Nyheter

Flere land åpner tross smitte

Afrika er fortsatt det kontinentet med færrest smittede, og de fleste landene har nå lettet på tiltak. Men helsekrisen er langt fra over. i Tanzania velger mange kvinner risikable hjemmefødsler i frykt for smitte.

Helt siden Verdens Helseorganisasjon (WHO) erklærte en internasjonal helsekrise i februar har organisasjonen vært spesielt bekymret for hvordan Afrika vil takle et eventuelt utbrudd. Så langt har ikke Afrika opplevd større utbrudd slik man har sett på andre kontinent.

Men WHOs regionale kontor i Brazzaville i Republikken Kongo advarer mot å tro at Afrika har klart seg. Mange land avslutter nå tiltakene innført i mars, som sannsynligvis har hindret smitte, for å hindre ytterligere økonomisk krise.

Utvider testkapasiteten

Det hefter fortsatt stor usikkerhet rundt de reelle smittetallene på kontinentet og organisasjonen jobber nå i tospann med det afrikanske smittevernbyrået Africa CDC med å utvide testkapasiteten. Det landet som har flest smittetilfeller, Sør-Afrika, tester også mest. Den andre uka i juni passerte antall testede i Sør-Afrika en million, i overkant av 55.000 hadde da avlagt positiv prøve.

Rapporterer ikke smitte

Et av landene som har sluttet å rapportere antall smittede er Tanzania. President John Magufuli har blitt kritisert for sin håndtering av korona-pandemien men sist uke erklærte han landet virusfritt.

– Koronaviruset er utryddet, takket være Gud, sa Magufuli under en gudstjeneste i den administrative hovedstaden Dodoma 8. juni.

Magufuli mener det viktigste nå er å få økonomien på fote igjen, og fra 17. mai var landet igjen åpent for safariturister. Turistsektoren er svært viktig i Tanzania og sysselsetter opp mot en million mennesker. Men om landet faktisk er virusfritt, er usikkert. Tanzania har ikke oppdatert sine tall over smittede og døde siden 29. april etter at presidentene anklaget det nasjonale laboratoriet som analyserte prøvene for å overdrive antall smittetilfeller.

Føder hjemme

Blant sykehusene i Tanzania som har forberedt seg på å ta imot covid19-pasienter, og fortsatt er i beredskap er det norskstøttede Haydom Lutheran Hospital. Direktør og overlege Emanuel Nuwass mener sykehuset er godt forberedt.

– Vi har opprettet en isolasjonsenhet. Under disse tre månedene som har gått siden de første tilfellene av covid19 i Tanzania har vi heldigvis ikke hatt smittetilfeller blant våre ansatte. Noe vi er veldig lad for Vi har hatt til sammen 21 mistenkte og bekreftede tilfeller til behandling, uten at smitte har spredt seg, opplyser Nuwass til Vårt Land.

Han forteller at sykehuset ellers fungerer som normalt men at det tas forholdsregler også utenfor isolasjonsenheten. Både ansatte og pasienter må bruke masker og holde avstand til hverandre. Det er viktig at pasientene føler en trygghet når de oppsøker sykehuset, og at de avstår fra å oppsøke hjelp når de trenger den. Dette gjelder spesielt sårbare grupper som gravide kvinner og små barn.

– Vi ser at noen vordende mødre kvier seg for å komme, og velger å føde hjemme. Det utgjør en risiko for dem og barnet.

Opplysningsarbeid

En viktig del av arbeidet ved sykehuset er også å forberede befolkningen i sykehusets nedslagsfelt.

– Våre forberedelser gikk ut på å lære opp personell som kan sendes ut i lokalsamfunnet. Vi har sendt ut team med medarbeidere for å informere om smitte til kirkene og moskeene i vårt område, og vi har holdt møter om viktigheten av å vaske hender og bruke maske, samt holde sosial distanse.

Et av problemene ved Haydom har vært mangel på utstyr, og at man ikke får analysert prøver av mistenkte covid19-tilfeller. Sike prøver blir altså sendt til det nasjonale laboratoriet presidenten har kritisert for å levere for mange positive prøvesvar.

Mangler beskyttelsesutstyr

– Sykehuset har ikke egen analysekapasitet, eventuelle prøver må sendes til det nasjonale laboratorium i Dar Es Salaam. Vi har heller ikke nok beskyttelsesutstyr. Det har vært en kritisk mangel på dette, og prisene har gått i været. Vi har medisinske masker til det personalet som eventuelt skal ta seg av covid19-pasienter, men ikke til alle andre. Så nå lager vi egne beskyttelsesklær og masker til de ansatte, av 100 prosent bomull.

Norske misjonærer

Haydom-sykehuset, som ble opprettet av norske misjonærer for mer enn seksti år siden, drives i dag av tanzanianske myndigheter. Men Nuwass er glad for all støtte de kan få nå når man står ovenfor en pandemi.

– Vi har fått støtte fra myndighetene, men også Norad og Kirkens Nødhjelp. Vi er takknemlig for dette.

---

Koronavirus i Afrika

  • Noen land i Nord-Afrika og Vest-Afrika har opplevd utstrakt spredning av koronaviruset. Til sammen har Afrika registrert rundt 200.000 smittetilfeller, og i overkant av 5000 døde. Kontinentet har hatt en sterk økning i antall smittede de siste par ukene.
  • Sør-Afrika er det landet på kontinentet med flest smittede, og testede. Sør-Afrika har nå testet 1 million mennesker, og har oppdaget i overkant av 55.000 tilfeller. 1200 er døde.
  • Mange afrikanske land stengte delvis ned i mars, dette kan ha hindret utstrakt smitte, men det har også gått hardt ut over økonomien. Tiltak er derfor nå dels lettet, selv om antall smittede øker.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter