Nyheter

Gjørmebryting i KrFU

Kritikerne frykter at de knebles når Sandstø-saken behandles i landsstyret fredag.

Etter det Vårt Land kjenner til vil KrFU-ledelsen forsøke å roe gemyttene ved å la en ekstern fagperson fra Landsrådet for Noregs barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) lede en diskusjon om håndteringen av varslersaken. Alle berørte parter skal dessuten få taletid.

Kritikerne mener derimot ledelsen forsøker å sikre seg, erfarer Vårt Land. De viser til at alle i sentralstyret som har vært involvert i håndteringen skal gis taletid mens Julia Sandstø skal være satt opp som eneste motstemme.

Kritikerne frykter dessuten at fagpersonen fra LNU ikke vil være nøytral. De mener vedkommende har for tette forbindelser til dagens ledelse.

LES OGSÅ: Full strid i KrFU

Opprop fra fylkesledere

Stridens kjerne er den såkalte Sandstø-saken. Det var i 2015 Julia Sandstø fra Akershus varslet ledelsen om trakassering fra en eldre KrFU-politiker. 5. desember kritiserte hun ledelsens håndtering av varselet i Aftenposten. Siden har saken eskalert.

– Ledelsen må beklage håndteringen av saken og medieuttalelsene sine i ettertid, sa Simen Bondevik til Vårt Land onsdag.

Akershus-fylkeslederen frontet nylig et opprop fra åtte fylkesledere med krav om ekstraordinært landsmøte og valg av nytt sentralstyre. Det betyr valg av ny ledelse også. Forslaget ble avvist av kontrollkomiteen.

På spørsmål fra Vårt Land om kritikken av opplegget på landsstyremøtet, svarer generalsekretær Otto Galtung:

– Vi ser fram til landsstyremøtet i morgen. Der skal vi ha en gjennomgang av denne saken. Det kommer en ekstern part. Jeg kan ikke gå god for detaljene i opplegget som her beskrives.

– Sier du at det er feil?

– Jeg vil ikke kommentere det. Det får landsstyret alle detaljer om i morgen.

LES OGSÅ: Varslet om trakassering i KrFU

LNU avviser kritikken

– Det jobber personer i LNU som har bakgrunn fra eller er aktive i KrFU. De er ikke involvert i vår håndtering av denne saken, sier generalsekretær Andreas Borud i LNU.

Vårt Land har påpekt overfor LNU at kritikken gjelder for tette forbindelser mellom personer. LNU svarer at fagpersonen som kommer på morgendagens landsmøte har kompetanse åpmegling og konflikthpndtering og ikke har forbindelser til KrFU utover at det jobber KrFUere i LNU.

– LNUs rolle i denne saken har vært å komme med råd til organisasjonen om hvordan man kan håndtere en krevende sak og bistå med megling mellom partene. Det er vår rolle som organisasjon og noe vi gjør med jevne mellomrom for medlemsorganisasjoner, sier Borud.

LES OGSÅ: Julia Sandstø: «Noen burde sagt at han ikke var skikket»

Lederstrid

Rogaland-fylkesleder Jonas Andersen Sayed har derimot gått direkte i rette med fylkeslederne bak oppropet, både i NRK og Vårt Land. Han er svært kritisk til fremgangsmåten deres. Landsstyremøtet er den naturlige arenaen for en diskusjon om håndteringen av en varslingssak. Han tolker kravet om ekstraordinært landsmøte som maktkamp:

– Det er i ferd med å bygge seg opp to fløyer. De som er villig til å kaste ledelsen og de som ikke er det.

Selv avviser kritikerne at det er snakk om fløykamp langs politiske skillelinjer. De sier at både konservative og liberale fylkeslag er med i oppropet.

Én av dem, Oslo-leder Kristoffer Olai Ravn Stavseng, brukte sterke ord i onsdagens Vårt Land. Han snakket om «tillitskrise», «løgn» og deler av ledelsens håndtering for «graverende».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter