Nyheter

Frp kan ikke stille kabinettspørsmål

Per Sandberg åpner for kabinettspørsmål om partiet tvinges til å ta imot flere syriske flyktninger enn de vil. Men det går ikke an.

På NRKs Politisk Kvarter i morges ble Frp-nestleder Per Sandberg spurt om Frp går ut av regjering om landsstyret sier nei til et eventuelt vedtak om å ta imot flere Syria-flyktninger. Sandberg svarte følgende:

– Ja, eller ta dissens, stille kabinettsspørsmål, det er mange løsninger på det. Alt avhenger av hva og hvilket vedtak Arbeiderpartiet presser gjennom i Stortinget, sier Sandberg.

LES OGSÅ: Fremskrittspartiet truer med kabinettspørsmål

Kabinettspørsmål

Men verken Sandberg selv eller Frp kan stille kabinettspørsmål. Det går ikke an, forklarer professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

– Bare statsministeren kan stille kabinettspørsmål. Her har nok Sandberg brukt feil ord, sier han.

Klokken 11 i dag møtes stortingspartienes parlamentariske ledere til nye samtale rom de 10.000 Syria-flyktningene. Det ventes at de vil komme til en løsning.

Den vil ikke Frp være en del av, ettersom partiet har forlatt forhandlingene. Men det blir partiets statsråder som må administrere et eventuelt vedtak.

LES OGSÅ: Tallmagien

Trussel

Men true med å gå av, det må Frp gjerne gjøre, fortsetter Aarebrot.

Hva tror du vil skje med regjeringen om det blir for mange syriske flyktninger å svelge for Frp?

– Tankene går til Willoch-regjeringens nederlag i kommunevalget i 1983. Da tok han Kristelig Folkeparti og Senterpartiet inn i regjeringen uten å spørre kongen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Det kan også statsminister Erna Solberg komme til å gjøre, om Frp sier farvel.

– Enten kan hun gå til kongen og be om nye forhandlinger, eller hun kan spasere over gangen til KrF og Venstre og spørre om de vil danne ny regjering. Presedensen satt Willoch i 1983. Du får spørre Knut Arild Hariede hvilken ministerposisjon han vil ha, humrer Aarebrot, og legger til:

– Så Frp kan ikke fremkalle regjeringens avgang ved å trekke seg.

Venstre sier til NRK at de er åpne for å gå inn i regjering, dersom Frp takker av.

LES OGSÅ: Kommune-ja til over 3.100 Syria-flyktninger

Utenfor og innenfor

Per Sandberg er Frps viktigste politiker utenfor Stortinget, all den tid Siv Jensen sitter målbundet i ved kongens bord. Men innenfor Stortingets vegger hersker parlamentarisk nestleder Harald Nesvik, forklarer Aarbebrot.

– Derfor bør du ringe ham og spørre om han er enig med Sandberg. Om ikke han umiddelbart støtter Sandberg, farer nestlederen med tomme trusler, sier professoren.

Som sagt, så gjort. Men Harald Nesvik tok ikke telefonen.

LES OGSÅ: Hull i Hornes flyktningtall

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter