Verdidebatt

Byråkrati til nytte for lokalkirken

DEN NORSKE KIRKE: Vårt Land kritiserer byråkratiet i Den norske kirke. Men en organisasjon på kirkens størrelse må ha et sted for koordinering, rapportering, rådgivning og sammensatt fagkompetanse.

Vårt Land (VL) kritiserer Den norske kirkes byråkrati på lederplass lørdag 25. Juni. Avisen problematiserer at Kirkerådet har flere ansatte etter skillet fra staten, og mener at svært lite av det som produseres nasjonalt og på bispedømmekontorer, kommer menighetene til gode.

Den enkleste måten å få en lite meningsfylt samtale, er å spille på en motsetning mellom nasjonale funksjoner og lokalt kirkeliv. Det er selvfølgelig bra med oppmerksomhet, åpenhet og diskusjon rundt prioriteringer og veivalg i kirken. Skal denne samtalen bli konstruktiv, må den imidlertid være faktabasert. Da er det mer opplysende å diskutere de konkrete oppgavene byråkratiet utfører enn å se isolert på antallet byråkrater.

Ingrid Vad Nilsen, direktør i Kirkerådet.

Krevende å forenkle

VL har rett i at et velfungerende demokrati forutsetter et effektivt byråkrati. En forutsetning fra statens side for å løsne båndene til kirken, var at demokratiet måtte styrkes. Dette ligger nå som sentral føring for den årlige statlige bevilgningen.

Kirkerådets mandat er å være sekretariat for Kirkeråd og Kirkemøte, og mye av dette arbeidet består i å lage felles liturgier, strategier og regler for kirkelivet fremover. Det er et omfattende arbeid, og vi bærer med oss mange statlige arbeidsmåter med høringer og rapporteringer det er grunn til å forenkle. Men det finnes ingen rask løsning som også ivaretar balansepunktene mellom lokalt og nasjonalt, embete og råd, frivillige og folkevalgte på ulike nivåer. Så lenge overordnede spørsmål om organisering har vært uavklart, er det krevende å få til forenkling.

Den norske kirke mottar offentlige bevilgninger og med penger følger krav om rapportering. Rapporteringskravene til lokalkirken er det likevel mulig å få ned. Det avhenger av at vi får kirken til å henge sammen digitalt slik at mer kan automatiseres. Dette er blant annet data som media ofte etterspør, men som vi i dag ikke har tilgang til før året etter rapporteringen.

Behov for nasjonale funksjoner

Det er uklart hvordan VL kan mene at lokalkirken får lite ut av byråkratiet. Den norske kirke er nå en organisasjon i sivilsamfunnet og ønsker å være en synlig kirke i det norske samfunn. Det skjer ikke helt av seg selv. Skal kirken være stemme i samfunnsdebatten innen bioteknologi, bærekraft, menneskerettigheter og asylspørsmål, må den ha fagpersoner på feltet.

Når kirken nasjonalt har fulgt med i alle endringer i regelverket rundt korona og sendt ut oppdateringer så fort de forelå, så er det også eksempel på at ting kan gjøres ett sted på vegne av alle framfor at alle enheter må bruke energi på å finne ut det samme.

Med økende krav til personvern og informasjonssikkerhet, tjener det hele kirken at Kirkerådet tilbyr fellesrådene en nasjonal funksjon som kan rådgi og følge opp at kirken etterlever forpliktelsene etter loven. Når krav til godt arbeidsmiljø skal etterleves, er det en styrke for hele kirken at arbeidet er koordinert og følges opp fra Kirkerådets side. Forenkling og flere fellesfunksjoner innebærer at flere ting kan løses ett sted i organisasjonen i stedet for i alle enheter.

En organisasjon på kirkens størrelse må ha et sted for koordinering og kontakt opp mot myndigheter og andre organisasjoner. Med byråkrati er det ofte slik at det ikke merkes ute i organisasjonen før det ikke fungerer.

Viktige fagavdelinger

VL påpeker at ansatte nasjonalt i Den norske kirke har økt mye etter 2017. Det stemmer at en effektiviseringsprosess har gitt 20 flere stillinger nasjonalt på økonomi og arkiv. Den andre delen av sannheten er at effektiviseringsprosessen også ga en innsparing på 20 millioner som ble brukt til diakonstillinger i menighetene.

VL hevder at Kirkerådet har fagavdelinger med folk nok til å bemanne et halvt bispedømme. Kirkerådet har en fagavdeling som omfatter diakoni, trosopplæring, liturgi, kultur, kirkebygg, menneskerettigheter, kontakt mot internasjonale kirkelige organisasjoner og andre kirker og trossamfunn i Norge. Her er det i dag totalt 27 faste stillinger. Disse tallene inkluderer også kirkebygg som er et nytt arbeidsfelt for Kirkerådet etter skillet fra staten. I 2015 var antallet 26,5, så her har det ikke vært noen store endringer.

På sitt beste er en nasjonal fagavdeling navet i en lærende organisasjon, som ser utviklingstrender, henter inn erfaringer fra lokalkirken, har dialog med andre nasjonale faglige aktører og setter kirkepolitikerne i stand til å vedta strategier og følge opp med tiltak som utvikler hele Den norske kirke videre. På rekrutteringsfeltet er forskning og rapporter samlet, og Kirkemøtet har vedtatt en strategi og bevilget midler til kvalifiseringsstipender. Kirkerådet deler i år ut flere millioner i tilskudd for at lokalkirken kan igangsette rekrutteringstiltak.

Spille hverandre gode

Til slutt mener VL at for hver ansatt i Kirkerådet, mister vi en potensiell søker til lokalkirken. Alle er enige om at vi først og fremst er kirke lokalt og at vi må gjøre alt for å støtte opp under livet i menighetene. I en digital verden, kan det bety at effektive støttefunksjoner kan bygges opp nasjonalt for å spare ressurser lokalt. Det kan handle om ressurser for trosopplæring eller diakoni, digitale verktøy til å lage gudstjenesteprogrammer eller plakater, eller nettsider og annet materiell for å nå lengre ut med informasjon om hva som skjer. Eller om felles løsninger for arbeidet med helse, miljø og sikkerhet, lønnsutbetalinger, arkiv, ansettelser etc.

Vi har behov for å spille hverandre gode mer enn å spille hverandre ut mot hverandre. Og fordi vi er på samme lag, kan en vekselvirkning mellom å jobbe i menighet og i Kirkerådets sekretariat, være et gode for begge. På denne måten kommer fersk praksiserfaring inn i byråkratiet og gjør oss bedre.

Hvis VLs redaksjon ønsker å vite mer om hvordan Kirkerådet jobber for å styrke arbeidet i menighetene, inviterer vi gjerne til en gjennomgang.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt