Fredag ettermiddag meldte Dagens Næringsliv at Aps oljekompromiss står for fall. Avisen erfarer at partiets redaksjonskomité går inn for at Ap i programmet er mot konsekvensutredning av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. I sin oppsummerende tale fredag gikk også Ap-leder Jonas Gahr Støre langt i å erkjenne nederlag i den saken.
Vil vente til 2021
Det er et kompromiss innstilt nestleder Bjørnar Skjæran, leder av Nordland Ap, har ment at partiet bør gå bort fra. Men ikke før i 2021.
– Partiprogrammet som en kontrakt mellom de folkevalgte og velgerne, det har en veldig sterk betydning for meg. Det er nesten tungt å si det, men i akkurat denne saken betyr det nesten ingenting nå hva Ap mener. Fordi vi har et flertall i Stortinget som vi ikke er en del av, av de borgerlige partiene, som for andre periode har signert en avtale om at det ikke skal gjennomføres noen konsekvensutredning. Så jeg går inn i dette landsmøtet med veldig lave skuldre i denne saken, sa han til Vårt Land fredag.
LES OGSÅ: AUF lover kamp «til siste slutt» mot oljeboring i nord
Selv har han altså landet på at Ap bør legge bort kravet om konsekvensutredning for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
– Jeg har tatt til orde for å droppe kravet i Nordland, og det har årsmøtet i fylket da fastslått at vi er enige i. Vi har brukt altfor mange ressurser på en sak som nå er satt i lås av Erna Solberg. Det andre er at den lokalpolitiske opppslutninga som var tidligere, der elleve av tolv lokallag i Lofoten og Vesterålen var for å gjennomføre konsekvensutredning, den er snudd, sier han. Nå er det i stedet flertall mot.
Redd for vern
Skjæran er ikke bekymret for at det ikke bare blir Ap-vedtak mot oljeboring i de aktuelle områdene, men at partiet ender med å gå inn forvarig vern av havområdene. Det tror han ikke vil skje – men det er noe han advarer mot.
– I Nordland har vi også vært veldig tydelige på at vi avviser tanken om vern. Vi har ganske mye erfaring med hva det betyr. Dette er et kjempestort område, nesten like stort som Østlandet. Det er et av våre viktigste næringsområder. Vi sier at vi skal satse på havet. For Nordland vil det være en helt umulig situasjon hvis vi, når vi skal satse mer på havet, skulle gått inn i det med at halve havet var verna, sier han.
LES OGSÅ: Mener Erna og KrF startet «krigen» om abortloven
Skjæran har også markert seg i den mer generelle oljedebatten. Han er en av dem som har tatt tydelig til orde mot avvikling av norsk oljenæring. Senest denne uka sa han i en podkst fra AUF at han mener det ikke har noe å si for klimaregnskapet om Norge slutter med oljeproduksjon.
– Nei. Det er klart at det er sånn det er. Og det tror jeg at alle innerst inne skjønner. Så ser jeg noen mener at Norge bør gå foran. Jeg tror det bare er ett spor som kan stoppe klimaendringene, og det er internasjonale, forpliktende avtaler. Hvis Norge skal gå foran – og det bør vi – må vi gå i front for å skjerpe kravene i de internasjonale avtalene, sånn at vi unngår å utarme målene vi setter i Parisavtalen med 1,5-gradersmålet, sier han. Skjæran mener Norge har et spesielt ansvar.
– Det ligger et moralsk ansvar på oss som har så store inntekter av den sektoren som vi har. Jeg mener at det må vi bruke på innsats for teknologiutvikling, for karbonfangst og lagring. Det er flere spennende ting jeg tror vi tar med oss inn i disse næringene, sier han. Skjæran tror også det vil komme konflikter mellom klimatiltak og klassisk naturvern, men denne debatten vil bli vanskeligere for andre partier enn Ap, sier han. Ap står i så fall på utviklingens og klimatiltakenes side.
LES OGSÅ: Nå står slaget om Aps asylpolitikk
Klimabekymring
Skjæran understreker at klimaendringene er alvorlige, noe av det mest alvorlige landet og verden står overfor.
– Vi ser allerede nå at særlig i Arktis, der man før trodde at 1,5 graders global oppvarming kunne øke temperaturen med 3-4 grader temperaturøkning, ser vi nå tegn på at det kan bli det dobbelte. Det er veldig alvorlig.
LES OGSÅ:
– Er folk reelt opptatt av klima, eller bare noe de «sier»?
– Ja, det er en helt reell forståelse. Det er vel stort sett bare i Frp at vi har klimafornektere igjen. Ser du på spådommene forskerne har kommet med for ti år siden, og de jevnlige oppdateringene vi har fått etter det, er bildet at utfordringene ser større og større ut, sier han, men kommer også med et lite stikk til de som roper om drastisk klimahandling nå:
– Så betyr ikke det at verden er i ferd med å gå under. Det grønne skiftet kommer til å ta flere tiår. Og de som er der at vi nærmest må handle i panikk – det blir helt feil. Ap må være partiet som klarer å finne de gode løsningene politisk for å ta oss gjennom det grønne skiftet. Vi har alt vist gjennom de to siste alternative statsbudsjettene, der vi har svart på klimaforpliktelsene i Parisavtalen, sier han.
– Uansvarlig
AUF-leder Ina Libak mener det derimot er uansvarlig å vente med å gjøre noe.
– Ja. Ansvarligheten framover blir å få gjennomført kuttene vi er nødt til å gjøre. Det kommer argumenter om at det er vanskelig å omstille seg vekk fra arbeidsplasser, blant annet… ja, det ser jeg. Men vi har ingen alternativer. Det er ingen drøm for meg at vi har bare elleve år på å kutte halvparten av verdens utslipp, jeg skulle godt ønske vi slapp det. Men den oppgaven må vi bære, fordi vi er et parti som må levere styring til framtida og gjøre dette forsvarlig. Jeg mener det er mer uansvarlig å ikke begynne, både av hensyn til økonomien og arbeidsplasser er det mer uansvarlig å skyve dette fram i tid, sier hun.
LES OGSÅ: Nordland gjorde helomvending om Lofoten-olje
Uventet nestleder
Skjæran ligger an til å bli valgt til nestleder under landsmøtet.
Å få forespørselen var ikke noe han akkurat gikk og ventet på, ifølge ham.
– Nei. For å være helt ærlig var det noe som for meg aldri har vært hverken en ambisjon eller en drøm - jeg har aldri tenkt på det. Jeg syns det var strålende å velges inn i sentralstyret og at det var veldig, veldig spennende, og jeg var motivert for å fortsette. Da det ble sendt ut epost til alle om vi ønsket gjenvalg, svarte jeg ja med engang, det var naturlig for meg, sier han.
LES OGSÅ: Borten Moe: Oljemotstand er for de priviligerte
Så kom det spekulasjoner rundt nestlederkandidater, blant annet i mediene. Skjæran fikk tenkt tanken og vurdert saken alt før lederen i valgkomiteen ringte.
– Da hadde jeg faktisk fått tenkt såpass at jeg trengte ikke veldig lang tid på å si at det var en utfordring jeg tok hvis valgkomiteen og landsmøtet skulle ønske det sånn, sier han.
– Hvis du nå velges inn i ledelsen, er det noe spesielt du tar med deg inn?
– Jeg tar med meg perspektivene jeg har. Jeg mener vi må øke verdiskapningen. I det grønne skiftet er jeg veldig sikkert på at industrien kan være en del av løsninga.