Varme kirker og kalde vintre
KLIMA: Dersom kirken vil bidra med positive klimatiltak, er oppvarming av kirker og kirkerom i vintermånedene noe den må se nærmere på.
STRØMSPARING: «Vi mener at det er helt nødvendig at kirken lokalt og nasjonalt tenker igjennom bruken av sine kirkerom i vintermånedene etter jul», skriver kronikkforfatterne.
Terje Bendiksby / NTB / Privat
Kirkemøtet vedtok i høst uttalelsen: «Mer himmel på en truet jord - Den norske kirkes arbeid med klima, miljø og bærekraft mot 2030». Den rommer mange punkter knyttet til hvordan Den norske kirke skal bli en grønnere og mer bærekraftig kirke. Mye av debatten gikk i etterkant rundt oppfordringen til å stanse ytterligere leteaktivitet etter olje, med lite søkelys på hva kirken selv kan gjøre.
Høye strømpriser for Grue kirke
Nedstengingen av Grue kirke skyldtes i første omgang koronabegrensninger og forhåndsvarsel om svært høy pris på strøm utover vinteren 2022. Å varme opp en kirke med 500 plasser hvor bare 10 prosent av kapasiteten kan utnyttes ble vurdert som dårlig forvaltning. Anslag gjort av kirkevergen gikk i retning av at 80 prosent av vedtatt budsjett for 2022 ville brukt i løpet av tre måneder. Kirkelig fellesråd i Grue vedtok derfor å legge alle gudstjenester og kirkelige handlinger januar og februar til Grue Finnskog kirke på Svullrya, dit er det 25 km fra Kirkenær.
Bestill abonnement her
KJØP