Politikk

Frp kan kreve 18 uker selvbestemt abort i forhandlinger

Topper på KrFs røde side frykter krav om å fjerne abortlovens paragraf 2c kan ende i liberalisering. Kilder i Frp bekrefter at motkrav kan komme.

Frp kan komme til å kreve selvbestemt abort fram til uke 18 i regjeringsforhandlingene. Denne liberaliseringen vil være en forutsetning for å fjerne abortlovens paragraf 2c (se faktaboks).

Vårt Land har snakket med sentralt plasserte kilder i Frp som sier de har inntrykk av at et slikt krav kommer. Dersom paragraf 2c fjernes, vil det også være nødvendig å sikre adgang til abort etter 18. uke ved svært alvorlig sykdom, sier én. Stortingsgruppa har ennå ikke tatt stilling til et slike krav.

Kjedereaksjon

Frp bekrefter dermed en frykt blant røde medlemmer av KrFs landsstyre, som i går var samlet til nok et ekstraordinært møte.

På vei inn sa røde topper at de frykter KrF i retningskampens hete kan ha satt i gang en kjedereaksjon de ikke overskuer. Enden på visa kan være at abortloven liberaliseres. Skulle partiet få gjennomslag for å fjerne 2c, risikerer man dessuten at abortloven endres igjen ved neste regjeringsskifte.

Nettopp dette advarte redaktøren i den borgerlige nettavisen Minerva om i onsdagens utgave av Dagen :

– Skulle man gjøre større endringer i abortloven vil de ikke være varige. Abort vil bli en valgkampsak og reglene vil endre seg fra regjering til regjering, sa Nils August Andresen, som er tidligere rådgiver for Høyres stortingsgruppe.

Helse- og omsorgsdepartementet skriver i en e-post til Vårt Land at et «lovarbeid tar normalt ca. ett år fra arbeidet starter til saken er lagt frem for Stortinget». Neste stortingsvalg er i 2021.

Nå viser det seg altså at KrF kan møtes med liberaliserende motkrav allerede på nyåret.

I en rundspørring NRK har gjort blant 693 tillitsvalgte i Frp sier sju av ti at de ikke kan gå med på å endre abortloven, slik KrF har foreslått.

Vårt Land har gjort en liten stikkprøve i stortingsgruppa til Frp:

– Jeg har registrert at veldig mange har uttrykt at abortloven skal bevares. Uten at jeg skal svare for alle, så tror jeg at det er et overveldende flertall, om ikke alle, som mener at dagens regelverk er godt nok, sier Silje Hjemdal.

Frps representanter er fristilt i samvittighetsspørsmål. Enkelte har allerede sagt at de vil stemme mot enhver endring av abortloven.

Også i Venstre er motstanden sterk mot å endre paragraf 2c, men partiets landsstyre vedtok nylig en formulering som gir partiledelsen handlingsrom i forhandlinger. Partiet kan ikke gå med på å «innskrenke kvinners rettigheter».

LES OGSÅ: Stortingspresidenten: «Ikkje rør abortloven»

Krevende

På vei inn til KrFs landsstyremøte var blå side ordknappe, selv om enkelte uttrykte frustrasjon over at det knapt gikk an å diskutere abortloven.

Rød side ga derimot uttrykk for at den siste tidens bråk rundt KrFs krav om å fjerne paragraf 2c var blitt svært krevende for dem og for partiet.

Enkelte har inntrykk av at KrF i likhet med Høyre har forsøkt å tone ned fjerning av 2c i møte med protestene, og viser til at det har vært taust om et 2c-krav fra så vel blå som røde i KrF.

Topper på rød side mener det ikke finnes noen forstålse for en slik lovendring i befolkningen og frykter KrF pådrar seg stempel som et «abortparti».

En meningsmåling Dagbladet har gjort viser at kun fem prosent av befolkningen ønsker å stramme inn abortloven. Blant KrFs velgere ønsker bare et svært knapt flertall det samme.

Heller ikke i landstyret ønsker alle å stramme inn abortloven. Noen viser til at spørsmålet om 2c er juridisk og etisk komplisert. De frykter KrF skal blåse så mye forhandlingskapital på 2c at det bare blir smuler igjen til andre felt – for så å se endringen bli reversert igjen ved neste korsvei.

De mener forhandlerne bør vektlegge andre saker og abortforebygging – eventuelt også et forbud mot tvillingabort, som de mener det er mer forståelse for i befolkningen.

Dermed blir spørsmålet hva landsstyret – og særlig rød side – gjør hvis forhandlingsdelegajsonen kommer tilbake uten en endring i paragraf 2c.

Fylkesleder i Hordaland, Dag Sele, er blant landsstyremedlemmene på «rød» side som krever at nestlederne innfrir samtlige forventinger de skapte i kampen om veivalget.

Samtidig ga enkelte på rød side på vei inn til landsstyremøtet på Stortinget uttrykk for at de nærmest vil bli lettet dersom KrF ikke vinner fram med dette kravet.

LES OGSÅ: Tusenvis demonstrerte mot endring i abortloven

Oppvask i Høyre

Fra Høyre har det vært knapt med kritikk mot statsminister Erna Solbergs åpning for å endre abortloven dersom KrF går inn i regjeringen. Unntakene er stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde og Unge Høyre-leder Sandra Bruflot.

Også fra Høyres innflytelsesrike kvinneforum har det vært tyst. Etter det Vårt Land forstår kan leder Tina Brus fødselspermisjon være en årsak til det. Tausheten skal ha vakt stor skuffelse blant flere i partiet. Heidi Nordby Lunde skriver i en Facebook-post at det er et argument for å legge kvinneforumet ned, noe hun riktignok har tatt til orde for tidligere også.

Det skal være ganske stille rundt abortspørsmålet internt i Høyre nå. Rundt om i organisasjonen finnes det derimot frustrerte lokal- og fylkespolitikere. I Bergen, Erna Solbergs hjemby, stupte Høyre på målingene i desember. Enkelte mener årsaken er at Høyre trakk abortloven inn i regjeringsforhandlinger.

Andre frykter Høyre vil tape såkalte lilla velgere. En av dem er Unge Høyre-leder Sandra Bruflot:

– Jeg frykter vi nå kan miste ganske mange kvinnelige og unge velgere som står mellom Ap og Høyre.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk