Nyheter

Avviser valgseier til kupp-president

Det er varslet protester i Madagaskars hovedstad Antananarivo lørdag, etter at tidligere president Andy Rajoelina ble erklært som valgvinner.

Ifølge foreløpige resultater fra den afrikanske øystatens valgkommisjon (CENI), har Rajoelina vunnet en soleklar seier i valget:

44-åringen får en oppslutning på over 55 prosent av stemmene, mot drøye 44 prosent til tidligere president Marc Ravalomanana. Endelig valgresultat skal foreligge om senest en uke.

LES OGSÅ:

Påstander om valgjuks

Resultatet er imidlertid omstridt, med påstander om organisert valgjuks. Valgets taper Ravalomanan har levert en formell klage, og har annonsert protestdemonstrasjoner på 13. maiplassen i hovedstaden Antananarivo i dag.

Forretningsmannen Ravalomanana var en populær ordfører i hovedstaden før han ble president i 2002. I 2009 ble han kastet i et militærstøttet kupp, da den unge Andy Rajoelina, også han ordfører i Antananarivo, grep makten som overgangspresident.

I årets valg sikret Ravalomanana seg klart flest stemmer i hovedstaden, og det kan dermed ligge an til betydelig frammøte til dagens demonstrasjon.

LES OGSÅ:

Flere rare resultater

Knapt halvparten (48 prosent) av Madagaskars registrerte velgere avgav stemme i andre og avgjørende valgrunde 19. desember, og det er påvist påfallende resultater som tyder på valgmanipulering i flere valgkretser.

Den erfarne Madagaskar-kjenneren Arild M. Bakke, som har vært misjonsprest der for Det Norske Misjonsselskap (NMS) siden 1995 og dessuten er honorær norsk generalkonsul, trekker fram flere eksempler på mistenkelige resultater:

• I et valglokale i Antokoboritelo i det avsidesliggende distriktet Befotaka Atsimo er valgdeltakelsen påfallende høy med 76 prosent, og Rajoelina får 90 prosent av stemmene. Det står i sterk kontrast til et annet valglokale i samme område, der valgdeltakelsen er beskjedne 30 prosent og Ravalomanana får nær 55 prosent av stemmene.

• I et valglokale i Farafangana-distriktet er 171 personer innskrevet i valgmanntallet, mens det er avgitt 173 stemmer, hvorav over 90 prosent går til Rajoelina.

• I et valglokale i distriktet Beloha er valgdeltakelsen oppgitt til 99 prosent, men de 125 stemmene er flere enn de 106 personene i valgmanntallet. Her får Rajoelina 84 prosent av stemmene.

Stemples som dårlig taper

Mens Ravalomanana-leiren hevder det har vært omfattende valgjuks, forsvarer den Rajoelina-eide fjernsyns- og radiokanalen VIVA ivrig stemmeopptellingen til den nasjonale valgkommisjonen, og stempler Ravalomanana som en dårlig taper som ikke aksepterer resultatet.

De to erkefiendene lovet i valgkampen å akseptere utfallet av valget, men Ravalomanana understreket at det forutsatte at valget ble avviklet under tilfredsstillende forhold.

Begge kandidatene kom i valgkampen med løfter om store investeringer, der særlig Rajoelina var raus med pengebruken. Blant annet lovet 44-åringen å bygge en helt ny bydel i hovedstaden, etablere universiteter i hver region og kraftstasjoner i hver distriktshovedstad, samt en kraftig opptrapping av landets politistyrker for på bekjempe kriminalitet.

Ekstrem fattigdom

Den påtroppende presidenten har store utfordringer foran seg, i et land preget av politisk ukultur og omfattende korrupsjon på alle samfunnsnivåer. Ifølge Verdensbanken har åtte av ti av de 25 millioner innbyggerne under to dollar om dagen å leve for, og nær halvparten av barna under 5 år lider av «stunting» på grunn av underernæring.

– Landet trenger ikke mer problemer, sa Rajoelina da det foreløpige valgresultatet ble lagt fram torsdag kveld, og la til: «Vi jukser ikke, vi vet ikke hvordan man jukser».

EU-observatører sa etter den avgjørende valgrunden 19. desember valget gikk rolig for seg, uten at de registrerte noen eksempler på valgjuks.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter