Verdidebatt

Vi er en helt ny kraft i norsk politikk

PARTIET SENTRUM: Vår fiende, Emil André Erstad, er mistilliten som tapper demokratiet. Partiet vi lengtet etter fantes ikke. Nettopp derfor er vi ikke en flopp.

«Partiet Sentrum er dømt til å floppe», skriver Emil André Erstad, den nye kommentatoren i Vårt Land. Hva er en flopp, egentlig?

Ordboka peker på fire synonymer: fiasko, nederlag, knall og fall, uhell.

Vi er ingen fiasko

Partiet Sentrum ikke et uhell. Det er 7800 mennesker som har signert med penn på papir, lagt det i en konvolutt, sendt med posten til vårt kontor. Altså en villet handling i aller høyeste grad.

Tusen mennesker har meldt seg inn, det er fylkeslag over hele landet og rundt 10.000 mennesker følger oss tett på sosiale medier. Vi har hatt få knall og fall til nå. Vi har lykkes med å nå alle mål vi har satt oss før stortingsvalget.

Sentrum Kristin Walstad

Fiasko. Lite tyder så langt på at vi er en fiasko. Vi har stortingslister med kunnskapsrike lokale kandidater over hele landet. Vi har rekruttert en rekke nye tillitsvalgte som aldri før har vært med i partipolitikken. Allerede har vi styrket demokratiet.

«Eit politisk parti treng fiendar, saker og veljarar. Partiet Sentrum manglar alle tre», skriver Erstad.

Vår fremste styrke er at våre politikere har troverdighet og tillit. Våre listetopper har hatt hverdagsjobber og møtt mennesker i liv, død og nød. De er ikke broilere med de rette orda, og manglende klokskap. Det er folk med erfaring, og motivasjon for en politisk forandring.

Provoserende for kvinne (27)

Mye tyder på at vi ligger helt i tet på mangfold på bakgrunn av etnisitet på stortingslistene. En av fem i Norge har innvandrerbakgrunn, politiske partier bør speile befolkningen. Det er det få etablerte partier som har tatt innover seg.

Erstad kommenterer i en sarkastisk tone, og fremstiller våre tillitsvalgte som naive, godhjertede idealister. Det er selvsagt provoserende for kvinne (27) med flerkulturell bakgrunn. Som for første gang har meldt seg inn i et politisk parti, som vil bort fra negative merkelapper og avmaktsfølelse. Som for første gang vil heve sin stemme og bidra i politikken. Hun leser Vårt Land 28. juni, som fram til nå har tatt hennes religion og identitet på alvor, at «eit slappare politisk prosjekt skal du leite lenge etter». Og: «Du er en naiv».

Partiet Sentrum vil bidra til et anstendig offentlig ordskifte og gjøre det tryggere å delta i politikken. Vi arbeider for mangfold og inkludering og forventer at landets kommentatorer kommenterer politikken vår, og ikke karakteriserer oss med usakligheter.

Folk er lei de andre partiene

Det som er politisk aktuelt er at den borgerlige regjeringen har bidratt til at landet vårt er på etterskudd i når det kommer til å realisere FNs bærekraftsmål. Vi står i en klimakrise og ser en voksende ulikhet som skaper nye generasjoner i utenforskap.

Vi har en regjering som ikke vil gi mennesker med nedsatt funksjonsevne de samme rettigheter som andre. En regjering som ikke tar på alvor den økende polarisering, radikalisering og ekstremisme. Som ikke tar på alvor det økende muslimhat, hverdagsrasismen og den strukturelle rasismen i vårt samfunn.

Vi er lei av de etablerte partienes manglende evne til å se de balanserte, bærekraftige løsningene i sentrum

—  Kristin Walstad

En regjering som internerer utlendinger under fengselslignende forhold på Trandum, og bryter menneskerettighetene. Partier som vil kjempe for en mer human asyl- og flyktningepolitikk er nesten fraværende i Norge.

Vi er lei av de etablerte partienes manglende evne til å se de balanserte, bærekraftige løsningene i sentrum, partier som styres av gamle særinteresser og rike onkler.

Unge velgere har god kunnskap om bærekraft. De har for lengst forstått at SV glipper i synet på privat initiativ og næringsliv, at Høyre og FrP mangler grunnleggende sosiale dimensjoner og at MDG har et for smalt bærekraftsbegrep. KrF fratar LHBTI-personer sine rettigheter. Senterpartiet har gjort seg irrelevante, med sin klokketro på nasjonale løsninger. Enhver skoleelev i videregående skole har forstått at de store utfordringene i vår tid må løses i et internasjonalt samarbeid.

Tolv hjertesaker

Vi har lagt fram et bredt og fullverdig stortingsvalgprogram, vedtatt av et landsmøte med 112 delegater og utviklet av over 60 aktive medlemmer, basert på over 1000 høringsinnspill. Vi prioriterer ved dette valget tolv viktige innsatser:

1. Mangfold og inkludering

2. Forebygge radikalisering og ekstremisme, fremme dialog

3. Psykisk helse, ensomhet og selvmordsforebygging

4. Barn og unge i lavinntektsfamilier

5. Menneskerettigheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne: CRPD-konvensjonen inn i norsk lov

6. Arbeid og helsehjelp til papirløse, en human asyl- og flyktningepolitikk

7. Fullføring av videregående (VGO)

8. Styrke praktisk kompetanse i skole og opplæring

9. Raskere grønn omstilling med en grønn avtale

10. Gradvis avvikle oljenæringen over en 15-årsperiode og stoppe letingen

11. Bærekraftig norsk landbruk

12. Ideell vekst og mer vekt på samskaping på tvers av sektorer

Vårt mål er å få minst en av våre kandidater inn på Stortinget. Det kan bli en realitet.

Vår fiende, Erstad, er mistillit som tapper demokratiet og skaper avmaktsfølelse og utenforskap. Partiet vi lengtet etter fantes ikke. En ny tid trenger nye løsninger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt