Nyheter

Burkiniforbud skaper splid i Frankrike

Cannes: Flere organisasjoner raser over innføringen av et forbud mot burkini på strendene i Cannes i Frankrike, og lover å ta saken til retten.

Etter planen blir det forbudt å bruke burkini på strendene i Cannes fra 31. august. Byens borgermester, David Lisnard, skrev denne uken under på et vedtak om å forby de heldekkende badedraktene fra byens strender etter 31. august.

Han begrunnet vedtaket med at Frankrike er et sekulært samfunn og at den muslimske strandbekledningen kan skape uro i en tid hvor Frankrike er i alarmberedskap på grunn av flere terrorangrep.

CCIF, en paraplyorganisasjon for grupper som kjemper mot islamofobi, tok saken til retten ved advokat Advokat Guez Guez, men vant ikke frem. De sier de er «dypt bekymret» over forbudet, som de anser som et «angrep på de mest grunnleggende rettsprinsippene» og at avgjørelsen, som falt i en domstol i Nice, vil bli anket til nasjonalt nivå.

Forbudet mot de heldekkende badedraktene har skapt splid i Frankrike. De lokale myndighetene begrunner avgjørelsen med at Frankrike er et sekulært samfunn og at den muslimske strandbekledningen kan skape uro i en tid hvor Frankrike er i alarmberedskap på grunn av flere terrorangrep.

LES OGSÅ: Oslo-barn svømmer i burkini

– Strategi for spenninger

Det lokale sosialistpartiet, som sitter i opposisjon i bystyret, hevder burkiniforbudet er et forsøk på å skape overskrifter, og at det bare vil gi religiøse fundamentalister vind i seilene.

Den franske avdelingen av SOS Rasisme kaller beslutningen for en «strategi for å skape spenninger».

Reaksjonene har ført til at leder for kommunale tjenester i Cannes, Thierry Migoule, har sett seg nødt til å klargjøre formålet med forbudet.

– Vi snakker ikke om å forby religiøse symboler på stranden, men om et påtrengende klesplagg som indikerer troskap til terroristbevegelser som er i krig med oss, sier han.

LES OGSÅ: En egen burkinidag i et badeland i Marseille har satt sinnene i kok i det sekulære Frankrike.

Burkinidag skapte furore

Det er ikke første gang at burkinien skaper debatt i Frankrike. Tidligere i måneden satte planer om å arrangere en egen burkinidag i et badeland i Marseille sinnene i kok.

En kvinnegruppe som kaller seg Smile 13, sto bak arrangementet, som gikk ut på at bare de som bruker burkinier skulle få slippe inn i badelandet.

Senator Michel Amiel, som er ordfører i den nordlige forstaden Les Pennes Mirabeau, sa at han ville be om forbud mot en slik bassengdag. Badelandet Speed Water Parc ligger i hans bydel.

– Jeg er sjokkert og sint. Dette er en provokasjon som vi ikke trenger slik atmosfæren i Frankrike er for tiden, sa Amiel.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter