men han vil ikke gå i detalj. Ifølge Sydney Morning Herald dreier det seg om minst én voldtekt.

Pell har tatt permisjon fra stillingen som pavens øverste økonomiske rådgiver, og vil returnere til Australia for å renvaske seg fra anklagene. Det er ukjent hvor sterke beviser det er i saken.

LES VÅRT LAND LEDER: Pave Frans i motvind

«Heksejakt»

Etter at den eksploderte torsdag morgen, gikk den australske spaltisten Miranda Devine i News Corp raskt ut med et forsvar for Pell. Hun sier at kirkens pedofilisaker er alvorlige, men at rettferdighet ikke kan skje «gjennom en hysterisk heksejakt kokt sammen på feilaktige oppfatninger av Pell som sjefen».

Devine er selv praktiserende katolikk, og mener det australske politiet i Victoria «jakter på katolikker» for å dekke over at de ikke klarer å håndtere en angivelig kriminalitetsbølge i delstaten, blant annet begått av afrikanske innvandrere.

– Nå kan det ikke bli noen rettferdig rettssak. La en behørig prosess bli det rådende, ikke et hat mot kristne. Jeg forsvarer ikke kirkens skammelige historie med seksuelt misbruk av barn. Det jeg protesterer mot er den ville forhåndsdømmingen av kardinal Pell, skriver Daily Telegraph-spaltisten.

Angivelig voldtekt

Ifølge australske Sydney Morning Herald inkluderer siktelsen tre overgrep av svært alvorlig grad, inklusive en voldtekt, som strekker seg 20 år tilbake. Pell er tidligere anklaget for overgrep mot gutter da han var ung prest på 1970-tallet.

Kardinal Pell var prest i Ballarat før han ble utnevnt til erkebiskop i Melbourne og etter hvert til kardinal i Vatikanet. Det har i flere år vært kjent at han har mange anklager mot seg, og disse har i lengre tid vært etterforsket.

Anklagene inkluderer også at han i sitt virke har latt overgrep gå upåaktet hen. I fjor vitnet han i en høring via videolink fra Roma om overgrep begått av prester i den katolske kirken.

Har innrømmet feil

– Kirken har begått enorme feil og arbeider for å rette opp disse. Kirken har rotet det til og skuffet mange og har i altfor lang tid avvist troverdige påstander om overgrep på fullstendig skandaløst vis, sa Pell da.

Han innrømmet også at han selv hadde gjort feil og heller trodd på prester enn på deres angivelige overgrepsofre.

Siktelsen sender sjokkbølger gjennom den katolske kirken, og regnes som et nytt kraftig skudd for baugen for Vatikanets nulltoleranse for seksualmisbruk. Pave Frans «beklager» anklagene mot Pell og har innvilget permisjon.

Rettferdig rettsforfølgese?

Den anerkjente advokaten Robert Richter ventes på vegne av sin klient George Pell å stille spørsmål ved om kardinalen kan få en rettferdig rettssak, når anklagene mot ham er så kjent og omtalt i mediene i forkant.

Både politiet og den katolske kirken har gjentatte ganger understreket at Pell ikke er dømt for noe, og må behandles som uskyldig til motsatte er bevis. I august i fjor avviste paven å ta opp anklagene mot Pell mens saken var under etterforskning.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter