Nyheter

Lukket rett i overgrepssak

Det ble framsatt en rekke anklager i rettshøringen mot pavens betrodde kardinal, George Pell. Men først neste uke får media og publikum være til stede.

Forrige uke startet høringen mot den katolske kardinalen George Pell i Melbourne. Pell er den høyest rangerte katolske geistlige som er anklaget for overgrep. Media og tilskuere, både støttespillere og kritikere, hadde møtt opp i stort antall på høringens første dag, sist mandag.

Men etter bare 25 minutter ble retten lukket og alle kastet på dør. Det har derfor kommet ut lite informasjon om hva som er sagt og hvem som har vitnet i saken. Høringen skal avklare om det foreligger nok bevis til at Pell skal tas for retten.

Hundehjelper

Anklagerne vitnet gjennom videolink og med assistanse fra en rettsansatt. De fikk også tilbud om støtte fra terapihunden Coop – en hund som er spesialtrenet til å hjelpe antatte ofre gjennom en rettsprosess.

Utover uken minsket antallet journalister og interesserte utenfor rettslokalet, men interessen er ventet å ta seg opp i neste uke. Da vil anklagerne være ferdige med sine vitnemål, og rettslokalene åpnes for publikum. Totalt skal det føres 50 vitner. Saken skal vare til 29. mars.

LES OGSÅ: Paven splitter amerikanske katolikker 

Flere anklagere

Overgrepene Pell er siktet for, strekker seg over en lang periode: Enkelte stammer fra da Pell var sokneprest i Ballarat utenfor Melbourne på 1970-tallet, mens andre, deriblant minst én voldtekt, skal ha blitt begått på 1990-tallet.

Som erkebiskop i Melbourne i 1996, var Pell blant de første katolske lederne til å uttale seg om seksuelt misbruk av barn i den katolske kirke. Den gang oppfordret han ofre til å stå fram, og nedsatte en kommisjon til å behandle saker innenfor sitt eget bispedømme. Senere ble han erkebiskop i Sydney, hvor kan fikk kritikk for sin behandling av overgrepsanklager. Den katolske kirke i Australia valgte i fjor å betale 1,8 milliarder kroner i erstatning til overgrepsofre.

Pavens betrodde

Pell er
leder for Økonomisekretariatet i Vatikanet, og dermed ansvarlig for både Vatikanstaten og Den hellige stols budsjett – en slags Vatikanets finansminister. Dette regnes uoffisielt som den tredje høyeste posten i kirken. Han skal også være en av pave Frans’ mest betrodde medarbeidere, og er medlem i det såkalte Kardinalrådet. Disse postene har Pell søkt om permisjon fra så lenge rettssaken pågår.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter