Nyheter

Budsjettstriden i USA rammer vanlige folks lommebok

Stengte offentlige kontor rammer fattige og krigsveteraner. Det amerikanske, politiske systemet er rigget for enighet, ikke konflikt mener forsker.

Bilde 1 av 2

Budsjettstriden mellom Kongressen og Donald Trump har stengt deler av det amerikanske statsapparatet i to uker. Det betyr at 800.000 statlig ansatte ikke får utbetalt lønn og en rekke offentlige bygg holdes stengt.

Det kan bli verre.

Stridens kjerne er fremdeles grensemuren mellom USA og Mexico. Trump vil ha 5,6 milliarder dollar inn i budsjettet for å bygge denne muren, som var gjennomgangstonen under hele valgkampen hans. Fremdeles, når Trump er ute på sine nesten ukentlige folkemøter, roper tilhengerne: «Build the wall! Build the wall!».

LES MER: Elizabeth Warren (69) er først ute av demokratenes tungvektere som melder seg på racet for å slå president Donald Trump i 2020-valget.

Symbol

Muren er blitt en symbolsak for presidenten, som har nevnt både unntakstilstand og at en «government shutdown» kan vare i flere år. Men for mange andre republikanere er ikke muren den viktigste saken.

Hva skjer når partene ikke klarer å bli enige om budsjett for å drive staten? Demokratene sier blankt nei.

– Da stenger statsapparatet. Det er den funksjonen maktfordelingen gir, forklarer USA-ekspert Hilde Restad. Hun er førsteamanuensis på Bjørknes Høyskole i Oslo.

– Stopper alt opp?

– Nei, det er ikke så dramatisk. Deler av statsapparatet som blir kalt non-essential, er stengt. Noen er permittert, andre går på jobb, men uten lønn. Det er et svært uheldig system. Betegnelsen non-essential er også uheldig. Du sier til en del av arbeidsstyrken at de ikke er viktige nok. Politikerne har en nødløsning, som er å fortsette med fjorårets budsjett. Dette kalles en «continuing resolution» (CR) men har ikke blitt vedtatt denne gangen. Nå er det hardt mot hardt.

LES KOMMENTAR: – Alle har noe å lære av hvite, evangelikale velgere i USA: De møter nemlig opp på valgdagen.

Flygeledere

Blant de flere hundre tusen ansatte som må møte på jobb uten å få betalt er flygeledere og sikkerhetsansatte på flyplassene. Når de ikke vil det lenger, kan situasjonen bli mer alvorlig. USA-ekspert Hilmar Mjelde, postdoktor ved Universitetet i Bergen, lister opp flere konsekvenser på kort sikt:

Mange berørte ansatte er i ferd med å få store problemer i privatøkonomien sin, for eksempel med å betale husleie.

• Fattige som får offentlig pengestøtte til mat kan miste den i februar.

• Økonomien kan bli skadelidende grunnet mindre pengebruk og mer uro i markedene.

• Firma som leverer varer/tjenester til det offentlige er i ferd med å gå konkurs

• Store forsinkelser i offentlig saksbehandling. I 2013 skapte nedstengingen den gang alvorlige forsinkelser i departementet som ivaretar krigsveteraner.

• Forfall og forsøpling i berørte nasjonalparker.

LES OGSÅ: Då religiøse leiarar stilte seg opp framfor grensegjerdet og ba om ein meir human innvandringspolitikk i USA, blei dei arresterte.

Ustabilt. Hilde Restad mener krisen som USA nå befinner seg, er et eksempel på en grunnleggende ustabilitet i det politiske systemet.

– Representantenes hus har makt til å vedta budsjett som presidenten ikke har. Det politiske systemet er designet for å legge opp til kompromiss og samarbeid, og uegnet for de som ikke vil samarbeide, sier hun.

Budsjettloven fra 1974 fordrer en avtale mellom kongress og president om budsjettet.

Hilmar Mjelde legger til at systemet forutsetter en kompromissvilje som ikke er der, og hvis store samfunnsproblemer forblir uløste, er det på grunn av dysfunksjonaliteten i hovedstaden.

– Partene prøver å bruke rettsvesenet for å få has på politiske motstandere med krav om riksrett og spesialetterforskninger. Det er bekymringsfullt, sier han.

Stabil økonomi

– Trump snakket om å innføre unntakstilstand. Hva sier det om ham, og om det politiske klimaet?

- Det sier mer om presidentembetet enn Trump. Alle presidenter prøver å bruke sin såkalte eksekutivmakt for alt den er verdt, og som sine forgjengere prøver Trump å bruke den på stadig nye måter. Lincoln og Roosevelt gjorde også en del tvilsomme ting for å nå sine mål. Det gjør det selvsagt ikke prinsipielt OK. Så får vi ser om Høyesterett støtter ham, om det går så langt.

– Kan det ha følger for den globale økonomien?

– De stadige krisene og ustabiliteten i amerikansk politikk skaper i alle fall en markedsuro. Men amerikansk økonomi er fortsatt sterk. Handelskrigen er et større problem for verden – så langt.

Diktator

Hilde Restad mener riksrett-uttalelsen er nok et eksempel på at Donald Trump tror han er en diktator som kan gjøre som han vil.

– Han er ikke innstilt på å jobbe gjennom systemet. Det skjedde under Obama og under Clinton også, og signaliserer et dypt problem, sier hun, og legger til:

– Det står og faller på Trump nå. Til slutt må de bli enige om et kompromiss, nå er det å vente til Donald Trump finner noe han kan godta.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter