Politikk

Etterlyste ja til eggdonasjon og nei til at foreldre kan genteste egne barn

Si ja til eggdonasjon og ta grep mot gentesting av barn over internett, var budskapet til politikerne i høring bioteknologiloven.

– Det er en alvorlig mangel at viktige tema ikke omtales. Det gjelder særlig assistert befruktning for enslige, eggdonasjon, mitokondriedonasjon og fosterdiagnostikk.

Det var budskapet visepresidenten i Den norske legeforening, Anne-Karin Rime, serverte politikerne i Stortingets helse- og omsorgskomité i høringssal 1 på Løvebakken i torsdag.

Handlet om hva regjeringen ikke foreslår: eggdonasjon og genetisk selvtesting av barn

Høringen om regjeringens forslag til endringer i bioteknologiloven kom i stor grad til å handle om det den ikke går inn for:

• Si ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige, var budskapet fra Ønskebarn og Human-Etisk Forbund.

• Forby foreldre å genteste barna sine på det private markedet i utlandet, anbefalte Bioteknologirådet. Forbrukerrådet etterlyste en utredning.

To år har gått siden sist det var høring om bioteknologiloven. Den gang lå det an til at flere liberaliseringer ville bli vedtatt i Stortinget. Så gikk KrF inn i Erna Solbergs regjering og sa stopp.

– I Norden er det kun Norge som har forbud mot assistert befruktning for enslige og eggdonasjon. Vi må unngå at det blir for stort sprik mellom samfunnets normaloppfattelse og loven, at bioteknologiloven oppfattes som utdatert, advarte Anne-Karin Rime i Legeforeningen.

Dramatisk endret politisk situasjon etter Frp-exit

Nå har derimot Frp forlatt regjeringen og den politiske situasjonen er dramatisk endret. Frp har varslet at de vil sikre flertall for eggdonasjon og assistert befruktning for enslige i Stortinget.

Det vil bety mye for mange, sa Lise Boeck Jakobsen i Ønskebarn under høringen.

– I dag kunne vi sittet med en trist og skuffet følelse av at det ikke gikk denne gangen heller. For det er begrenset hvor mange ganger man kan forvente at endringer i bioteknologiloven kommer opp i Stortinget. Nå har vi positive forventninger i stedet, utdyper styrelederen overfor Vårt Land.

Ønskebarn er en interesseorganisasjon for mennesker som strever med å få barn.

Human-Etisk Forbund: Ja til eggdonasjon gir færre tvillingaborter

Få aktører hadde møtt opp for å si sin mening til komiteen. Inntil en uke før påmeldingsfristen gikk ut, lå det uansett an til at flertallsregjeringen ville få vedtatt sin mer restriktive lovproposisjon. Det var ingen uttalt konservative aktører til stede.

Det var derimot Bente Sandvig i Human-Etisk Forbund (HEF), som er glad for at det nå kan gå mot å tillate eggdonasjon og assistert befruktning. Hun trakk også koblingen til et annet brennbart spørsmål: fosterreduksjon, bedre kjent som tvillingabort.

– Man kan få ned antall tvillingaborter hvis man tillater eggdonasjon, sier Sandvig til Vårt Land.

Årsaken er at flere norske kvinner reiser utenlands for å få barn ved eggdonasjon. I utlandet setter de ofte inn flere egg ved assistert befruktning. Da øker risikoen for flerlingsvangerskap.

Ifølge HEF rapporter St. Olavs Hospital om at «66 prosent av de selvbestemte tvillingabortene de siste årene har skjedd etter assistert befruktning, til dels i utlandet».

Åshild Bruun-Gundersen åpen for å forby foreldre å genteste barna sine

Nær alle som uttalte seg var kritiske til at foreldre kan kjøpe genetiske selvtesting av egne barn over nett, bemerket Frps Åshild Bruun-Gundersen overfor Vårt Land etter høringen.

– Vi er åpne for å stille krav om samtykkekompetanse, at foreldre ikke kan ta en slik beslutning på vegne av barna, sier hun til Vårt Land.

Bioteknologirådet anbefalte i sitt innlegg et forbud mot å la foreldre teste egne barn, slik Vårt Land meldte i januar.

Forbrukerrådet ønsket en utredning om genetisk selvtesting generelt. Fagdirektør i Forbrukerrådet, Anne Kristin Vie, meldte om økende tilstedeværelse av utenlandske aktører i det norske markedet og advarte mot manglende kjennskap til konsekvensene av slik testing, særlig for barn.

Kritikere av genetisk selvtesting av barn trekker gjerne fram at de ikke får mulighet til å bestemme om de ønsker å vite at de har anlegg for en alvorlig sykdom, for å ta ett eksempel. Barn kan også vanskelig vurdere om de tåler å høre det.

Bioteknologirådet: Transpersoner må få lagre kjønnsceller

Også krav barneomsorgsattest for å få assistert befruktning møtte motstand, deriblant fra Ønskebarn og HEF. Ingen andre foreldre møtes med et slikt krav, påpekte de.

En barneomsorgsattest er en avgrenset politiattest der eventuell overgrepsdom vil fremgå. Den norske jordmorforening, som også holdt innlegg, ønsker derimot krav om barneomsorgsattest velkommen.

Flere av endringene regjeringen går inn for syntes det derimot å være bred enighet om. Deriblant å tillate at kvinner kan lagre ubefruktede egg og eggstokkvev hvis de risikerer redusert fertilitet på grunn av medisinsk behandling.

Men én gruppe er glemt her, advarte Bioteknologirådet i sitt innlegg: transpersoner.

– Et samlet Bioteknologirådet ønsker at transpersoner bør få mulighet til å lagre egne kjønnsceller før de gjennomgår kjønnskorrigerende behandling. Ingen skal bli diskriminert på grunn av sin kjønnsidentitet, sa fungerende direktør Eisabeth Gråbøl-Undersrud.

LES MER OM BIOTEKNOLOGI:

• Frp sikrer trolig ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige

• VÅRT LAND MENER: Regjeringen burde fulgt rådet om å forby private gentester til barn under 16 år.

Bioteknologirådet vil forby foreldre å ta private gentester av egne barn - helseministeren avviser forbudet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk