Strømkrise også i kirken

KLIMATILTAK: Vi må tenke nytt om bruken av store kirkerom. For kirkens klimaavtrykk forurenser like mye som alle andre – de er ikke grønnere og dufter ikke mer av paradis.

KREVER MYE STRØM: Sist vinter stengte soknepresten og kirkevergen Grue kirke (bildet) for å spare strøm og bidra til et redusert klimaregnskap. «Vi må våge å gå til kjernen av måten vi organiserer kirken», skriver de om strømkrisen vi står i akkurat nå.
Publisert Sist oppdatert

Grue menighetsråd og kirkelig fellesråd i Grue forsøkte i desember 2021 å bidra til et redusert klimaregnskap ved å stenge Grue kirke i to måneder. Vedtaket vakte oppmerksomhet og bekymring. I Grue hadde vi trukket kirkens klimaengasjement i en lite ønskelig retning ved å påpeke noe opplagt: Store gamle kirker setter store klimaavtrykk.

På de ordinære gudstjenestene i Grue kirke er det sjeldent mange mennesker. Det er plass til mer enn fem hundre, men det er sjeldent mer enn tjue på en alminnelig søndag. Kunne vi, i stedet for å stenge, ha holdt kirken åpen og samtidig redusert temperaturen til et minimum? Ville noen ha deltatt på gudstjenester og kirkelige handlinger i et kirkerom med en innetemperatur på seks grader vinterstid? Hvordan ville en åpen, men kald kirke blitt tatt imot? Som dårskap, idealisme eller misforstått aktivisme? Eller ville noen sett det som et vitnesbyrd om en kirke som ga avkall på et gode?

En form for diakoni

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP