Nyheter

Helse Sør-Øst må utlyse ekstra rusanbud

Helseminister Bent Høie (H) pålegger Helse Sør-Øst å lyse ut et ekstra anbud på 4-6 plasser for tvangsbehandling av gravide rusmisbrukere.

– Anbudet som ble lagt ut ivaretok ikke denne gruppen godt nok, sier Høie til Vårt Land.

Helseministeren opplyser videre at han har presisert at arbeidet med utredning og avrusning må styrkes i det eksisterende anbudet.

Tirsdag fortalte Vårt Land at Høie ikke ville sitte stille og se at rusbehandlingstilbud svekkes. Helse Sør-Øst ble kalt inn til oppvaskmøte på fredag.

Striden står om hvem som skal levere rusbehandling, staten selv gjennom egne offentlige sykehus, eller en ideell organisasjon som har drevet rusbehandling lenge, på oppdrag for staten.

– Jeg er opptatt av å trygge kvaliteten og sikre at dagens tilbud blir opprettholdt, sa Høie tirsdag.

På det som formelt heter foretaksmøte, minnet Helsedepartementet Helse Sør-Øst om at Stortinget har stilt krav om «økt bruk av privat/ideell kapasitet for å løse helsetjenestens oppgaver».

Avtale går ut

Én sak stod på dagsorden fredag: ­Anskaffelse av behandlings- tilbud innen tverrfaglig spe­sialisert behandling for rus­middelavhengighet (TSB).

I vår lyste Helse Sør-Øst ut et anbud for ideelle tilbydere som skapte stor misnøye hos organisasjonen Blå Kors, som driver Borgestadklinikken. Denne klinikken har en driftsavtale med Helse Sør-Øst om å levere rusbehandling som går ut neste år.

Mange kutt

I anbudet som har svarfrist 16. juni, la Helse Sør-Øst opp til betydelige kutt i tjenestene som ideelle klinikker skal levere:

Kutt i tvangsplasser for gravide.

Kutt i avrusingsavdeling.

Kutt i avdeling for utredning.

Kutt i poliklinisk behandlingstilbud for pårørende.

Krav til helseforetaket

På foretaksmøte i Helsedepartementet fikk Helse Sør-Øst beskjed om å endre rusanbudet:

• For å sikre at rusavhengige, og særlig gravide rusavhengige, må Helse Sør-Øst snarest utvide anbudet til også å gjelde kjøp av 4–6 plasser til behandling av gravide rusavhengige.

• «Foretaksmøtet la til grunn at plassene, som i dag, skal kunne benyttes på en fleksibel måte overfor gravide rusavhengige, ev. med familie. Slik utnyttes kapasiteten best mulig».

• Sikre at «utredningskapasiteten opprettholdes, at avrusnings-/abstinensbehandlingskapasiteten opprettholdes».

• «Pårørende skal involveres i pasientens behandling, pårørende (også barn og pasientens søsken) skal ivaretas, og det skal gjennomføres pasient- og pårørendeopplæring.»

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter