– Nå er det opp til Venstre, sa Frp-leder Siv Jensen på en pressekonferanse etter et flere timer langt landsstyremøte.

Hun bekreftet at Venstre ikke går for den skissen som Frp nå har godtatt. For Frps del er nemlig saken ferdigbehandlet – de har ikke mer å gi.

Venstre- nestleder Ola Elvestuens svar er kontant: Frp kan ikke gjøre «avtaler med seg selv». Og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad haste-innkalte landsstyret sitt til «krisemøte» på telefon sent søndag kveld.

I Solbergs hender

Nå tvinges statsminister Erna Solberg til selv å håndtere striden mellom Frp og Venstre. Det ga Frp-lederen uttrykk for overfor pressen:

– Hvis et eller flere partier ikke kan slutte seg til dette, så er det først og fremst et spørsmål som statsministeren må avklare, var den tydelige meldingen fra Jensen.

Statsministeren sa dette til TV2 sent søndag ettermiddag:

– Vi synes vi la en god skisse på bordet som var god og balansert for både kollektivtrafikken og for å redusere bompenger. Vi får jobbe med disse sakene fremover

LES OGSÅ: Ap gjør abort til valgsak i lokalvalget: Perfekt mobiliseringssak, mener valgforsker

Ultimatum fra Frp

Frp-nestleder Sylvi Listhaug kom med nærmest et ultimatum til de andre regjeringspartiene:

– For vår del er det ikke aktuelt med noen nye forhandlinger. Det er den avtalen som ligger på bordet vi har tatt stilling til, sa Listhaug.

Frp har vært rammet av internt bompengebråk siden i vår. Jensen opplyste at det nå var «tilnærmet enighet» i landsstyret om løsningen.

– Nå er det opp til de andre tre partiene. Vi regner med de vil avklare dette innen kort tid, sa Frp-lederen.

Mot drama for Venstre

Frps opptreden har skapt harme i Venstres apparat og forholdet til Frp er ytterligere tilspisset. I kveldingen søndag valgte nestleder Ola Elvestuen å treffe pressen.

Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv. Det krever enighet fra alle partiene, og den enigheten har vi ikke, sier Elvestuen.

– Vi har foreløpig ingen enighet, men vi er innstilt på å fortsette samtalene. Vi sitter i regjeringen og diskuterer dette som vi diskuterer alle andre spørsmål, fortsatte han.

Om presset fra Frps møte og pressekonferanse tidigere på dagen, sa han at «det er ikke slik Venstre ville gjort det». Han ville ikke svare på spørsmål om striden kan ende med regjeringskrise.

Ropstad tar «krisemøte» med KrF-toppene

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har hele helgen unngått å kommentere bompengestriden. Sent søndag innkalte han landsstyret til et telefonmøte kokken 21 samme kveld.

– Jeg ville innkalle landsstyret til et slikt møte for å oppdatere dem og drøfte situasjonen akkurat nå, sier han til Vårt Land.

– Er prosessen med å finne en bompengeløsning nå død?

– Jeg vil ikke kommentere innholdet i samtalene vi har. For KrF er det viktig å få til en løsning som opprettholder utbyggingen av kollektivtransport og bidrar til lavere bompengebelastning.

– Hvor dramatisk er situasjonen som nå er oppstått?

– Det er bedre å ta samtaler om dette innad i regjeringen.

– Har dere fortsatt en mulighet til å lykkes med en enighet?

– Partiene må i alle fall snakkes – og ta det derfra. Det vil være bra om vi nå får til en snarlig løsning, svarer KrF-lederen.

LES OGSÅ: Høyre-topp ber Erna Solberg om handlingsplan mot muslimhat

KrF-topp: «Uholdbar situasjon»

Men i rekkene er det også frustrasjon i KrF. Partiets statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, Widar Skogan, sa dette til NRK lørdag:

– Det å komme med trusler og det at regjeringspartiene hele tiden skal presses av egne folk, skaper en uholdbar situasjon for det felles arbeidet vi gjør i regjering.

Tett om hva Frp har godtatt

Bompengestriden i regjeringen startet for fullt tidlig i juni. Da vedtok Frp seks krav for å få ned bilistenes bompenger: Stoppe nye bypakker, endre nullvekstmålet, slette bompengegjeld, kutte kostnader i eksisterende bypakker, stille strengere krav til lokale bidrag i byene og si nei til veiprising.

– Avtalen nå kan bidra til en reduksjon i bompengebelastningen i distriktene og byene, samtidig som statens satsing økes. Det er et steg i riktig retning, selv om vi som parti ville gått enda lenger. Det kuttes mer bompenger enn det som var forutsetningen, sa Jensen på pressekonferansen.

LES OGSÅ: Eks-rådgiver Espen Teigen avdekker Listhaugs kristen-strategi

Drahjelp fra KrF?

Utover søndagskvelden kom det flere lekkasjer om skissen i pressen. Men Venstre kan uansett ikke sluke den, og nestleder Elvestuen vil gå i detalj om innholdet i avtaleskissen. Men for Venstre er ett poeng avgjørende: Partiet kan ikke bidra til økt biltrafikk inn i de store byene.

– Hvor lenge kan denne situasjonen fortsette og hvor godt signal er dette til velgerne, Elvestuen?

– Vi sitter i regjering, vi har fått resultater og i denne saken som ellers er det innholdet som avgjør når vi kan gå videre. Det er helt avgjørende for Venstre at vi gjennomfører det vi gikk inn i regjering for å gjøre, svarer Elvestuen.

– Hva slags drahjelp har Venstre fra KrF i bompengesaken?

– KrF får svare for seg. Men vi har en sterk posisjon i Granavollen-plattformen.