Nyheter

Frp gikk fra Syria-forhandlinger

Frp-statsråder må styre flyktningpolitikk de er i mot om det blir flyktningavtale.

Fremskrittspartiet brøt forhandlingene på Stortinget om hvor mange flyktninger Norge skal ta imot fra Syria.

- Uproblematisk, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Han forklarer at flere Syria-flyktninger til Norge er en sak som ikke regjeringen har kommet med til Stortinget, men en sak Stortinget har reist. Derfor vil regjeringen effektuere den avtalen sju partier trolig kommer fram til i neste uke.

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik forklarer at det var enkelt for partiet å trekke seg fra forhandlingene fredag.

LES MER: Det er hull i Hornes flyktningtall

– Ikke mandat

– Vi har besluttet at vi ikke lenger kan delta i forhandlingene. Det beror på at Frp må ta hensyn til et klart landsmøtevedtak, og det innebærer at vi vil konsentrere oss om å hjelpe i nærområdene og ikke øke totalantallet kvoteflyktninger til Norge. Så lenge vi diskuterer utover den totalramma som ligger der, så har ikke jeg mandat eller ønske om å forhandle videre, sier Nesvik til NTB.

En Frp-representant Vårt Land møter på Stortinget sier det slik:

– Ingen trenger være overrasket over at Frp brøt forhandlingene. Vårt vedtak fra landsmøtet er helt tydelig; ingen flere Syria-flyktninger til Norge nå

De andre partiene forhandler videre. Det blir samtaler gjennom helgen, og de parlamentariske lederne møtes tirsdag. Blir det en avtale, må Frp i praksis ta dissens når saker knyttet til en avtale skal klubbes igjennom i regjeringen. Det betyr at justisminister Anders Anundsen og integreringsminister Solveig Horne må administrere en politikk de er sterkt i mot.

Initiativ fra Stortinget

Nesvik sier bruddet ikke har noe betydning for regjeringssamarbeidet med Høyre.

– Det er helt uproblematisk, for denne saken har vært i Stortinget hele tiden, den har ikke vært i regjering. Dette er et initiativ som er tatt i Stortinget og som er diskutert i Stortinget. Det har ikke hatt noe med regjeringen å gjøre i det hele tatt.

Facebook og Twitter!

Noe enighet

Både Helleland i Høyre, KrF-leder Knut Arild Hareide og Ap-leder Jonas Gahr Støre opplyser at på noen områder er man så å si enige, men at alt ikke er klart før alt er klart.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter