Nyheter

Lula leder stort fra fengselscellen

Brasils tidligere president Luiz Inacio Lula de Silva leder soleklart på meningsmålingene, men får trolig ikke stille i presidentvalget i oktober.

Til tross for at Lula i april påbegynte soningen av en fengselsdom på 12 år for korrupsjon, leder han med en oppslutning på over 37 prosent på siste meningsmåling denne uken.

Det er dobbelt så høy oppslutning som nærmeste rival, den kontroversielle og sterkt høyreorienterte populisten Jair Bolsonaro.

LES MENN: Omstridt, våpenglad pinsevenn

Populær sosialist

Som president oppnådde Lula å halvere fattigdommen i løpet av åtte år, og han økte minstelønnen med 50 prosent.

– Lula er kjempepopulær, men det meste tyder på at han på grunn av korrupsjonsdommen likevel ikke får stille i valget, sier seniorrådgiver Arne Dale i Kirkens Nødhjelp.

Trolig vil landets øverste valgdomstol (TSE) stanse Lulas kandidatur, ettersom loven forbyr personer med rulleblad å stille til valg.

72-åringen ble i fjor kjent skyldig i korrupsjon, men nekter for å ha tatt imot en kostbar leilighet fra et entreprenørselskap som ville sikre seg kontrakter på statlige byggeprosjekter.

LES MENN: Mannsdominans i valgene

Nominert av partiet

Tross dommen nominerte Arbeiderpartiet (PT) i forrige Lula til sin kandidat i presidentvalget. To dager senere konkluderte FNs menneskerettighetskomité med at han har rett til å stille som kandidat så lenge anken er til behandling.

Neste uke er det to år siden Lulas partifelle og etterfølger som president, Dilma Rousseff, ble avsatt av Senatet og den konservative rivalen Michel Temer ble innsatt som president. Anklagen var at hun skulle ha skjult underskudd i statsfinansene ved opptak av lån i statseide banker.

– Mange anser avsettelsen av Rousseff som et politisk kupp, og jeg deler den oppfatningen. Det virket som motkreftene til Rousseff og Arbeiderpartiet var svært godt koordinert og at prosessen mot henne var nøye iscenesatt, sier Arne Dale.

LES MER: Bekymret for demokratiet

Rammer fattige hardest

Utviklingen under konservative Temers presidentskap har vært negativ for et stort flertall fattige i Brasil. Allerede i 2016 innførte regjeringen frys av offentlige utgifter i 20 år framover, som gradvis svekker kvaliteten på sosiale tjenester og utdanning når befolkningen vokser.

– Jeg har fulgt utviklingen i Brasil tett i 30 år, og har aldri opplevd en så vanskelig og kritisk periode som den befolkningen gjennomlever nå, sier Dale.

Han påpeker at flere som ble hjulpet ut av fattigdom blant annet gjennom den sosiale tilskuddordningen Bolsa Familia som Lula innførte, nå faller tilbake i fattigdom. Og igjen øker ulikhetene som allerede i utgangspunktet er blant de største i verden. Det samme gjør den skyhøye drapsraten som primært rammer unge, svarte menn.

LES MER: Kaffe med bismak

Forverrer stor ulikhet

En Oxfam-rapport konkluderer med at Brasil ligger flere tiår etter andre land i kampen for å bekjempe ulikhet. En brasilianer som tjener minstelønn må arbeide fulltid i 19 år for å ha samme inntjening som de blant landets 0,1 prosent rikeste tjener på en måned.

Det er beregnet at de seks rikeste i Brasil tjener like mye som den fattigste halvdelen av landets over 200 millioner innbyggere. Alene gjennom å fjerne skattelettelser for de superrike, ville Brasil få ekstra skatteinntekter på tre ganger landets utdanningsbudsjett.

I et innlegg i The New York Times skriver Lula at «fengslingen av meg var den siste fasen i et kupp i sakte film for permanent å marginalisere progressive krefter i Brasil. Hensikten er å forhindre at Arbeiderpartiet igjen velges til presidentmakt».

Mener dommen er riktig

Mens Lula og Arbeiderpartiet hevder det dreier seg om heksejakt og justismord, sier den brasilianske korrupsjonsjegeren Orlando Martello jr. til Bistandsaktuelt at dommen er riktig:

– Det finnes rikelig med bevis, og jeg vet at dommen er riktig. Jeg var selv en stor fan av Lula og har stemt Lula ved alle valg det var mulig. Men han er skyldig i det han er dømt for. Og antakelig enda mer.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter