Verden

Begge sider i Irak 
bruker barn

Både IS og regjeringsstøttede­ militsgrupper i Irak rekrutterer mindreårige ­krigsflyktninger til kamphandlinger.

I går rapporterte Human Rights Watch at to lokale stamme­militser i de kurdiske områdene i Irak har rekruttert barn til sine styrker, i tett samarbeid med irakiske regjeringsstyrker og myndigheter.

LES OGSÅ: Religiøs ekstremisme er nå blant kunstens mest brennbare stoff

Rekrutteringen skal ha skjedd i Debaga-leiren 40 kilometer sør for Arbil, hovedstaden i den kurdiske regionen i Nord-Irak. Leiren huser rundt 35.000 mennesker som er drevet på flukt fra kampene mellom IS og irakiske regjeringsstyrker.

LES OGSÅ: Masseflukt fra IS i Mosul

250 frivillige

Da to store laste­biler 14. august ankom leiren for å rekruttere nye medlemmer til styrker kommandert av Sheikh Nishwan al-Jabouri, fikk de med seg 250 nye rekrutter. Minst sju av disse skal ha vært unge gutter under 18 år, og ifølge vinter skal alle mennene og guttene ha meldt seg frivillig.

– Rekrutteringen av barn som soldater for Mosul-operasjonen bør være et faresignal for irakiske myndigheter. Den irakiske­ regjeringen og deres utenlandske allierte må straks gjøre noe for å hindre at barn kjemper på begge sider av fronten i Mosul, sier Bill Van Esveld i Human Rights Watch.

LES OGSÅ: IS er på defensiven, men langt fra slått

IS mer brutale

Organisasjonen har tidligere dokumentert at IS har gjort omfattende bruk av barn under 18 år i sine styrker. Den siste tiden har det også vært flere eksempler med bruk av barn som selvmordsbombere.

For en uke siden rapporterte innbyggere som har flyktet fra IS-kontrollert områder at jihadistene oppfører seg stadig mer brutalt. I Qayara i Nineveh-provinsen i Nord-Irak har halshogginger og likvideringer blitt dagligdags, mens det tidligere kun skjedde en gang iblant, ifølge­ Jarjis Muhammad Hajaj, en av flere tusen innbyggere som har flyktet fra byen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden