Verden

Eksplosive kriser å se opp for i år

Også i år blir Syria, Jemen og DR Kongo blant verdens mest destruktive konflikter. Til sammen er 13 millioner mennesker internt fordrevet i de tre landene.

Bilde 1 av 2

I mandagens Vårt Land uttrykte Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland forhåpninger om at 2018 kan bli et vendepunkt med nedgang i antallet flyktninger både i Syria og globalt. Han håper også på opphevelse av blokade i en av de virkelig store humanitære krisen i verden, i lutfattige Jemen på den arabiske halvøy.

LES MER: Egeland ser lyspunkter

Ved inngangen til 2018 er det derfor ikke bare pessimisme som rår. Selv om antallet kriser og konflikter er høyt, klarte verdenssamfunnet i fjor til en viss grad å begrense det som på et tidspunkt så ut til å bli en ekstrem sultkrise både i Jemen og en rekke afrikanske land.

Her er noen av krisene og menneskene å følge med på i 2018:

1. Donald Trump

President Donald Trump har skapt en ny uforutsigbarhet i internasjonal politikk, som bare ser ut til å eskalere etter snart et år i Det hvite hus. Oppsiktsvekkende har han trukket USA ut av Parisavtalen, og senest da en kuldebølge rammet USA i nyttårshelgen, latterliggjorde Trump de som betegner klimaoppvarming som en global trussel.

Mer akutt farlig er Trumps uttalelser om atomtrusselen fra Nord-Korea. Også i den israelsk-palestinske konflikten har Trump lagt om politikken på en måte som kan øke spenningene i 2018. Hva blir Erna Solbergs melding om dette i møtet med Trump i Det hvite hus onsdag?

LES MER: Trumps hilsen hjem

2. Kim Jong-un

Den nordkoreanske diktatoren markerte seg i fjor med en rekke kjernefysiske tester og rakettoppskytinger. I USA er det frykt for at Kim er i ferd med å skaffe seg et pressmiddel som kan true balansen i regionen, true fram opphevelse av sanksjoner, og på sikt legge premisser fram mot en mulig gjenforeningsprosess med Sør-Korea.

LES MER: Historisk fare for atomkrig

Mens USAs lederskap holder åpen muligheten for militær inngripen, har Nord-Koreas diktator benyttet nyåret til en sjarmoffensiv overfor sør. Tirsdag setter utsendinger fra Nord- og Sør-Korea seg til forhandlingsbordet for første gang på over to år. De skal i utgangspunktet diskutere mulig nordkoreansk deltakelse under OL i Pyeongchang i februar, men også familiegjenforening kan bli samtaletema.

3. Jemen

I lutfattige Jemen pågår en komplisert og voldelig maktkamp med ekstreme humanitære konsekvenser. Ikke minst Saudi-Arabia, men også Iran, er eksterne pådrivere i konflikten.

LES MER: Ny aktør i Midtøsten-spillet

Tre fjerdedeler av befolkningen på 27 millioner trenger humanitær assistanse, nesten tre millioner mennesker er internt fordrevet, sju millioner lever på randen av hungersnød, en million er rammet av kolera, og en halv million barn under fem år lider av akutt underernæring.

Jan Egeland mener det er på høy tid å oppheve blokaden, embargoen og sanksjonene som hindrer at matvarer kommer inn i landet. Det krever ikke minst en ny tilnærming fra Saudi-Arabia, som leder an krigen væpnet til tennene med massive våpenkjøp fra både USA, Storbritannia og Frankrike.

Før jul fikk konflikten ny dynamikk, da Jemens ekspresident Ali Abdullah Saleh (75) ble drept av sine tidligere allierte houthi-opprørere, etter hans initiativ til å forhandle med Saudi-Arabia.

LES MER: Al-Qaida har styrket seg

4. Syria

I mars går konflikten inn i sitt åttende år, og er dermed nok et eksempel på en trend der kriser trekker i langdrag og aldri ser ut til å brenne ut. Nå pågår blodige kamper for å sikre seg overtaket når dens store krigen ser ut til å gå mot slutten, inklusive teppebombing av opprørskontrollerte områder uten hensyn til sivilbefolkningen.

LES MER: Bildet som forandret oss

I Idlib-provinsen nordvest i landet blir nå tusener av sivile drevet på flukt som følge av omfattende russiske luftangrep. Det skjer etter en bakkeoffensiv der syriske regjeringsstyrker rykket inn noen dager før nyttår, for å bekjempe blant annet ytterliggående islamistgrupper med bånd til al-Qaida. De voldsomme angrepene skjer i en provins med 2,6 millioner innbyggere, inklusive 1,1 millioner flyktninger fra andre deler av Syria.

5. DR Kongo

Ingen land har hatt flere dødsofre som direkte og indirekte følge av konflikt de siste to tiårene enn det vidstrakte, sentralafrikanske landet. Det blir anslått at 5,4 millioner mennesker mistet livet i tiåret som fulgte borgerkrigen som startet i 1998, i hovedsak på grunn av sykdom og sult.

LES MER: «Jesus-hæren» voldtok babyer

Håpet om at DR Kongo var på rett kurs, fikk seg i fjor nye skudd for baugen, da sittende president Joseph Kabila klamret seg til makten og stadig utsatte nyvalg. Millioner ble drevet på flukt i fjor, og før jul advarte FNs barneorganisasjon UNICEF om at over 400.000 barn under fem år i Kongo var så underernærte at de står i fare for å dø av sult i løpet av få måneder.

6. Iran

Det nye året startet med store demonstrasjoner i Iran, som har markert seg som en stadig viktigere aktør i et Midtøsten der deres sjiastyre kniver med sunnimuslimske Saudi-Arabia om hegemoni.

LES MER: Opprør med større perspektiver

Demonstrasjonene har avslørt stor folkelig misnøye, ikke minst med myndighetenes økonomiske resultater. Samtidig har det aksentuert den interne maktkampen mellom de mest konservative i prestestyret, og den reformorienterte kretsen til president Hassan Rouhani.

LES MER: Presser Irans prestestyre

Med et enormt sikkerhetsapparat vil myndighetene trolig makte å holde tilløp til omfattende opprør nede, men spørsmålet er hva som skjer dersom Donald Trump og USA velger å forlate atomavtalen og strammer til sanksjonene?

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden