Verdidebatt

En direkte mulighet til å diskutere rasisme

RASISME: Mitt forslag om å gjøre Helligtrekongersdag til en dag for å motvirke rasisme, er ikke ment å avskaffe misjon som et kirkelig oppdrag.

Kirken er både universell og lokal. Denne sammenhengen er blitt tydeligere de siste tiårene når ikke bare kristendommen, men også kristne er på flyttefot. Den universelle kirken er blitt mer synlig tilstede i Norge gjennom kristne menigheter med bakgrunn i kirker i Afrika og Asia. Dermed er vi også blitt mer klar over sammenhengen mellom rasisme som et globalt og lokalt fenomen.

Vil ikke avskaffe misjon

Etter generalsekretær i NMS, Helge Gaards grundige og nyanserte kronikk kan jeg bare konstatere at vi er svært enige i forståelsen av det problemet rasismen har vært og fortsatt er.

Bare én bemerkning. Jeg ønsker ikke å stille spørsmål ved at norsk misjon har vært «båret fram av et ektefølt ønske om å følge Jesu befaling i Matteus 28.» Men gode intensjoner opphever ikke kulturelle fordommer, som Gaard også bemerker. Et arbeid som bygger også på NMS arkiver er Marianne Gullestads Misjonsbilder (2007). Der viser hun hvordan misjonsbildene vedlikeholdt utbredte stereotypier som skapte inntrykk av forskjeller mellom «vi» og «de andre.»

Mitt forslag om å gjøre Helligtrekongersdag til en dag for å motvirke rasisme, er ikke ment å avskaffe misjon som et kirkelig oppdrag.

Mitt forslag om å gjøre Helligtrekongersdag til en dag for å motvirke rasisme, er ikke ment å avskaffe misjon som et kirkelig oppdrag. Jeg ser Gaards forslag som uttrykk for å forstå misjon som et felles prosjekt for den universelle kirke og ikke bare som en aktivitet fra nord til sør. Og som en del av samarbeidet mellom misjon og Den norske kirke har kirken utarbeidet forslag til hvordan misjon kan prege hele Åpenbaringstiden fram til fasten. Fokuset på misjon er utvidet, det henger ikke bare på Helligtrekongersdag.

En direkte mulighet

Men det er den dagen der den kirkelige tradisjonen løfter fram den svarte blant de tre kongene. Det gir en direkte mulighet til å ta opp spørsmålet om rasisme, til å se oss selv med afrikanske øyne. Det er bare ikke en indrekirkelig drøfting, men lokale møter kan gjøre oss bevisst på den universelle sammenhengen vi står felles om.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt