Seniorrådgiver Arne Dale i Kirkens Nødhjelp er nettopp tilbake fra et opphold i Brasil, der han opplevde dyp uro blant fattige og de som arbeider for sosial utjevning og velferd for de minst privilegerte.

– De tør knapt tenke tanken på hva som vil skje hvis Jair Bolsonaro vinner presidentvalget. Frykten går på alt fra kutt i velferdsytelser til hans sterkt nedlatende syn på grupper som kvinner og homofile. Samtidig oppmuntrer Bolsonaro til selvtekt og våpenbruk for å få bukt med landets enorme og voksende problemer med vold og annen kriminalitet, sier Dale.

Favoritten er i fengsel

Fattige brasilianeres store favoritt, tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva, sitter fengslet med en omdiskutert hvitvaskingsdom og får ikke stille i presidentvalget. Hadde han fått stille, ville han fått enorm opplutning blant den store andelen fattige i Brasil, og trolig vunnet presidentvalget klart.

LES MER: Favoritt i fengsel

Støtten er langt mindre til arbeiderpartikandidaten som erstatter Lula, tidligere Sao Paulo-ordfører Fernando Haddad.

– Spørsmålet er om tilstrekkelig mange av Lula-tilhengerne som nøt godt av hans store reformer og sosiale tiltak for å løfte folk ut av fattigdom, har nok begeistring for Haddad til at de blir mobilisert til å stemme på ham, sier Arne Dale.

Negativ økonomisk vekst

Brasil er siden 2014 rammet av en lavkonjunktur og har hatt flere år med negativ økonomisk vekst. Samtidig har sittende president Michel Temer og en lang rekke toppolitikere blitt anklaget for massiv korrupsjon.

– Mange anser støtten til Bolsonaro primært som en protest mot dagens ekstremt upopulære regjering og det politiske og økonomiske kaos som har preget Brasil. Langt mer alvorlig er det hvis det ligger mer udemokratiske strømninger bak, med støtte til Bolsonaros ytterliggående og sterkt polariserende ideologi, sier Arne Dale.

LES MER: Demokrati-bekymring

Begge sider er misfornøyde

Han sier det påfallende med Brasil nå, er at misnøyen er like stor blant fattige og på venstresiden som opplever å få mye mindre av godene, som på høyresiden og blant eliten, som er misfornøyd med økonomisk stagnasjon og økende kriminalitet.

I næringslivet er forhåpningene store til Bolsonaro. Hovedindeksen på Sao Paulo-børsen steg 6 prosent på to dager etter at den siste meningsmålingen mandag viste klar Bolsonaro-ledelse.