Nyheter

EU: – IS begår folkemord mot kristne

Folkemord: Både EU og presidentkandidat Hillary Clinton tar i bruk begrepet folkemord om IS sine overgrep mot kristne og andre minoriteter.

I en kraftfull resolusjon slår EU-parlamentet fast at den sunnimuslimske ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) har begått folkemord mot kristne, jesidier og andre religiøse og etniske minoriteter i Syria og Irak.

Ønsker spesialrepresentant

EU-parlamentarikerne ber samtidig EU om å etablere en «permanent spesialrepresentant for religions- og trosfrihet».

– Dette er første gang EU-parlamentet har slått fast et pågående folkemord, sier den svenske EU-parlamentarikeren Lars Adaktusson, som fremmet resolusjonsforslaget.

Som en konsekvens ber EUs parlamentarikerforsamling Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag etterforske overgrepene fra IS mot disse gruppene.

LES OGSÅ: Her koster troen flest liv

Krever rask handling

IS har drevet målrettet forfølgelse av kristne, jesidier, turkmenere, sjiamuslimer, moderate sunnimuslimer og flere andre muslimske minoritetsgrupper som ikke er enige i deres ekstreme tolkning av islam.

I resolusjonen som ble vedtatt torsdag, ber EU-parlamentet verdenssamfunnet om «å handle umiddelbart for å få stanset massedrapet på religiøse minoriteter som forfølges av IS».

– Denne konklusjonen er med på å gjenreise verdigheten til de mange millioner som har blitt ofre for IS sine barbariske forbrytelser, sier Adaktusson til NTB-DPA

LES OGSÅ: Resolusjonen fra EU-parlamentet

Clinton kaller det folkemord

USA har så langt ikke stemplet overgrepene fra IS i Syria og Irak som folkemord, men favoritten til å vinne demokratenes presidentnominasjon, Hillary Clinton, tonet nylig flagg i saken.

– Vil du gjøre som pave Frans og andre, som kaller angrepene på kristne og andre med sitt rette navn, nemlig folkemord? ble Clinton spurt på et valgmøte i New Hampshire like før nyttår.

Den tidligere utenriksministeren svarte at hun hittil har vært tilbakeholden med å bruke begrepet folkemord, på grunn av de rettslige implikasjonene, men at hun nå vil gjøre det «fordi vi nå har tilstrekkelig bevis».

LES OGSÅ: Topper fortsatt verstinglisten

Prins Charles engasjerer seg

I England donerte prins Charles på nyåret en ukjent sum penger fra sin veldedige stiftelse til forfulgte kristne, etter å ha møtt kristne flyktninger fra Syria og Irak.

Prinsen av Wales har flere ganger tatt opp forfølgelsen av den kristne minoriteten i Midtøsten. Før jul kom han med klare utsagn til støtte for kristne i en tale i Erkebiskopens Hus i Westminster, der han møtte syriske og irakiske kristne:

– Kristne samfunn i Midtøsten er mer enn noen gang før målskive for fanatiske og militante islamister som har til hensikt å splitte samfunn som har levd sammen i århundrer, sa prins Charles.

Kan forsvinne innen fem år

Han påpekte samtidig at mange av ofrene til IS er muslimer. Like fullt mener den britiske tronarvingen at det nå er et påtrengende behov for at verden hjelper de kristne som er truet av ødeleggelse, ellers frykter han at de kan være forsvunnet fra Irak innen fem år.

– Stikk i strid med hva hjernevaskede militante vil ha dere til å tro, så er ikke kristendommen en fremmed religion der. Som stemningsfulle kapeller i Damaskus og talløse andre steder vitner om, så har kristendommen vært en del av livet i Midtøsten i utallige århundrer, sa prins Charles i talen like før jul.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter