De to KrFU-nestlederne Edel-Marie Haukland og Vegard Heldal og sentralstyrevara Hadle Rasmus Bjuland har stilt seg disponible for alle sentrale verv i KrFU. Alle tre bekrefter at de er aktuelle som lederkandidater. De tre representerte ulike syn i veivalgsprosessen for KrF i høst. Haukland og Heldal sto på rød side. Men Haukland var med å sikre en stemmes overvekt for borgerlig regjering, fordi hun mente KrFUs krav til det framforhandlede resultatet var ivaretatt. Bjuland var på blå side.

– Jeg syns det er et kjempesunnhetstegn med tre kandidater. Og at det er tre stykker som er litt forskjellige, sier Haukland.

LES OGSÅ: Nestleiar i KrFU melder seg ut av KrF

– Jeg tror KrFU er viktigere enn noen gang. Det at det fortsatt er god stemning internt etter en så tøff høst er et sunnhetstegn og viser at vi ikke er redd for å ta litt tunge debatter. Dem tar vi når de kommer, så drøfter vi dem skikkelig, og blir ikke sure på hverandre, sier Heldal.

– Det er veldig bra, og sånn det skal være. Det er viktig at vi er flere som vil engasjere oss og som brenner for organisasjonen, at KrFU fortsatt skal være med og påvirke KrF. Vi må være med i samfunnsdebatten. Jeg tror absolutt det kan være sunt at flere stiller til valg, sier Hadle Rasmus Bjuland.

Vanskelig år

KrFU har hatt et opprivende år, blant annet på grunn av veivalget i moderpartiet KrF som splittet dem. KrFU-leder Martine Tønnessen var blant dem som ville samarbeide med høyresidepartiene, og landsmøtet i ungdomspartiet endte med å gå inn for det. 47 stemte for, 33 mot. Ungdomspartiet var altså sterkt uenige.

Både Haukland og Heldal var blant dem som i utgangspunktet ville at partiet skulle følge Hareides råd.

Du var selv på rød side i retningsstriden, men er ikke mindre motivert for å jobbe for KrF og KrFU?

– Jeg er ikke noe mindre motivert. KrFU som organisasjon og vår politikk er viktigere enn noen gang, mener jeg. Verdiene om menneskeverdet, nestekjærligheten og forvalteransvaret. Det er viktigere enn noen gang å lede en slik gjeng idealister og kule ungdommer, sier Haukland.

LES OGSÅ: KrFUs nestleder forsvarer Bekkevold

– KrFUs rolle er kanskje minst like viktig når vi er i regjering. Å ha et ungdomsparti som kan løfte blikket, stake ut kursen og utfordre moderpartiet kan være viktig. KrFU må være den stemmen som løfter vår primærpolitikk, og ikke bare styrer med dag-til-dag-politikk. Vi må løfte våre visjoner for samfunnet. Vil jo tross alt endre verden, sier Heldal.

Bjuland, på sin side, støttet å gå inn i Høyre, Frp og V-regjeringa. Han tror ikke hvor man landet i veivalget blir avgjørende i ledervalget.

– Det handler først og fremst om at vi har vært gjennom en krevende prosess, vi har kommet dit vi er. Den kandidaten som velges nå må først og fremst bygge laget. Det tror jeg alle vi tre er enige i. Det vil i hvert fall være mitt prosjekt. Veivalget vil nok være veldig irrelevant, sier han.

Må samle partiet

KrFU har også hatt en annen, opprivende sak å stri med: i fjor trakk sentralstyrevara Julie Sandstø seg etter at hun mente hun ikke ble tatt på alvor da hun varslet om seksuell trakassering. Saken vekket mye engasjement og debatt både innenfor og utenfor partiet, og i etterkant har det vært uenighet om saken ble håndtert godt nok. Alt i alt er dermed en svært turbulent periode sittende ledelse har hatt.

LES OGSÅ: Full strid i KrFU etter varslersak

Kandidatene peker på organisasjonsbygging og å samle laget som spesielt viktig.

– Ja. Det blir veldig viktig. Å samle, være inkluderende og jobbe med organisasjon blir viktig, men vi er jo her for politikken sin del. Vi må vise at fordi vi sitter i regjering kan vi få gjennom viktige KrFU-saker. Vi må være både konstruktive og utfordre på det som er viktig for oss, sier Haukland.

– Jeg har et engasjement for KrFU og har vært lenge i partiet, som fylkesleder i to år, før det lokallagsleder i Hå, jeg har vært engasjert i mange år. Jeg vet godt hvordan det er å være på grasrot i organisasjonen, og ønsker at vi skal bygge organisasjon og lag. Så det skal stå et sterkt KrFU-lag bak det viktige politiske prosjektet Kjell Ingolf og KrF nå har valgt, sier Bjuland.

Skryter av Tønnessen

De tre har bare gode ord å komme med om avtroppende leder Martine Tønnessen.

Martine er kjempedyktig. Hun har virkelig stått på og jobba beinhardt, og hatt et hjerte for organisasjonen. Hun har sett oss og møtt oss. Hun har løftet organisasjonen og viktige politiske saker for KrFU. Jeg er stolt av henne. Det er trist at hun går av, men jeg forstår valget hun har tatt, sier Bjuland.

LES OGSÅ: Jonas (21) kan bli ordfører for KrF: Veivalget ga oss en oppsving

Både Heldal og Haukland understreker at de har samarbeidet godt med Tønnessen selv om de har vært uenige om mye.

– Jeg beundrer jobben Martine har gjort. Det har vært en tøff tid, selv om vi ikke er redde for å ta debatten. Det har blåst mer enn det pleier å gjøre. Hun har stått støtt. Selv om vi har vært uenige rent politisk har hun vært en tydelig og god leder. Det er synd for partiet at hun ikke blir med videre, men jeg respekterer hennes avgjørelse, sier Heldal.

– Martine har vært et veldig godt forbilde for meg gjennom hele høsten og vinteren som har vært. Selv om vi har vært uenige har vi snakket veldig godt sammen. Å ha henne som forbilde har vært veldig lærerikt for meg, jeg er veldig glad i henne. Hun har ledet organisasjonen strålende gjennom ganske tøffe perioder, sier Haukland.