Selv om Venstre nylig fikk ­ 1-tall på flere galluper og KrF ­etter ­striden ligger stabilt under sperre­grensen, uttrykker hun ­ganske klart: Veien fremover går gjennom «løsningene de finner sammen».

– Har du noe hjelp å gi – må de bare klare seg selv foran et viktig lokalvalg og et avgjørende stortingsvalg?

– Hjelpen går jo gjennom det samarbeidet vi har hele tiden og så må vi jobbe med de politiske sakene, er det korte svaret ­Solberg gir.

Fredag morgen starter landsmøtet til det største regjeringspartiet. I motsetning til de tre makkerne i regjering, så viser flere ferske galluper at pilen for Høyre peker oppover igjen. ­Foran landsmøtet snakker ­Solberg med Vårt Land om:

Hvorfor hun freder deler av Senterpartiet for motoffensiv.

Hvordan hun mener KrFs ­borgerlige vei styrker partiet.

Hvorfor hun ligger lavt i landsmøtestrid om verdier.

LES OGSÅ: KrFs svenske suksessøster fosser fram - slår statsministeren i tillit

Dødshjelp-nei

Nettopp ­behandlingen av Høyres nye prinsipprogram lørdag kan ­avdekke verdistrid. Vårt Land har tidligere omtalt strid om tigging og at tunge Høyre-lag vil skrote en formulering om nei til aktiv dødshjelp. Overfor Vårt Land fastslår Solberg tydelig hvor hun står i dødshjelp-saken:

– Det er en kjent sak at jeg er sterkt imot aktiv dødshjelp, sier hun, uten å utdype mer.

For i andre brennbare spørsmål varsler hun en svært tilbake­trukket profil. Det er «et ­prinsipp»:

– I alle store saker på landsmøtet er jeg tilbakeholden med å varsle hva jeg enhver gang skal gjøre. Det ville være å ­legge bånd på hele debatten. Det vil stå i ­enhver avis at jeg «har lagt ­prestisje i det» og at jeg har «gått på nederlag». Holdningen min er at når Høyre har landets ­viktigste politiske verksted, så må det ­faktisk få være et sted for debatt, sier hun og legger til:

– Det kan tenkes at jeg går inn i en sak. Men jeg forhåndsprofilerer ikke synspunkter.

Grønn kniving?

Lands
møtet er også Høyres avspark 
for ­høstens lokalvalgkamp. Venstres landsmøte forrige 
helg skulle også være dette, 
men forhånds­omtalen var 
preget av personstrid og distrikts­uro i partiet. ­Galluptallene er elendige, og Trine Skei ­Grandes mottrekk er «å ta mer plass i ­regjeringen».

Det gjelder spesielt grønn ­politikk. Men også under ­dette landsmøtet får Høyre flere ­uttalelser om skjerpet grønn ­politikk på bordet.

– Men vil du fremover la ­Venstre få styrke sin grønne ­profil eller vil dere heller ­arbeide for å gjøre Høyre grønnere?

– Høyre er et grønt parti. På områder der vi jobber for omstilling og endring, har jo de grønne standpunktene vært viktige. Det er mye fellesskap mellom Høyre og Venstre her. Og det er plass til begge, svarer Solberg.

LES OGSÅ: Ropstad anklager Ap for «utidig» angrep på KrFs innsats for barnevernet

«Stressende situasjon»

Bråket innad i Venstre, etterkamp om retningsvalg i KrF og utspillskamp mellom Frp og særlig Venstre i regjering. Slik har bildet av en utvidet Solberg-regjering tidvis også rommet scener av krangel og motsetninger.

– Hvor sikker er du på at dette ikke har svekket hele regjeringens styringskraft?

– Min opplevelse er: Nå sitter vi i regjering. Vi finner gode løsninger og vi gjør dette sammen, men alle må gi og ta. Da er det selvsagt en stressende situasjon når det er dårlige meningsmålinger, som gjør at man blir opptatt av synligheten og historiene rundt dette. Men jeg opplever sam­arbeidet så godt, at over tid så kommer nettopp dette til å være det ­dominerende.

KrFs ferd

– Opplever du et mer borgerlig KrF etter den ­interne avklaringen om regjering var på plass?

– KrF får nå vist sin borgerlige side mer. Jeg har alltid sett denne, og det er dette som jeg har bygget tanken min om et 
samarbeid på. KrF får nå vist frem mer av seg selv. De ­trenger ikke lenger vise at alt de gjør, 
står i kontrast til regjeringen. Slik er jo ­forskjellen på det å sitte i
 regjering – og det å sitte på 
Stortinget: Der er det gjennom å være uenig med ­regjeringen at du skaper oppmerksom­heten.

Hun minner om at både KrF og ­Høyre har vært for å endre formueskatt, for å styrke små- og mellomstore bedrifter.

– KrF har vært for de verdi­skapingsspørsmålene som også jeg har vært opptatt av. Små­bedrifter er livsnerven i lokalsamfunn. Partiet har røttene sine på det samme Vestlandet som jeg har.

LES OGSÅ: Ropstad innstilt - hun blir nykommeren i KrF-ledelsen

Sp delvis fredet

I taler ­under Venstres landsmøte forrige helg ble Sp og partileder Trygve Slagsvold Vedum omtalt som en slags hovedfiende for regjeringen fremover. Også fra Høyres leir knaller flere til mot Sp.

– Blir Senterpartiet en motpol også for Høyre ved valget i høst?

– Nei. Lokalt er Sp er ­mange steder også en samarbeids­partner for Høyre. Vi ser et ­ganske konservativt og ­moderat senterparti der ute. Mange ­enkeltsaker kan vi være enig i, svarer Solberg.

– Men Sps negativisme til omstilling er en utfordring. På landsplan har de dyrket «nei-til-enhver-endring»-­holdningen sin. Negative beskrivelser av ­utviklingen i Norge, gjør dem til en naturlig motdebattant. Men hovedmotstander er Ap og ­venstresiden, ikke Sp.