Nyheter

Brende: IS-overgrep ligner på folkemord

Utenriksminister Børge Brende sier at overgrepene IS mot kristne, jesidier og andre minoriteter i Syria og Irak har de ytre kjennetegn av folkemord.

Nylig slo EU-parlamentet fast at ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) har begått folkemord mot kristne, jesidier, turkmenere, sjiamuslimer, sunnimuslimer og andre muslimske minoritetsgrupper som ikke støtter IS tolkning av islam.

I et svar på spørsmål fra KrFs Hans Olav Syversen, skriver Brende at overgrep fra IS «utgjør noen av de aller groveste forbrytelser i den internasjonale forbrytelseskatalog».

LES OGSÅ: EU: IS begår folkemord mot kristne

Ytre kjennetegn på folkemord.

Brende understreker at det formelt sett er domstolene som endelig kan fastslå folkemordhensikt, men legger til:

– Det kan ikke være tvil om at handlingene ISIL har begått er rettet mot en bestemt gruppe og har de ytre kjennetegn av forbrytelseskategorien folkemord.

Syversen oppfatter at Brende i sitt svar går så langt som han formelt sett kan i å kalle IS-overgrepene for folkemord.

– Dette er prisverdig klar tale og et positivt signal fra regjeringen, sier Syversen.

Bør tilby asyl.

– Gjør Norge nok for å bidra til å hindre disse overgrepene, som truer med å fjerne blant annet den kristne minoriteten fra en region der den har en to tusen år lang historie?

– Det klare svaret fra Brende legger ytterligere ansvar på oss for å bidra til å redde og få i sikkerhet både kristne og andre minoriteter som utsettes for grov forfølgelse fra IS. Jeg mener det også må ha betydning for å gi dem flyktningstatus i Norge.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Bør disse prioriteres til å få opphold i Norge?

– Når Brende bekrefter at dette er grupper som i realiteten er utsatt for folkemord, bør det få betydning for hvilke flyktninger fra kvoteordninger som vi tar imot. Disse har et særlig beskyttelsesbehov som bør tas med i vurderingen, sier Syversen.

Tortur og voldtekt.

Brende viser til at FNs uavhengige granskningskommisjon for Syria har konstatert at angrepene fra bryter internasjonal humanitærrett og utgjør forbrytelser mot menneskeheten.

– I områder der bevegelsen har territoriell kontroll har de systematisk nektet befolkningen grunnleggende rettigheter og friheter. Videre har granskningen dokumentert at bevegelsen har begått drap, tortur, voldtekter, seksuelt slaveri, seksuell vold, tvungen forflytning og andre umenneskelige handlinger, skriver Brende.

Sammen med mer enn 60 land fra alle regionale grupper, stilte Norge seg i mai 2014 bak et krav til FNs sikkerhetsråd om å henvise situasjonen i Syria til ICC, men kravet falt da Russland og Kina la ned veto.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter