Nyheter

Frp: – Støre har tatt for mye Møllers tran

Frps parlamentariske nestleder mener kompromisset om Syria-flyktninger er lite å skryte av. Men han stemmer imot uansett.

– Hvis det er slike tall de går ut med tror jeg Jonas Gahr Støre har tatt for mye Møllers tran, sier Harald T. Nesvik, parlamentarisk leder i Frp til Vårt Land.

I formiddag kom Høyre, Ap, Sp, KrF, Venstre og MDG til enighet om hvor mange kvotelyktninger fra Syria Norge skal motta.

10.000 fordelt på to år, har blitt til 8.000 fordelt på tre år. Og det er medregnet de 1.500 Norge alt har vedtatt å ta imot i år. Om en legger til grunn at Norge uansett ville tatt imot 1.500 både i 2016 og 2017, står vi igjen med 3.500 ekstra syriske flyktninger. Det vil si 1.167 per år i snitt.

Avtalen presenteres i detalj i onsdag ettermiddag. Ifølge VG loves også omlag 200 millioner ekstra til å hjelpe i nærområdene, samt økt tilskudd til kommunene per flyktning.

LES OGSÅ: Tror Sandberg hadde Jensens velsignelse

Lite å si

Frp trakk seg fra forhandlingene alt 5. juni. Partiet har et landsmøtevedtak i ryggen om ikke å ta imot én eneste ekstra syrisk flyktning, men vil likevel måtte gjennomføre flertallets vedtak som regjeringspartner.

På NRKs Politisk kvarter i morges, ymtet nestleder Per Sandberg frampå om at det ikke er utelukket å gå ut av regjeringen, om det blir for mange flyktninger å svelge.

Overfor Vårt Land avkrefter Nesvik at regjeringsdeltakelsen er i spill nå.

– Det som har kommet fram har ingenting med regjeringsspørsmålet å gjøre. Vi tar en totalvurdering på landsmøtet til høsten. Det ville vi gjort uansett, sier han.

Ifølge VG er avtalen at 500 ekstra syriske flyktninger komme alt i år, men i realiteten kan de av praktiske årsaker først være på plass neste år.

Nesvik synes ganske ubekymret, og understreker at partiet ikke har hatt noe med forhandlingene å gjøre.

– VI vil stemme imot å ta imot flere. Et vedtak om å ta imot flere vil få minimal innvirkning i år, fordi hver enkelt flyktning skal intervjues. Mange instanser som skal inn i bildet er ennå ikke i mål med å intervjue de 1.500 vi alt har budsjettert med å ta imot, sier han.

LES OGSÅ: – Frp kan tape grassat

Skuffet SV

At perioden ble strukket fra to til tre år, er en av hovedgrunnene til at SV trakk seg ut av forhandlingene, forteller partileder Audun Lysbakken.

– Vi mener partiene som har vedtatt et løft ikke følger opp i handling. Dette er ikke bidraget som ble snakket om i vår, sier Lysbakken.

Han er skuffet over stortingskollegaene:

– De andre partiene har satt hensynet til regjeringen over hensynet til flyktningene. Satt opp mot dramatikken som flyktningene lever i nå, burde Norge klare å koste på seg en større innsats enn dette. Det er nå den store katastrofen foregår. Innsatsen i år og neste år er det som er avgjørende for menneskene vi snakker om. Vi er fornøyd med at det Norge tar imot noen fler, men vi ser ingen grunn til å være med på et forlik som er såpass mye svakere enn det som har vært diskutert til nå.

LES OGSÅ: Tallmagien

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter