Verden

Abid Raja går ut av ledelsen i nettverk for trosfrihet

Raja trer ut av styringsgruppen i internasjonalt nettverk av folkevalgte for trosfrihet. Årsaken er at han har blitt kulturminister.

Det internasjonale nettverket av folkevalgte for tros- og livssynsfrihet (IPPFORB), som Abid Raja (V) var med på å starte i 2014, har vokst fra fem til over 300 medlemmer på fem år.

Nå har Raja, som nylig ble innstilt som 2. nestleder i Venstre, sluttet i nettverkets ledergruppe. Det får Vårt Land opplyst av Helsingforskomiteen, som har sekretariatsansvaret for det.

LES OGSÅ: Han frykter at læstadianerne bidro til å radikalisere Manshaus: – De bør ta et oppgjør med hvordan de snakker om muslimer

Årsak: Raja har blitt statsråd

Årsaken er at han ble utnevnt til kultur- og likestillingsminister da Erna Solberg gjorde endringer i regjering, som følge av at Frps exit.

Et viktig poeng med nettverket er nemlig at medlemmene, i kraft av rollen som folkevalgte, kan være vaktbikkjer og påvirke regjeringene i sine respektive land til å forbedre lovgivning.

Nå står Raja i stedet oppført som en av grunnleggerne – «founding fathers» – på nettverkets nettsider. Det tyder på at det blir flere utspill i kunstdebatter og om likestilling i innvandrermiljøer – og færre om tros- og livssynsfrihet – fra Raja.

Ikke klart hvem som blir etterfølgeren

Det er ennå ikke klart hvem som overtar hans plass i nettverkets styringsgruppe.

Våren 2018 mottok Abid Raja en pris for sitt bidrag til etableringen av nettverket. Prisen ble delt ut av amerikanske International Religious Liberty Association (IRLA). IRLA springer ut av Adventistkirken og jobber for trosfrihet.

LES OGSÅ:

• Norges nye kulturminister: – Vi hadde verken bøker eller malerier hjemme

Parlamentarikerstøtte til trosfrihet vokser

Ropte varsko om UDs satsing på trosfrihet. Man da var politikerne gått

---

IPPFORB

  • The International Panel of Parliamentarians for Freedom of Religion or Belief (IPPFORB) ble formelt grunnlagt da over 20 folkevalgte signerte Oslo-erklæringen om tros- og livssynsfrihet i 2014. Fem år seinere har over 300 sluttet seg til den.
  • Norge er en viktig økonomisk støttespiller, men også land som Tyskland, Storbritannia, Canada og USA har vært viktige. Angela Merkel talte på IPPFORBs konferanse i Berlin i 2016.
  • De folkevalgte som slutter seg til nettverket danner gjerne en parlamentarikergruppe i sin nasjonalforsamling. Abid Raja (V) og, inntil nylig, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), har som ledelse i stortingsgruppen for tros- og livssynsfrihet vært pådrivere for norsk støtte.
  • Den norske Helsingforskomité er sekretariat for nettverket, en rolle de har overtatt fra den norske trosfrihetsorganisasjonen Stefanusalliansen.
  • IPPFORB avsluttet året med å arrangere en stor konferanse i Singapore. Der underskrev 68 folkevalgte fra ulike land Singapore-erklæringen, som nettverket har utviklet med innspill fra eksperter og FNs spesialrapportør på feltet.
  • Kilde: Vårt Land

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden